ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Everything Is Coming Up Roses

On Mai 08, 2019, in Leadership Total, by Neculai Fantanaru

Învaţă să susţii cu toată forţa şi expresivitatea creaţiei tale mişcarea lumii în timp, ca pe o prelungire a sufletului Omului în faţa inteligenţei nemărginite a naturii.

Mă plimb prin grădină, prin această minunată oază de relaxare şi pace în care ciripitul păsărilor se transformă într-un concert mirific, în care mirosul proaspăt al ploii de primăvară se simte îmbătător, o boare de dimineaţă adiind ca o uşoară bătaie de aripi a fluturilor de pământ. O clipă cad pe gânduri. Mă uit lung la splendidul Double-Delight, privesc cu drag acest trandafir plin de rouă şi simt cum sunt învăluit de mângâierea unei culturi aparte, de lanţurile fermecătoare ale unei vrăji nedesluşite ce străbate calea realităţii din lumea nemărginită şi tăinuită a viselor.

Nemărginirea unei frânturi a ceea ce înseamnă feminitate, rafinament și eleganță îşi face drum printre atracţiile grădinii. Suntem ca fraţii, îmbogăţiţi de preaplinul unei lumi care, uşor, uşor, deschide o poartă spre absolutul unei plenitudini fără margini; cea pe care o găsim în forţa înţelepciunii care dăinuie de mii de ani, în faţa capacităţilor sugestive ale cuvântului plin de mistere, utilizat ca mod de a interoga capacităţile picturii şi ale vizualităţii.

Trandafirul acesta, preferatul meu, este capodopera unei confruntări disputate pe pista intelectului înscris pe coordonata unui resort sufletesc superior, desprins parcă dintr-o poveste cu minunate cuvinte simple și cu un conţinut neașteptat de semnificaţii. El intră în categoria unui subiect scriitoricesc de o ingeniozitate elevată, unde există posibilitatea ca realitatea să se întâlnească cu imaginaţia din toate punctele de vedere.

Probabil, într-un tablou pictat în culorile preferate ale lui Tiţian, trandafirul meu ar putea să apară ca o permanentă înfrumuseţare a vieţii trăite prin harul unei eternităţi a prezentului dat, o răspândire a ideii de orizont larg deschis, într-o splendidă combinaţie de galben şi roşu, eleganţă şi fineţe, caracter şi destin.

Leadership: Te simţi în stare să abordezi o imagine a ceea ce înseamnă imitarea naturii, gândindu-te la nemarginirea unei vieţi de om redată prin prisma unui simbol cuprinzător, variat?

Mai întâi de toate, cred că leadershipul ar trebui să-şi ţeasă întreaga interpretare prin intermediul un simbol cuprinzător, variat, care să caracterizeze cel mai bine o stare de spirit numită ”pace”, liniște, stăruinţă, regăsire sufletească, împăcare de sine, veghe.

Trandafirul este subtilitatea unei descrieri simple, fără exagerări. Îi voi adăuga acum puţină ficţiune. Aruncând o privire de artist asupra ta, ca orice iubitor de frumos şi de natură, descopăr forţa şi geniul trebuincioase construirii unei opere făcută să dăinuie peste veacuri ca amintire a unei vieţi pământeşti anterioare, menită să ne ţină uniţi în cuget şi simţiri, prefăcută într-un simbol divin ca expresie a unei frumuseţi desăvârşite.

E ca atunci când atingi misterul unei fiinţe plămădită dintr-o singură particulă a universului, care îndeamnă totdeauna la virtute, la autodepăşire, îngândurare, meditaţie, sugerând apropierea de un ţel absolut sau de o ordine ascunsă a lucrurilor cârmuite de o inteligenţă superioară, dar rescrise de un suflet atât de vibrant, de o conştiinţă atât de ardent-angajată întru slujirea unui ideal nobil.

Pictura este obişnuinţa minţii de a analiza frumosul unui corp viu în care se reîncarnează o individualitate mai înaltă.

Trandafirul luat ca model de inspiraţie. Eu nu te voi picta aşa cum aş surprinde o gheişă, cu un zâmbet afectat pe faţă sau ţinând un evantai care nu are niciun rol practic, în afara celui decorativ. Nu voi aşeza un colier în jurul tău ca să trezesc sentimentul valorii într-o temă cavalerească, de mare interes, fie reducându-ţi valoarea la vreun concept retro. Nu te voi picta cu ochii morţi, ca pe o Nefertiti, prin apelarea la o perfecţiune nefirească a trăsăturilor şi tenului. Ci te voi lăsa să străluceşti în prelungirea unei cercetări asupra imaginarului, ale cărei mize sunt: simbolistica memoriei şi universurile paralele.

Leadership: Poţi să determini înălţimea unei imagini artistice prin intermediul unei comparaţii între ceea ce îţi poate aduce călătoria vieţii şi ceea ce te ţine pe loc într-o anumită atitudine faţă de valorile unei spiritualităţi milenare?

I used to say that today is like tomorrow. Toate orizonturile vieţii mele se pierd în nemărginirea unei singure lumi, toate drumurile duc la tine. Îţi vorbesc şi te ascult cu mult interes, fiindcă ştiu ce simţi la fiecare atingere, odată cu fiecare petală ce cade la pământ, sau atunci când te clatini întruna, când te laşi în jos, când mă înveleşti cu parfum de femeie. Spinii tăi, durerea trecătoare care mângâie o zonă ultrasensibilă din memoria mea, suferinţa unui trecut care nu mai există decât prin forţa prezentului, mă eliberează de orice închidere în mine însumi. You don't understand it, I can tell it by your smile.

Adesea, recunosc după fiecare cuvânt imaginea ta rămasă în memorie, un roşu aprins care îşi schimbă vizibil culoarea într-un galben pal, cu iz de efemeritate. Dintr-o simplă contemplare individuală a imaginii statice ia naştere metafora spaţială capabilă să evoce un “aproape” şi un “departe”, între care stă ascunsă existenţa unei vibraţii infinite, a unei pulsaţii etern creatoare.

În mod semnificativ, te revăd cu suflet de scriitor, unul care ştie să preţuiască momentul sublim al unei întâlniri cu o prietenă deosebită, Cella Serghi, dintr-un tablou al memoriei ei, binevenit în orice timp şi orice vreme:

"Cu câtă inconştienţă te-am lăsat să intri în viaţa mea ! Am îndepărtat, am lovit fără milă tot ce mă mai lega, tot ce-ţi stătea în cale. După cât de egoistă am fost, după cât de nepăsătoare de anumite dureri, pe care le dezlănţuise schimbarea mea, înţeleg azi cât de fericită eram pe atunci. Multă vreme nu te-am iubit...Iubeam elanul tău, gelozia ta, dorinţele şi grijile tale, adunate în jurul meu, nevoita ta de a mă vedea mereu. Tot ce spuneai avea un sunet nou, era original fiindcă gândeai altfel decât tot ce auzisem înainte. Iubeam capacitatea ta de a fi pasionat, preocupat de mine."

Valorile femeii care a lăsat adesea cuvintele să-i conducă viaţa, valori precum sinceritatea, înţelepciunea, maturitatea, rezistenţa în faţa schimbării, modestia, discreţia, libertatea, sunt totodată valorile unei spiritualităţi pe care trandafirul le-a împărtăşit azi dimineaţă cu mine printr-o scurtă conversaţie care, nădăjduiesc, va rămâne veşnic întipărită în memoria lumii şi a universului.

Înalţimea unei imagini artistice surprinde legătura de cauzalitate dintre ceea ce dă sens vieţii tale şi ceea ce te inspiră atunci când fiecare secundă a vieţii devine un experiment de limbaj.

Dacă ceva lipseşte uneori din viaţa mea, aşa cum artistului îi lipseşte de multe ori conjunctura potrivită pentru a surprinde o privire care spune totul, acest lucru se datorează lipsei de dialog cu elementul pământ. Să căutăm, mai departe, centrul optic al scenei principale dintr-un peisaj cu mult mai amplu, creat de intervenția unui creator de artă, în pofida haosului de forme şi culori care îl domină.

Trandafirul, simbol al creației lumii și al omului în scrierile persane, inspiră o anumită rezonanţă care persistă mult după ce privitorul încetează să-l mai privească. Mă ajută să-mi concentrez toată magia scriitoricească într-o singură scanare a universului uman, iar până îmi găsesc prilejul unei descompuneri a timpului, înlesnită şi de transparenţa unor tablouri cu teme atât de variate, pot aduna puțină ficţiune, răsturnări de situaţie, mister, suspans şi două poveşti întruna singură.

Lui îi plăceau nespus de mult trandafirii pentru că-i aminteau de viaţa ei, de sufletul ei suprapus peste un peisaj-portret şlefuit cu vibraţii energetice astrale, cu limbajul universului, tranzitoriu umbrit de norişori albi. Ei, îi plăceau îndeosebi confesiunile care spun totul, care dezarmează, avertizează viitorul, adăugând viaţă anilor cei mai agitaţi.

Mai mult decât atât, ea cocheta şi cu dorinţa de a fi iubită, admirată, cât mai frumoasă, şi de a dărui iubire, atât de mult încât obişnuia să se remarce prin forţa prozei devorate de lirism, prin cunoaşterea simbolică a frumuseţii trandafirilor din grădina lui.

I should have known by now, but now Everything is coming up roses.

Leadershipul, văzut ca simbol al unei creaţii literare unice, se justifică mai ales ca inserare a unei poveşti de viaţă în memoria lumii, apărând în acelaşi timp drept falsă şi adevărată, fictivă şi efectivă, dar întotdeauna la fel de minunată precum contemplarea unui trandafir, Double-Delight.

Everything Is Coming Up Roses atunci când înţelegi faptul că viaţa este o contemplare a naturii care se vrea a fi eternă într-o creaţie realizată de jur împrejurul Creatorului.* Notă: Black - Everything Is Coming Up Roses

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate