ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Expresivitatea montajului

On Octombrie 18, 2015, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Acordă noi valori şi noi calităţi operaţiunilor tale creatoare, prin extinderea lor din sfera acţiunii în cea a semnificaţiei.

Regizorul american D. W. Griffith pare să fi fost primul care a înțeles modul în care anumite tehnici de film ar putea fi folosite pentru a crea un limbaj expresiv, sporind starea de spirit și tensiunea. Griffith a folosit pentru prima oară conştient şi chibzuit montajul paralel a două acţiuni convergente. Astfel a descoperit expresivitatea montajului. Dar s-a oprit aici.

Eisenstein însă va merge mai departe. El va înţelege că, prin confruntarea lor, două imagini dau naştere la o nouă noţiuni. Şi vom întâlni, de pildă, imaginea alterată a represiunii unei greve şi a tăierii vitelor într-un abator, care împreună, astfel alăturate, vor exprima nu două fapte disparate, ci ideea sălbăticiei poliţiei ţariste. Eisenstein va lărgi sfera montajului paralel găsit la Griffith, acordându-i noi valori, noi calităţi prin, cum spunea el, extinderea lui din sfera acţiunii în cea a semnificaţiei. *

Leadership: Reuşeşti să surprinzi o nouă nuanţă a expresivităţii, prin punerea în producţie a unui produs ce exprimă ideea identităţii propriei tale creaţii?

Leadershipul poate surprinde acea sclipire valoroasă de inteligenţă artistică (specifică genialităţii), puterea de a realiza ce înseamnă cercetare, străduinţa de a realiza ceva cu greutate şi tenacitate. El poate fi calculat în măsura în care se reuşeşte o anumită performanţă în utilizarea mai multor procedee diferite de comparare între noţiuni, fenomenele reale şi armonizarea cu diferite principii.

Utilizăm genialitatea ca o pârghie corespunzătoare nu doar pentru îndeplinirea îndatoririi de a face dovada unei ambiţii puternice, ci, în măsura în care ştiinţa şi tehnica obţin zi de zi victorii fără precedent, ca o baghetă magică care dacă te atinge parcă ştii dintr-o dată totul. Imaginile care dau naştere la diferite noţiuni trebuie să surprindă adevărurile unor fapte sau clipe care s-au petrecut, scoase la iveală printr-o punere cap la cap a detaliilor cele mai relevante şi lăsând restul la discreţia privitorilor.

Expresivitatea reprezintă esenţa unei creaţii inspirată din realitate, alimentată cu uşurinţa cu care comunici o idee prin pătrunderea în miezul unei acţiuni menită a-l determina pe interlocutor nu numai să imagineze sau să construiască în plan mental o anumită imagine, ci să şi o transpună în practică, să găsească mijloacele şi resursele de traducere în fapt.

Iar o nouă nuanţă a expresivităţii se obţine atunci când imaginea pe care o redai prin idee, sau revelată metaforic, devine mai credibilă decât realitatea. Măiestria unui regizor este cuprinsă în suma cadrelor pe care le surprinde într-o serie de momente care îmbogățesc experiența personală a spectatorilor.

Leadership: Eşti în stare să experimentezi un nou sens al noţiunilor pe care le asimilezi prin confruntarea a două sau mai multe imagini ale aceluiaşi subiect care exprimă fapte separate?

Liderii merg întotdeauna mai departe în căutările lor de noi cuceriri ştiinţifice, purtând în propria lor manieră de interpretare a unei imagini o mulţime divizată de elemente expansive (fapte sau ipoteze). Aceste elemente, constituite prin convergenţa mai multor surse de informaţii, lărgesc sfera cunoaşterii şi, prin aceasta se relevă caracteristica de bază a individualităţii regizorale: interesul de a conferi o nouă calitate relaţiei dintre realitate şi reprezentarea artistică.

Sensul nou atribuit noţiunilor sau anumitor aspecte ale realităţii (dorite a fi evidenţiate prin limbaj), dă conturul unui anumit stil, al unei anumitei structuri de interes. Acest contur este obţinut în urma unei intervenţii de ordin individualizator. Nu vei putea niciodată să experimentezi un nou sens al noţiunilor decât prin confruntarea a două sau mai multe imagini ale aceluiaşi subiect care exprimă fapte separate.

Orice regizor tratează realitatea ca o masă de universuri paralele aflate într-o continuă multiplicare, astfel încât imaginile cărora le dă viaţă prin ţesătura fină a particularului să facă trimitere spre evoluţie în redarea unui efect de montaj (trecerea de la un cadru la altul).

Prin confruntarea a două sau mai multe imagini se obţine o noţiune nouă care, din punct de vedere artistic, evidenţiază esenţa ascunsă un anumit fenomen de amploare (cum este cazul metaforei morţii clinice care deschide viziunea „jocurilor de umbre“ ce lovesc geamul minţii proiectat să despartă realitatea de vis).

O imagine proiectată de camera de filmat poate să fie credibilă dacă concentrează o serie de momente şi cadre reprezentând experienţe unice pe care încerci să le trăieşti la intensitate maximă, cu specificaţia că efectele sunt mai profunde şi durabile datorită a ceea ce reuşesc ele să declanşeze în creierul tău.

Expresivitatea montajului surprinde esenţa creaţiei pe care artişti o „regizează”. Să creşti în ceea ce transmiţi înseamnă să reuşeşti să surprinzi o nouă nuanţă a expresivităţii, prin punerea în producţie a unui produs ce exprimă ideea identităţii propriei tale creaţii. Leadershipul îşi pune deseori amprenta în felul în care dozezi ceea ce transmiţi.

Acest produs, pe care trebuie să-l finalizeze cultura ta informaţională, trebuie să se releve prin extinderea lui din sfera acţiunii în cea a semnificaţiei. Adică să admită o anumită interacţiune cu realitatea şi, în acelaşi timp, o intervenţie idealizată asupra ei.* Notă - Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us