ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Formă şi Transformare

On Noiembrie 22, 2015, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Continuă-ţi căutările de a defini o nouă înţelegere a noţiunii de „întreg”, asumându-ţi articularea sensului prim sau ultim al creaţiei.

Concepţia despre film a lui Eisenstein este ghidată de preocuparea sa pentru studiul formelor extazului. Preocuparea aceasta pornea de la aceea pentru patetic. De la filmul "Potemkin" cel puţin, pateticul era în continuare scopul căutărilor sale. Pateticul poate fi atins, medita artistul, prin naşterea bruscă a tuturor pasiunilor îndreptate spre un singur scop. Dar exploziile nu se petrec zilnic şi nu e posibil să refacă mereu acelaşi "Potemkin" în legătură cu zeci de alte revolte similare.

Căutările sale trebuiau îndreptate deci în alt sens. În crearea pateticului legat de cotidian. Adică polarizarea, într-un fapt anodin, a tuturor pasiunilor oamenilor, a tuturor speranţelor lor. Astfel imaginea, devenind fixaţia unui ideal sau a unui paroxism va putea cuprinde extazul, acesta fiind sublimarea idealului în cauză. Aşa apare separatorul de lapte din "Vechiul şi Noul". Nu are importanţă ca obiect, ci numai prin ceea ce semnifică: un moment al transformărilor de conştiinţă, al răsturnării sensurilor vieţii ţăranilor.

Jean Mitry, cu care Eisenstein a vorbit despre aceasta, îşi aminteşte astfel de ideile expuse de realizator: "să transforme în patetic ceea ce nu este deloc sau nu pare a fi, să ajungă la extaz, să determine un soi de beatitudine prin care spectatorul - cu conştiinţa parcă paralizată - intră într-o stare de receptivitate imediată şi participă emoţional (şi, de aici, mental) la acţiunea reprezentată. El visa la un fel de hipnoză prin film..." *

Leadershipul tău se subordonează înţelegerii complexităţii „întregului integrat”?

Prin intermediul procesului de dezvoltare şi transformare a judecaţilor de valoare ce au loc într-un anumit context de cercetare, ducând la naşterea unei opere tratată mai apoi cu obiectivitate, căreia reuşeşti să-i demaşti deficienţele cu ajutorul reflecţiilor de tip artistic, se poate constata o îmbinare între ceea ce te încântă prin contemplarea complexităţii creaţiei şi ceea ce te preocupă prin conectarea acestei creaţii la un sens mai înalt.

Dacă învăţătorul spiritual Osho avea dreptate când spunea că extazul este scopul, iar conștientizarea este drumul spre el, atunci creaţia devine, prin extrapolare, nu doar un factor motivaţional care dă sens căutărilor de a te autodepăşi, ci un soi de experienţă de utilizare a mijloacelor de exprimare care atestă personalitatea ta înaltă.

Înainte de toate, leadershipul se constituie dintr-o suită de încercări continue de a găsi acele sensuri ale înfăptuirii creaţiei care produc starea de receptivitate, prin formularea judecăţilor cu totul diferite asupra formei şi conţinutului de profunzime al mesajelor transmise.

Leadershipul se subordonează înţelegerii complexităţii „întregului integrat”. Aşadar se impune evaluarea dimensiunii producţiei de sensuri care facilitează promovarea creaţiei şi o mai bună înţelegere a mesajului transmis.

Să transformi în patetic ceea ce nu este deloc sau nu pare a fi, să ajungi la extaz, să determini un soi de beatitudine prin care spectatorul - cu conştiinţa parcă paralizată - intră într-o stare de receptivitate imediată şi participă emoţional (şi, de aici, mental) la acţiunea reprezentată - este un important mijloc de a pune în valoare esenţa propriei tale identităţi, transpusa în creaţie, dar în felul în care nimeni nu se aşteaptă.

A încerca să configurezi o lume pe care doar tu o cunoşti, în marea ecuaţie a leadershipului, care corespunde răsturnărilor sensurilor creaţiei promovate, devenind ulterior fixaţia unui ideal, poate fi echivalent cu a argumenta ceva care prin natura sa nu poate fi niciodată demonstrat. Ai grijă ce sensuri produci !

Formă şi Transformare evidenţiază rezultatul final al elaborării metodelor artistului de determinare a unor noi sensuri de transfigurare ale creaţiei.

Tu în ce sens trebuie să-ţi îndrepţi căutările pentru a defini o nouă înţelegere a noţiunii de „întreg”, sau mai bine zis, o nouă înţelegere a înţelegerii, una care să asume articularea sensului prim sau ultim al creaţiei?* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us