ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Gândurile

On Martie 29, 2016, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Rămâi „available” în variatele acorduri cu felul de a privi lumea, hrănind depozitarul acelei părţi din tine pe care ceilalți o caută la ei înşişi.

Eram puternic inspirat de rătăcirile de-o clipă ale gândurilor de peste zi, acceptându-le în mod diferit, atât ale virtuţii, cât şi ale păcatului de a fi mai mult decât puteam fi definit prin ochiul unei umbre reci numită nebunie. Ele puteau fi luate drept pretinderi ale unor schimbări de personalitate, plăsmuiri din înalturile unei lumi care se caută pe sine în modele eterne, fulgerări de clarviziune. Toate erau parcă ivite dintr-un cuget plin de frământare, dintr-o urmă a prezenţei mele în lumea virtuală a Începutului şi Sfârşitului, alături de potențialul de originalitate datorat manipulării extreme a conceptului de artă.

Şi totuşi, în spatele acestui obsedant gând, în priveliştea ce-l învăluise, niciodată prins în plasa vreunui "mereu acelaşi", se distingea explicaţia plauzibilă a unui fenomen straniu, apartenenţa la o întâmplare căreia i se atinseseră tot felul de priviri. În substanţa unei gândiri artistice, aparţinând acelui curent al cunoaşterii fără frontiere, în care sunt inserate convingeri supuse legilor ştiinţei, se formează izotopii radioactivi ai unui „bine ai venit” continuu. Please let me know your suggestions !

Gândurile sunt povestea unui Ego care îşi caută propria cale în teritoriul imaginaţiei creatoare, totdeauna izbindu-se de un zid subtil numit: realitatea momentului. Asta mă duce cu gândul la Doreen Valiente, fondatoarea mișcării moderne "Wicca", care afirma cândva într-una din poeziile sale: “Dacă nu găseşti ceea ce cauţi în tine însuţi, atunci nu vei găsi niciodată acel lucru în exterior. Căci, iată, am stat alături de tine încă de la începuturi, iar eu sunt cea la care vei ajunge la sfârşitul dorinţei”.

Leadership: Poţi să trasezi o linie între procesul de imaginaţie care te face să uiţi unde eşti şi varianta de poveste care te prinde şi nu-ţi mai dă drumul, astfel încât să discerni sensul unui Ego care ar vrea să crească tot timpul şi nemăsurat?

Convins că am în faţă un gigant, eu însumi în perimetru unui adevăr cu sute de versiuni, asemenea unui artist rămas în anonimat datorită stilului nonconformist adoptat, înfrânându-şi nişte patimi trecătoare, ceea ce nu se vede, dincolo de efectele contradictorii ale îndoielii, am hotărât să-mi expun gândurile într-o limbă ezitantă: a emoţiilor, a inimii, a luminii şi întunericului.

Povestea mea părea a fi mai degrabă o extensie a sentimentelor trăite de un poet care reformulează realitatea literaturii dintr-o perspectivă a alterităţii, nuanţând-o pe măsură ce aduce noi argumente la convingerea că singura certitudine în privinţa identităţii sale este că NIMIC nu e cert.

Până atât de departe mergeam cu imaginaţia, într-un spaţiu al dualităţii în care adoptam chiar o atitudine filosofică faţă de realitate, încât credeam că singura variantă de poveste care dă bine la public era o proiecţie a gândurilor şi sentimentelor în legătură cu imaginea de sine pe care o conştientizam la nivelul fenomenului de patologie culturală.

Așa ceva nu putea să existe, sau exista doar în imaginația mea cercetătoare? Involuntar, corespunzător cu lumea artei, neputând fi repetată, ci plăsmuită cu concentrare şi maxim control, ale cărei imagini nu reprezentau altceva decât particularul into the eye of the lost, am ales calea pe care o socotisem cea mai apropiată spre a realiza lucrul pe care mi-l propusesem: să pătrund ceea ce-mi scăpa tot mai des.

Leadership: Poți să iei un pumn de cenușă cu o mână nevăzută și să demonstrezi efectul „please let me know your availability” în secţiunea relevantă a unei raţiuni de fond?

Să ne amintim de acel senator, fost procuror, domnul conte "Neant", din opera lui Hugo, ce gândea el cu voce tare înaintea episcopului Bienvenu?

"După moartea mea, prinde-mă dacă poţi ! Ia un pumn de cenuşă cu o mână nevăzută. Să spunem adevărul, noi, cei iniţiaţi, care cunoaştem şi dedesubtul lucrurilor. Nu există nici bine, nici rău, există numai huzur. Să privim lucrurile în faţă. Să le cercetăm în toate amănuntele. La naiba ! să mergem în adâncul lor. Trebuie să ştim să pătrundem adevărul, să scormonim pământul şi să-l descoperim. Abia atunci încercăm bucuriile cele mai rare. Abia atunci te simţi tare şi eşti fericit."

Amestecând ideile cu nişte fantasmagorii pline de cadre prelungite, cine oare poate ghici ce trece prin capul unui om care stăpâneşte arta spuselor în pâlpâitul nespuselor, adică intrare - ieşire din spaţiul unor gânduri insistente?

Cine îşi formulează gândurile în cuvinte, în contextul în care mintea este plină cu imagini diverse, poate deprinde o nouă perspectivă a lucrurilor prin care să vadă sensul fiecăruia mai ales în lumina raţiunilor revelate. Adevărul care iese la iveală din spatele gândurilor se identifică cu o realitate mai puţin palpabilă, dar care are darul de a te face să înţelegi mai bine viaţa unui poet, obsesiile şi frământările sale, din perspectiva unei dinamici a imaginarului artistic foarte original.

Gândurile sunt note şi reflecţii de luat aminte din cele scrise de alţii, în unele te recunoşti, te validezi, te opreşti acolo şi nu se întâmplă nimic. În altele poţi observa cum, mult mai puternic decât te conştientizezi ca persoană, asemenea unui artist ce atinge desăvârşirea artei sale printr-o îndârjire sisifică, o voce se insinuează în modul crescendo: Fii fericit, zdrobeşte imensul veşnicului anost !

În adevăr, elanul de a-ți expune gândurile într-o limbă a emoţiilor și expectanţelor, aduce în cadrul leadershipului vibrația specială a acelui moment unic în care se împletesc o mulţime de senzaţii nedefinite care te determină să te simţi atât de fericit. Fiind străbătut de un fior al depășirii stării de fapt, te îndrepți, potrivit datoriei şi obişnuinţei de a reda fidel ceea ce te reprezintă în chip tainic, către cucerirea unei profunzimi în ce privește redarea imaginii dedesubtului lucrurilor.

Raţiunea de fond care face parte din limbajul unui poet care doreşte să-şi îmbogăţească creativitatea în privinţa căutărilor de subiecte de mare folos pentru progresul literar se substituie obligaţiei de a face dintr-un gând obişnuit egalul unui rege într-o lume nouă.

Tu eşti exponentul unei lumi a cărei principală caracteristică este improvizaţia curajoasă?

Gândurile sunt o ascunzătoare foarte grea, dar tot ele deschid cursa către o lume mai implicată. A lua un pumn de cenușă cu o mână nevăzută este similar cu a reînvia un noian de gânduri învălmăşite, dezmorţite de ecourile unei lumi fabuloase, pe care, printr-o logică aparte, printr-o comunicare eficientă, printr-o interpretare aparte și mai largă, ajung să fie considerate un adevăr absolut în vraja măreţiei unui personaj. Asta da capacitate de transformare.

În acest sens se impune găsirea și divulgarea acelei părţi esenţiale din tine însuți pe care ceilalți o caută în diferite feluri - în discuții, în cărți, în filme, în experiența de viață, în lumile imaginare, în diverse personaje, în legătura cu dinamica unei realităţi contradictorii, etc.

Se poate spune că eşti „available”, în variatele acorduri cu felul de a privi lumea, atunci când rămâi fidel acelei părţi bune din tine însuţi care te defineşte, dar în special când hrăneşti depozitarul acelei părţi din tine pe care ceilalți o caută la ei înşişi. Abia atunci încerci bucuriile cele mai rare. Abia atunci te simţi tare şi eşti fericit.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us