ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Funcţia artei în dezvoltarea leadershipului

On Februarie 03, 2014, in Leadership N6-Celsius, by Neculai Fantanaru

Redefineşte-ţi arta de a manevra ştiinţa, punând în valoare dezvoltarea unei noi gândiri care nu prezintă decalaje între ceea ce construieşti şi ceea ce transmiţi.

Avid de cunoaştere, Eisenstein lucra intens. Începu punerea în scenă a unei piese a lui Platnev. Dorinţa frenetică de a se exprima prin imagini noi, cu mijloace noi, a dus aici la rezolvări inedite, care, toate, constituiau, în fond, un nou pas spre cinematografie. Tânărul scenograf îşi propunea să creeze o anume relaţie între om şi mediul său, explicitând singurătatea insului strivit de metropolă. Trebuia pentru aceasta exprimat dinamismul copleşitor al marelui oraş.

Lui Eisenstein îi veni o idee cale-l amuză: să folosească decoruri mobile legate de oameni. Actorii se mişcă pe patine cu roţi şi-şi duc în acelaşi timp bucata de oraş. Soluţia îmbinării omului cu mediul era influenţată de cubism, de Picasso. Dar rezolvarea era cu totul inedită.

Cele patru picioare a doi bancheri purtau faţada unei burse acoperite cu două jobene, un poliţist era pur şi simplu străbătut de circulaţia de pe străzi, o parte din costume străluceau de lumini mobile în perspectivă, alte personaje aveau doar uriaşe buze vizibile deasupra lor...

Toate acestea circulau frenetic, se întretăiau, dispăreau şi reapăreau. Erau formule cinematografice, elemente de film care încercau să se adapteze îndărătnicei scene teatrale. Eisenstein folosea aici, înainte de scriptură, limbajul cinematografic al fondurilor, al înlănţuirilor, al suprapresiunii. Abia în filmul "Greva" el va valorifica conştient aceste mijloace de expresie filmică. *

Leadership: În ce scop şi în ce cantitate utilizezi părţile stabile ale "mecanismului" ce se ascunde în arta pe care o serveşti?

Liderul-artist se ocupă de formarea unei noi regiuni de dezvoltare printr-o artă redefinită, printr-un nou tip de reprezentare a variabilelor multiple de redefinire a rolului său în mijlocul terenului propriu de individualizare, Pe acest teren se înalta virtuţile şi valorile superioare ale intelectualităţii şi determinării sale. El nu poate să creeze o anume relaţie cu mediul său de dezvoltare, până la folosirea conştientă a inteligenţei în construirea unor noi şi inovative proiecte ştiinţifice, fără să colecteze resurse din zone neexplorate anterior.

Leadershipul se concretizează nu atât prin folosirea elementelor de originalitate, încadrate în formule de regândire a viziunii şi a rolului de „agent al schimbării”. Ci mai degrabă prin valorificarea potenţialului noilor descoperiri cu ajutorul resurselor tehnologice, puse în sprijinul unui curent de gândire, considerat revoluţionar, care respectă proporţia muncă-răsplată.

Pot exista direcţii noi de construcţie a unei noi unităţi de producere a unui bun ştiinţific, constituind un aport preţios şi indispensabil la capitalul de cunoaştere - de exemplu un model abstract de reprezentare a unor idei şi a unor zone de referinţă pentru mediul de dezvoltare. Iar în acest caz tendinţa generală este spre diferenţiere, diversitate. Şi ea este evident influenţată de percepţia vizavi de funcţiile şi performanţele pe care integrează "produsul ştiinţific" rezultat.

Părţile stabile ale mecanismului care defineşte evoluţia leadershipului, în relaţie strânsă cu poziţia ta faţă de fenomenul "creaţie intelectuală", ar trebui să fie date de o dezvoltare complexă, pornind de la posibilităţile de flexibilitate între aspectele de interes şi cele de fond, care să-ţi permită un control sporit asupra încercării de a-ţi impune modelul de gândire.

Este adevărat că liderul-creator vede arta într-un mod foarte personal, acceptând noutatea ca model de reprezentare a unor concepţii, care pot să aibă un corespondent direct în realitatea obiectivă. De aceea el se angajează, prin experimente, într-o formă de manevrare a ştiinţei, de organizare şi răspândire a ei. Şi această manevrare a ştiinţei este atât de puternică, de folositoare, încât necesită un act de revoluţie interioară - care modifică intr-un anumit grad valorile pe care liderul le-a apreciat de-a lungul timpului.

Funcţia artei în dezvoltarea leadershipului este o componentă a valorii de întrebuinţare a mecanismelor de constituire a unei noi identităţi profesionale. Această valoare se determină prin utilizarea unor etaloane mai înalte de gândire sau de muncă

Facem aici referire la acea formulă complexă de achiziţie noilor mijloace de creaţie, obţinută printr-un efort ştiinţific constant şi laborios care este dominat de felul în care gândeşti, de experienţele pe care alegi să le foloseşti ca repere pentru elaborarea unor explicaţii, concepte şi modele de impact cuprinzătoare, fundamentate ştiinţific.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us