ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Frumoasa necunoscută îşi ascunde tainele sub şapte valuri

On Iunie 06, 2014, in Leadership Impact, by Neculai Fantanaru

Implică-te direct în deblocarea oricăror tipare de percepţie a ştiinţei, strângând laolaltă toate acele virtuţi inalterabile de care ai nevoie pentru a elimina defectele care dăunează valorii tale.

Eisenstein începe să “tocească” metodele artei. Avea o consistenţă de studiu. Acum însă i se pare că studiul matematicilor şi al hieroglifelor japoneze fusese inutil. Puţin mai târziu avea să le înţeleagă foloasele. Nu-şi dă însă seama că însăşi metoda sa de studiu de acum este rodul anilor de învăţământ ştiinţific. Studiază cu aplicaţie teoria artei. Porneşte la muncă sistematic, inginereşte. Curând însă rămâne descumpănit. La fiece apropiere de esenţa artei, constată cum “frumoasa necunoscută îşi ascunde tainele sub şapte valuri. Un ocean de muselină”.

Atacul frontal nu izbuteşte. “Se ştie că o sabie nu poate tăia o pernă de puf... Aceasta se taie numai cu ascuţişul unei lame încovoiate, de iatagan oriental... Curbura iataganului simbolizează lunga cale ocolitoare pe care trebuie să o urmezi pentru a diseca secretele ascunse sub oceanul de muselină... Nu-i nimic ! Suntem tineri. Avem timp, viitorul este al nostru ! Apoi urmează calea studiului prin creaţie. Constată chiar amuzat că în acest caz perioada de “buchisire” poate fi de utilitate imediată." *

Leadership: Cât de micşorată sau cât de mărită ar fi personalitatea ta dacă ai fi egalul unei ştiinţe superioare?

A fi egalul unei ştiinţe superioare, când susţinem că ea ne ajută să definim decupajul spaţial semnificativ pentru a ne reprezenta simbolic o imagine, un concept sau un produs determinat, înseamnă să alegi din multitudinea de modele, stiluri, tendințe, ceea ai cu adevărat nevoie ca să obţii esenţa unei dinamici a viului, esenţa unei chimii artistice care reuşeşte să transceadă timpul și alte obstacole lumești.

Un critic de artă ar putea arăta ce nedreptate s-ar comite şi cât de micşorată ar fi personalitatea unui artist care se vrea a fi egalul unei ştiinţe superioare, neacordând însă totală importanţă acelui capitol esenţial al activităţii sale de cercetare şi dezvoltare intelectuală.

Însă pentru un bun practicant al ştiinţei conducerii, direct implicat în deblocarea oricăror tipare de inovaţie şi inspiraţie realizate din timp, a nesocoti, dintr-un dispreţ principial, această producţie majoră de înţelegeri din care se pot trage foloase nemăsurate, este echivalent cu a cădea într-o stare inferioară de gândire.

Leadershipul, în posibila sa ascensiune în relaţie cu arta şi cercetarea ştiinţifică, strânge laolaltă toate secretele ascunse, toate formele de exploatare a resurselor de creaţie împletite armonios cu acele virtuţi inalterabile de care omul are nevoie pentru a elimina defectele care dăunează valorii sale. Bineînţeles, fără să murdărească sau să distrugă cadrul de susţinere al întregului compus rezultat din studiul unor procese de producţie şi reprezentare a unor forme noi de “săbii”.

Arta este o cale de a te recunoaşte şi mai ales de a te asuma pe tine însuţi în postura unui creator aparte care, întrebuinţând un material numit "simbol" şi integrând o multiplicitate de interpretări reuşeşte să introducă în realitate un obiectiv calitativ nou.

În leadership, sabia este instrumentul puterii de a determina caracterul a ceea ce este convenţional şi totodată oportun pentru asigurarea unei coeziuni între “general” şi “particular”, dintre “sistematic” şi “nesistematic”, despicând în două “atotcuprinzătorul”. Iar aici se merită să precizăm un citat aparţinând lui Victor Hugo: “O armă nu-i nimic prin ea însăşi, ea nu există decât prin mâna care o mânuieşte”.

Spre deosebire de curbura iataganului care în artă simbolizează lunga cale ocolitoare pe care trebuie să o urmezi pentru a diseca secretele ascunse sub “oceanul de muselină”, sabia simbolizează în leadership, totodată, calea de ieşire din tiparele unei convenţii sociale care te uneşte cu ceilalţi aspiranţi la un statut profesional mai înalt, dar care nu au aceleaşi înclinaţii, aceeaşi dorinţă de afirmare, aceeaşi aplecare spre aprofundarea cunoaşterii şi promovării ei în societate.

Iar a nu pune preţ pe dorinţa de afirmare înseamnă să treci cu vederea unul din modurile prin care ţi se relevă geniul, în imensa lui complexitate, dar mai ales în imensa lui capacitate de customizare a background-ului ştiinţei.

Esenţa artei este să construieşti o idee plecând de la ceea ce se ascunde în spatele tentativei de a le da o interpretare nouă conformă cu adevărul.

Frumoasa necunoscută care îşi ascunde tainele sub şapte valuri este acea ştiinţă dobândită doar prin experienţa dublată de cunoştinţe solide şi practici utilizate permanent, dar mai ales de dorinţa de autodepăşire, de afirmare şi de ieşire din anonimat.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate