Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Eu nu sunt pentru finit, sunt pentru infinit

On Septembrie 08, 2022
, in
Leadership 7th Edition by Neculai Fantanaru

Trebuie să împingi studiul fiecărei părţi din ştiinţa vieţii, fiecare fragment, dincolo de observaţia banală, până se iveşte măreţia vieţii.

Privesc marea cum se freamătă. Valurile ei au o forță colosală. Privindu-le cu un ochi de artist, aș zice că ele nu cunosc deloc sau măcar armonia din artă, acel principiu al designului care conferă operei sentimentul de coerență sau coeziune. Iar formele lor, în nesfârșitele întinderi ale mării, îndeosebi când soarele răsare, pot fi puse în relație cu diferite lucruri externe, în măsura în care sunt privite pe latura reală a fenomenelor care alcătuiesc natura, "Marele Tot". Întotdeauna după răsărit pictura capătă o tonalitate mai deschisă.

Mai e ceva. Însăşi valurile fac ca toate creațiile mele, în materie de artă, cât și creațiile asemănătoare ale naturii, să se încadreze în tabloul unei priviri de sinteză, ca elemente separate ale întregului ce ia în posesie mirajul unei lumi debusolate, o goană neobosită după iluzii. Nu știu încă dacă ochii mei vor înțelege vreodată diferența dintre o altă fațetă a realității și forma de cunoaștere specifică frumuseţii unui răsărit de vară care se încăpățânează să nu ofere prea multe șanse de oglindire a apusului în apă.

Prin aceasta să nu se înțeleagă cumva greșit. Nu caut în valuri, în forța acționată de puterea lor, forma pură a vreunei libertăți de expresie, sau forma pură a relației dintre semnificativ și nesemnificativ. Însă forma mișcărilor lor, forma pură, eliberată de obiect sau de materie, dă acea artă care se leapădă cu totul de corporalitate, reprezentând forma de reglare a raportului dintre văz și auz, spre obținerea unei cunoașteri care este în același timp exterioară cât și interioară.

Leadership: Poţi să pătrunzi cu privirea o lume care se extinde real dincolo de cadrul observaţiei banale, cu condiţia să respecţi distanţa cuprinderii unei viziuni ideale?

Natura și arta sunt un tot unitar, chiar și numai prin aceea că valurile, legate de raportul corpurilor transparente, nu pot fi contrazise de perspectiva superioară a privirii axate pe căutarea deschiderilor de orizont (pe care le oferă însăși modul de spargere al valurilor în larg). Iar în măsura în care valurile, privite ca o adaptare a formei la realitățile exterioare noi, se separă de totalitatea mării, tot așa cum se separă lucrurile captate de privire, deci în măsura în care orice diferență este instituită prin lumină, atunci scopul artei mele este să trezească senzația de deja-vu, o nevoie de reflexie, creând o imagine ce nu se va șterge niciodată din memoria vizuală a celui care îmi privește creația.

Vai, cât de greu sunt înțelese valurile, și cât de alterate ajung ele la ochii privitorului care nu știe că acestea produc o muzică în mintea compozitorului de sonate. Cumva, mediul extern de care au nevoie valurile ca să devină muzică sau viziune artistică, constituie modul lucrurilor materiale de a fi aidoma ideilor. Abia acum ne putem gândi la valuri ca la formele dintâi și pure ale mișcării universale, înălțate pe aripile unei muzici în care sunetele, vorbind o limbă secretă, neinteligibilă, par să redea direct părți din știința vieții.

Aici își face loc cel mai bine sfatul medicului român Grigore T Popa: “Trebuie să împingeţi studiul fiecărei părţi din ştiinţa vieţii, fiecare fragment, dincolo de observaţia banală, până se iveşte măreţia vieţii.

Chiar mai pregnant este exprimat acest lucru în cadrul artei prin opoziția dintre armonie, proporţie şi echilibru, așa cum se manifestă ea în câmpul vederii de aproape a valurilor. Ritmul lor este alert și neînțeles, ca un fel de dublu al naturii mele, mișcările lor fiind o melodie pură provenită din tabloul unui om visător, sau, de ce nu, desemnând o simplă rătăcire armonică fără destinație definitivă, care trece și apare iar.

Numai artistul genial reușește să transforme un sunet sau o perspectivă din exterior într-o întreagă eternitate, să redirecţioneze spectrul de armonice ale unui sunet fundamental asupra interiorităţii sale, într-o capodoperă plină de frumusețea valurilor, cu multe proprietăţi simbolice. Chiar și numai acest fapt transmite o emoție puternică și nouă.

Leadership: Poţi să schimbi felul în care priveşti, cauţi informaţia vizuală, o selectezi şi o interpretezi, urmărind nu atât efectele eclatante pe care le înghite clipa prezentă, ci esența imaginii care durează în timp?

În noaptea 272 din cartea “O mie şi una de nopţi”, se povesteşte că în hotarul andaluzilor se afla demult un castel a cărui poartă fusese făurită pentru a sta ferecată. Într-o zi, un om curios şi destoinic a vrut să cerceteze ce se află în acel castel. Desfăcu încuietorile fiecărei încăperi, toate având un aspect magic și religios. Dar în cea de-a cincea încăpere el găsi o oglindă de formă circulară, lucrare a lui Soliman, fiul lui David, al cărei preţ era de necuprins, căci cel care se privea în apa ei vedea chipurile părinţilor şi pe ale fiilor, de la întâiul Adam şi până la aceia care vor auzi Trâmbiţa cea din urmă.

El a înţeles atunci că cea mai mare comoară a lumii este replicarea subconștientă a unor frânturi de viaţă pe care le înghite clipa prezentă, ca mai târziu ele să răsară în toată strălucirea lor, pline de semnificaţia care a fost scăpată din vedere multă vreme.

La fel şi universul exterior (marea, cu valurile ei sclipitoare), nu se află împins undeva la periferia nemărginirii mele lăuntrice, ci este transformat el însuşi în fluiditate lăuntrică, în substanţă de suflet. Iar dacă fiecare val este doar o încuietoare pe care trebuie s-o desfac pentru a-i înţelege tainele, apelând la procedee artistice (precum valoraţia şi pensulaţia), atunci poate voi înţelege într-o bună zi că ceea ce este de necuprins este chiar sufletul meu, decantat de orice întrupare fizică.

Marea m-a învăţat să mă oglindesc într-o existenţă deja trăită, fiind expansiunea indefinită a mişcării de a fi într-o armonie integrativă cu Logosul (simulacrul realității). În mod surprinzător, ascultarea muzicii valurilor mi-a indus şi s-a transformat în trăirea perpetuă a altor vieţi, într-o veşnică mişcare pe orbita unui prezent unic, neîntrerupt. Iar vizualizarea neîncetată a valurilor ei reprezintă o artă ce îmbină imaginația cu spațialitatea și cu logosul abstract. Ele dezvoltă povestea dualităţii mele prin căutarea unui limbaj universal, fără cuvinte.

În leadership, o viziune este ideală dacă fiinţa trăieşte într-o dualitate interioară: o jumătate simte, acţionează, cealaltă se priveşte acţionând.

Eu nu sunt pentru finit, sunt pentru infinit, deoarece am învăţat să cunosc marea, valurile ei sclipitoare, nisipul, pescăruşii, scoicile, şi fiecare din ele îmi cunoaşte gândurile şi sufletul, fără să spun nici un cuvânt. Ele sunt frânturi de existenţă care se succed, şi în care eu mă regăsesc sub o altă înfăţişare. Şi, cu atât sunt mai impresionante aceste frânturi de existenţă, cu cât urmele paşilor mei, pe care le poartă cu ele, sunt încă de neşters. Cred că aceasta este, de fapt, măreţia vieţii…

Bine spunea cineva: “Poate că la nivel subtil materia interferează cu logosul, dând naştere unei legături greu de conceput pentru mintea umană. Ca să înţelegi asta, trebuie să ai în tine ceva din maiestatea divinului.”

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…