ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ficţiunea omului care ia cunoştinţă de el însuşi

On Decembrie 14, 2014, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Găseşte-ţi curajul şi determinarea de a te reinventa, sondând posibilele faţete ale unei direcţii imposibile.

Puterea mea de creaţie mă plasa în realitatea unei linii de timp numită eternitate, din perspectiva unei gândiri polivalente (critice, algoritmice, laterale) care acum se laudă cu faptul că "a trăit tot ce a spus". Găsisem mijlocul de a fi un univers în sine însuşi. Mă înspăimânta puterea pe care o aveau revelaţiile asupra acestei creaţii ieşite din comun, scara pe care omul parcurge urcuşul său spre Dumnezeu, modelul acesta de convergenţă dintre două evoluţii aparte: una a contrastelor, cealaltă a paradoxurilor.

În toată această degringoladă a minţii cuprinsă de lucrarea gândurilor, eram secondat de emoţia adâncă a medicului care este obligat să lupte împotriva morţii, oriunde ar întâlni-o. Trebuie să mori ca să învii într-un alt mod. Dacă vrei să-ţi testezi limitele în alte dimensiuni, dacă vrei să smulgi podoabele eterne din mâna Domnului, întru acea nemărginită cunoaştere înţeleasă ca proces veşnic de asemănare cu atotputernicia. Cine m-ar fi putut salva din faţa pericolului reinventării?

În secret, în mintea-mi care se pregătea să traverseze spaţiul libertăţii de exprimare a gândurilor năstruşnice, stăruiau cuvintele lui Alexandre Dumas: „Deasupra ta, vezi, este un cer întotdeauna senin plin de stele, o întindere de azur pe unde la fiecare pas Dumnezeu ridică un praf de aur, şi fiecare atom este un univers.” După Epicur, atomii trebuie să fie neschimbători şi individuali, fiindcă în caz contrar, dacă împărţirea s-ar continua în nemărginit, atunci la sfârşit s-ar nărui totul în neant. Şi apoi din acest neant s-ar produce iarăşi toate lucrurile, ceea ce, este cu neputinţă.

Numai sondând posibilele faţete ale unei direcţii imposibile, în prezenţa unui timp Quick Connection pe care eu îl percepeam drept infinit, ca o dimensiune a cunoaşterii individuale văzută ca o măsură a schimbării, puteam să ajung la acea înălţime a abordării concentrate pe o evoluţie performantă.

Leadership: Cum abordezi traversarea accelerată a unui timp care se construieşte aproape exclusiv pe abandonarea lui, prin abordarea unei creaţii care depăşeşte puterea de cuprindere a minţii obişnuite?

Creaţia de care dădeam dovadă cu brio nu era altceva decât un suport de propagare a unei viziuni care poate că ar fi putut afecta istoria într-o modalitate practică și concretă dacă aş fi avut capacitatea de a mă opri într-un vis pentru a examina ceea ce se petrece fără să mă clintesc din loc, fără să pot schimba ceva. E un fel de simulare a unei realităţi de dincolo de orice experienţă a lumii, de dincolo de angrenajele lumii vizibile, aşa încât toate cele ce le cântăream şi le atribuiam o valoare poetică trebuiau să treacă printr-o experienţă memorabilă de "escape in a new identity".

Consumul de realitate augmentată poate fi începutul unor croieli inovatoare de viziuni care se completează una pe cealaltă prin traversarea accelerată a unui timp care se construieşte aproape exclusiv pe abandonarea lui. A abandona ceva familiar, urmând o altă cale de a te defini si de a-ti extinde orizonturile, înseamnă a accepta schimbarea. Sau, altfel spus, un timp care se construieşte pe abandonarea lui este o modalitate de a cuprinde universul unei lumi noi fără să ţii cont de graniţele ei.

Practic, trăieşti într-un timp prezent care continuă să înainteze încet, dar nu în întregime, fără să iei în considerare ceva la care nu vei putea să te mai întorci vreodată. A abandona timpul prezent nu înseamnă să-l anulezi sau să faci abstracţie de el, ci doar să-l experimentezi într-un cu totul alt mod, într-un context favorabil afirmării valorilor de perspectivă, pe care încă nu le resimţi.

Căci are loc o supradimensionare a conţinutului de experienţă în ceea ce priveşte utilizarea realităţii şi personalizarea ei cu noi aşteptări care devin apoi, prin amplificarea lor, impulsuri pentru proiectarea îndeplinirii unui nou rol la înălţimea unei noi conştiinţe de sine.

În leadership, ficţiunea contribuie la formarea unei viziuni de dincolo de timp, de dincolo realitatea imediată, de dincolo de vedere, prin intermediul evoluţiei creaţiei care reprezintă chiar imaginea ta de promotor al unor "aspiraţii nemuritoare".

A-ţi testa limitele în alte dimensiuni, ceea ce duce la formarea convingerii că posibilităţile de exprimare sunt nenumărate, presupune să găseşti energia creatoare cu care să umpli acel gol din tine care facilitează autocorectarea, transformarea şi care dă sens existenţei.

Pentru ca leadershipul să funcţioneze fără mari întreruperi trebuie să te regăseşti mai bine în propria ta autenticitate, adică să funcţionezi cu gândul la conţinutul de valoare pe care vrei să-l accesezi şi să-l livrezi printr-o creaţie care e o combinaţie între "Visul unei nopţi de vară" a lui Shakespeare şi "Magicianul" lui John Fowles.

Ca să înţelegeţi mai bine la ce mă refer, amintiţi-vă de laureatul premiului Nobel, Ernest Hemingway. El a abandonat jurnalismul, bine făcut şi bine răsplătit, încurajat de convingerea că povestirile sale sunt excelente şi că va găsi un editor care să i le publice. Şi, într-adevăr, abandonul acesta premeditat l-a ajutat să devină mai întâi un profesionist al prozei scurte şi apoi un mare romancier.

Aspiraţia lui de a crește ca ființă umană complexă, de a fi mai mult decât un simplu jurnalist, de a deveni un mare nume al literaturii, este o comoară nemuritoare pentru că întotdeauna lumea va căuta să descopere aceeaşi formă de a se reinventa prin spirit, prin inovaţie, prin jocul superior al inteligenței, şi de a se reuni în jurul unei idei care ne îndeamnă să ne evaluăm puterea interioară pentru a putea renaşte mai entuziaşti şi mai plini de energie.

„Moartea” vechiului mod de a face lucrurile, îndepărtarea de la convenţiile timpului prezent care se forţează să păstreze anumite reţineri şi anumite limite, duce la acea slavă a „învierii”, la crearea omului nou. Trecerea de la normalul asumat de o conştiinţă limitată, la o autenticitate manifestată printr-un grad superior de creştere a valorii.

Evaluează-ţi puterea interioară ca să ştii dacă eşti stăpânul sau sclavul destinului !

Ficţiunea reprezintă un fundament a priori pentru a putea cunoaşte, prin intuiţie, ceea ce extinde în mod nelimitat aria de motivaţie a instinctului de a se opune vechilor credinţe şi de a promova o mentalitate care să poată face cu adevărat diferenţa dintre o imagine banală şi una demnă de toată admiraţia celor din jur.

Ficţiunea omului care ia cunoştinţă de el însuşi evidenţiază posibilele faţete ale unei direcţii aparent imposibile de urmat, prin forţa inteligenţei şi a dorinţei de a accede la un nivel superior de conştiinţă, fiind singura cale de a te reinventa.

Orice stimulare peste măsură a inteligenţei este o ameninţare la adresa conştiinţei limitative, mai ales atunci când sunt subminate convenţiile realiste tradiţionale şi exigenţele de veridicitate ale probelor aduse în sprijinul unor noi teorii, ipoteze, perspective şi viziuni care stabilesc condiţiile prealabile ale unei creaţii mai puţin obişnuite.

Preferi să rămâi ancorat într-o conştiinţă limitativă decât să experimentezi o abordare pilot a excelenţei în promovarea noului?

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate