ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Estetica unei mărturisiri de nepătruns

On Martie 01, 2018, in Leadership Deluxe, by Neculai Fantanaru

Începe să-ţi desăvârşeşti arta, imaginându-ţi că nu există niciun profesor în toată lumea capabil să te înveţe.

Păream a fi pus în faţa unui imperativ imediat al vieţii, ca un fel de influență venită pe calea artei: "Necesitatea nu cunoaşte legi", mai ales în faţa unui Dumnezeu care cere cu stăruinţă răbdare în realizarea Marii Opere, cu modestia felului în care a fost proiectată şi construită lumea.

Orice protest derivat din actul creaţiei, prin care încercam să-mi fac cunoscute nelămuririle privitoare la principiile creştine revelate de ştiinţa modernă, încât să-mi asigur autonomia exprimării de sine, regăsindu-mă într-o lume imaginată, nedefinită biologic, era un fel de îndepărtare de stereotipiile particulare ale esteticii anunţate de raţiunea unei călătorii în lumea de dincolo. Aspect abordabil în urma transcenderii unui Alter Ego în proiecţia unei lecturi plină de învăţăminte.

În fond, nu îngăduiam ca simţul şi sentimentul pentru necesităţile imperioase ale artei, extrem de schimbătoare sub puterea de afirmare a simbolului, de la transmiterea unei lumi imaginare în haină realistă la câmpul esențializat al unei semnificații ideale, să fie expresia fricii generate de izbucnirea sufletului în faţa avansului unor noţiuni din jocul imprevizibil al mesajelor ce trebuiau promovate.

Nu poţi să răpeşti luna ca să cunoşti mai bine soarele, fără a intra în dezvoltarea câmpului de implicaţii simbolice care gravitează în jurul acestui demers necesar din punct de vedere interpretativ. Cu acest exemplu ating, de fapt, a doua situaţie mai generală – a combinaţiilor multiple de inserţii ale gândirii într-o confruntare dialectică pe acelaşi teren al ininteligibilului pe care îşi defăşoară lucrarea iniţiatorul lucid al unei estetici confesive.

Leadership: Raţiunea de a exista a unei opere de artă s-ar putea găsi în abilitatea ta de a aduce autenticitate unei realităţi desprinse din imboldul unei șoapte care promite înconjurul lumii?

Între a descoperi primum vivere din câmpul ambiguităţilor asociate lucrurilor şi a scoate din ele semnificaţii necuprinse încă în materia primă care îmbracă simbolul în opera de artă, există întotdeauna o constrângere de tip coincidentia oppositorum, aruncată în costumul vremii care îşi perindă anotimpurile peste singurătatea locului numit “cunoaştere de sine”.

Aici, ca şi în multe alte cazuri, nu găseam niciun sprijin în noţiunile şi conceptele marilor făuritori de artă, nicio sclipire izvorâtă din elementele altor creaţii, sub nicio formă de inspiraţie, ci mă hrăneam strict din plinătatea unei experienţe care se adâncise cu trecerea anilor, fiind mai mult animat de un "Basic Instinct" la nivel perceptual.

Şoapta pe care şi acum o adresez lumii, ca şi cum ar trece o amintire printre astre, de la o mie de ani din viitor, este o răsturnare a logicii obişnuite în teritoriul previzibilului, o formă de exprimare a imaginaţiei într-un spaţiu conceptual ce devine convingător în măsura în care nimeni nu încearcă să-mi combată credinţa într-o energie superioară care îmi guvernează fiinţa.

Nu e drept, ar spune unii critici, să storci din sufletul materiei vii tema artistică a reflecţiilor primare despre plinătatea concepţiei "incontro divino", preschimbată în aur cu sângele ideii de alchimie, răspunzătoare de un CHARIOT TRIUMPHANT, aşa cum pictorul stoarce vopselele din tuburi, pentru a explora zonele ascunse ale nebuniei de a fi egalul lui Dumnezeu în limitele realităţii surprinse în expresia timpului infinit.

Leadership: Poţi să-ţi formezi o imagine despre cineva, încercând să faci faţă unei certitudini de care te poţi îndoi?

Citiorule, vrei să mă cunoşti şi să mă înţelegi ca om şi ca explorator al tainelor celor negrăite şi nevăzute, între iluzia realităţii şi realitatea iluziei, de la o sinceritate a laturii mele creatoare, orgolioase, dornice de formă, pe ritmul unduios al vopselei, la o sinceritate a aprecierii "Flacării lui Iahve" în manifestarea cosmică, care pentru mine devine o ştiinţă compusă din multiplicarea unui singur fragment anatomic dintr-o diagramă antropomorfă menită să exprime ideea de continuitate și permanență a unui spaţiu superior celui existent, perceput la un nivel personal?

Atunci bagă de seamă că o deschidere către „ceva mai mult“, imperioasa cunoaştere gravitând în jurul unei geometrii abstracte, păstrarea echilibrului faţă de impulsul de a compara unele figuraţii ale cerului cu diverse alegorii sacre, născând un adevăr din orice confruntare cu realităţile lumii nevăzută înainte de moartea trupului, printr-o ciudată coincidenţă cosmogonică, toate acestea reprezintă nişte influenţe venite pe calea unei înzestrări cu puterea de a da viaţă materiei în felul în care se extinde universul: prin haos, reorganizare şi ordine, într-un ciclu fără sfârşit.

Leadership: Ţi-ai făurit şi rafinat propriile instrumente pentru a critica o putere peste înţelegerea minţii umane, făcând apel la preocuparea pentru valoarea intrinsecă a mijloacelor de expresie integrate într-o viziune fără identitate fizică?

În artă, MATERIALUL dictează METODA. Aşadar, permiteţi-mi să mă descriu, asociindu-mă cu o viziune cosmogonică a creației, ca o înzestrare divină cu puterea de topire a materiei prime la o temperatură de veridicitate aflată la limita relaţiei dintre straniu şi miraculos, într-o demonstraţie de sublimare pură a materialelor din care e construit universul scriitoricesc.

Din acest motiv, îmi permit adesea să pictez câte un tablou livresc sub forma unui motiv fundamental de decoraţie a limbajului, cu suprapuneri de expresii analoge ritmurilor de expunere a versiunii mele de artist a cărui trăire se împletește cu calmitatea și studiul riguros al formelor, împinse ușor către suprarealism (care proclamă o libertate totală de expresie).

Gândeşte-te la mine aşa cum este posibil să-l priveşti pe Paracelsus, care a scris foarte mult despre tainele kabalei şi secretele alchimiei şi magiei naturale. El mărturisea următoarele: "Am început să-mi desăvârşesc arta imaginându-mi că nu există niciun profesor în toată lumea capabil să mă înveţe, şi că trebuie să capăt eu însumi cunoştinţele în acest scop. Singura carte pe care am studiat-o a fost cartea Naturii scrisă de degetul lui Dumnezeu".

Meritul de a fi artist se datorează autonomiei exprimării de sine. Asta înseamnă să-ţi actualizezi în permanență demersul confesiv, analizând realitățile lumii în schimbare prin mijlocirea unui parcurs revelator ce ia în considerație efectele creaţiei proiectate în cuvântul lui Dumnezeu.

Estetica unei mărturisiri de nepătruns este o reprezentare a validităţii autonome de exprimare prin care ajungi să fii stăpânul universului, în care unicul mijlocitor înaintea lui Dumnezeu este esenţa cuvântului scris cu puterea cu care simbolul îi dăruieşte viață veşnică.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us