ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Explozia în artă

On Februarie 21, 2016, in Leadership Know-How, by Neculai Fantanaru

Învaţă să recompui întregul, sugerând o anumită semnificaţie prin intermediul unei „secvenţe” cheie.

Dacă vrem să descifrăm evoluţia gândirii artistice a lui Eisenstein, geneza ei, atunci cunoaşterea biografiei lui este esenţială. O experienţă timpurie, din perioada când urma şcoala de ofiţeri de geniu, şi anume studiul disciplinei "Minarea", stă la baza ei.

"Explozia" în artă, mai cu seamă când este vorba de o explozie de sentimente, deci una patetică, este construită după aceeaşi formulă ca şi în domeniul explozivilor. Evident că sunt deosebite mijloacele, dar mecanismul rămâne identic. În ambele cazuri sunt trei faze precise. În cazul minelor: creşte tensiunea, explodează învelişul de retenţie, suflul împrăştie schijele. În film: creşte tensiunea, urmează explozia patetică care se transformă într-un alt torent de sentimente. La mine explozia nu este posibilă fără existenţa detonatorului.

În film rolul detonatorului îl are câte o secvenţă de "accentuare" - de care "Potemkin" abundă - care creionează explozia, intercalată între momentul creşterii tensiunii şi secvenţa următoare. *

Leadership: Reușești să creionezi „explozia” în artă, intercalând momentul creşterii tensiunii cu secvenţa cheie?

Leadershipul seamănă cu un decor pentru un film despre cursul vieții tale, dacă pătrunzi în atmosfera lui specială. Iar personajele și evenimentele, atunci când își găsesc corespondent în viața reală, nu au funcţia doar să te anime, ci să te reprezinte.

Dacă pătrunzi în esenţa acestui film eşti obligat să adaugi valoare elementelor de top ale scenariului propriu-zis. Filmul nu îndeplineşte rolul de comunicator al unui mesaj anume, ci reușește să croşeteze o imagine despre tine însuţi care nu există încă în realitatea obiectivă.

„Explozia”în artă, identificându-şi rolul în construcția unei teme personalizate, fondată pe structura unor concepte care ating sensibilitatea omului în profunzime și în același timp oferă o doză de suspans și provocare a curiozităţii, se obţine din intercalarea momentului creșterii tensiunii cu acea secvență cheie în care fiecare element este mai puternic resimţit decât suma tuturor celor dinaintea sa.

Creșterea tensiunii se produce atunci când spectatorul este supus unei presiunii psihologice. El este introdus într-un anumit context al experienței de viață pe care simte ca o trăiește integral, dar din care nu primește răspunsuri și nu are idee ce i se poate întâmpla. Ştie că ceva care nu e la vedere încă există şi caută să pună mâna pe el. Poate fi ceva bun, sau ceva rău.

Secvența cheie constituie etapa intrării spectatorului într-un proces radical de transformare, unde totul se concentrează într-un singur punct. Practic după ce totul din atmosfera intensă a fost supus privirii scrutătoare a minţii, spectatorul descoperă dintr-o dată misterul ! Dar nu oricum, ci pe cale afectivă, revelatoare sau reacţională !

Secvența de cheie, reprezintă așadar, o formulă care cuprinde mai multe detalii de efect. Este un moment crucial în redarea senzaţiei de neaşteptat care schimbă faţa lucrurilor, însoţit de motive și dovezi ale unor „prezenţe sau repere străine” - luând forma unor segmente sau aspecte ale lumii pe care în realitate nu le-ai sesizat sau păreau doar pure fantezii.

Explozia în artă se produce atunci când reuşeşti să introduci acel „altceva” în spatele a ceea ce vrei ca oamenii să vadă, lăsând în urmă un indiciu important.

Secvența cheie din filmul „World War Z” pe care l-am văzut aseară, fără de care n-ar fi fost posibilă construcția intrigii, răstoarnă orice așteptări. Ea este reprezentată sub forma unui mesaj:

„Mama Natură este un criminal în serie. Nimeni nu ucide mai bine, nimeni nu este mai creativ. Dar precum toți ucigaşii în serie, ea nu se poate abține să nu dorească să fie prinsă. La ce bun ar fi toate astea dacă nu și-ar asuma nimeni creditul? Așa că ea lasă firimituri.

Partea dificilă, cea pentru care petreci un deceniu în școli, este să vezi firimiturile ca indicii. Uneori, ceea ce crezi că ai văzut - cel mai brutal aspect al virusului, se dovedeşte a fi tocmai fisura din armură. El adoră să-și deghizeze slăbiciunea în tărie.”

Leadershipul este structurat în jurul imaginii care, sugerând o anumită semnificaţie, poate să recompună Întregul. În leadership „explozia” nu este posibilă fără existenţa „detonatorului”.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us