ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Expresivitatea montajului

On Octombrie 18, 2015, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Acordă noi valori şi noi calităţi operaţiunilor tale creatoare, prin extinderea lor din sfera acţiunii în cea a semnificaţiei.

Regizorul american D. W. Griffith pare să fi fost primul care a înțeles modul în care anumite tehnici de film ar putea fi folosite pentru a crea un limbaj expresiv, sporind starea de spirit și tensiunea. Griffith a folosit pentru prima oară conştient şi chibzuit montajul paralel a două acţiuni convergente. Astfel a descoperit expresivitatea montajului. Dar s-a oprit aici.

Eisenstein însă va merge mai departe. El va înţelege că, prin confruntarea lor, două imagini dau naştere la o nouă noţiuni. Şi vom întâlni, de pildă, imaginea alterată a represiunii unei greve şi a tăierii vitelor într-un abator, care împreună, astfel alăturate, vor exprima nu două fapte disparate, ci ideea sălbăticiei poliţiei ţariste. Eisenstein va lărgi sfera montajului paralel găsit la Griffith, acordându-i noi valori, noi calităţi prin, cum spunea el, extinderea lui din sfera acţiunii în cea a semnificaţiei. *

Leadership: Reuşeşti să surprinzi o nouă nuanţă a expresivităţii, prin punerea în producţie a unui produs ce exprimă ideea identităţii propriei tale creaţii?

Leadershipul poate surprinde, în măsura în care se reuşeşte o anumită performanţă în utilizarea mai multor procedee diferite de comparare între noţiuni, fenomenele reale şi armonizarea cu diferite principii, acea sclipire valoroasă - specifică genialităţii - de inteligenţă artistică, puterea de a realiza ce înseamnă cercetare, străduinţa de a realiza ceva cu greutate şi tenacitate.

Utilizăm genialitatea ca o pârghie corespunzătoare nu doar pentru îndeplinirea îndatoririi de a face dovada unei ambiţii puternice, ci, în măsura în care ştiinţa şi tehnica obţin zi de zi victorii fără precedent, ca o baghetă magică care dacă te atinge parcă ştii dintr-o dată totul.

Liderii merg întotdeauna mai departe în căutările lor de noi cuceriri ştiinţifice, purtând în propria lor manieră de interpretare a formei de sens, aplicată strădaniilor de implementare a unor noi concepte sau standarde de creaţie, o mulţime divizată de elemente expansive - fapte sau ipoteze. Aceste elemente, constituite prin convergenţa mai multor surse de informaţii, lărgesc sfera cunoaşterii şi, prin aceasta, a individualităţii lor.

Sensul nou atribuit noţiunilor sau anumitor aspecte ale realităţii - dorite a fi evidenţiate prin limbaj, dă conturul unui anumit stil, al unei anumitei structuri de interes. Acest contur îl obţinut în urma unei intervenţii de ordin individualizator. Nu vei putea niciodată să experimentezi un nou sens al noţiunilor decât prin confruntarea cu două sau mai multe imagini ale aceluiaşi subiect care exprimă fapte separate.

Expresivitatea montajului surprinde esenţa creaţiei pe care artişti o „regizează”. Să creşti în ceea ce transmiţi înseamnă să reuşeşti să surprinzi o nouă nuanţă a expresivităţii, prin punerea în producţie a unui produs ce exprimă ideea identităţii propriei tale creaţii. Leadershipul îşi pune deseori amprenta în felul în care dozezi ceea ce transmiţi.

Acest produs, pe care trebuie să-l finalizeze cultura ta informaţională, trebuie să se releve prin extinderea lui din sfera acţiunii în cea a semnificaţiei. Adică să admită o anumită interacţiune cu realitatea şi, în acelaşi timp, o intervenţie idealizată asupra ei.

* Notă - Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us