ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Harul de a trăi sub semnul artei

On Iulie 09, 2018, in Leadership de Vârf, by Neculai Fantanaru

Evaluează obiectiv modul în care îţi utilizezi cunoaşterea, încât opera ta să restaureze cu mijloacele desăvârşirii artistice încrederea într-o nouă eră a evoluţiei esteticii.

Ştiinţa este o pictură trăită la intensitate maximă, o infuzie consistentă de creativitate aparţinând unor niveluri diferite de experienţă. Alteori, ea reprezintă o exprimare plină de fervoare, încordare şi exigenţă, obţinută cu precădere din tensiunea dramelor şi conflictelor existenţei reale. Ceea ce trăiesc în mijlocul vizualizării de aspecte şi elemente de detaliu, admiţând că hazardul singur a creat tot ce văd în jur, seamănă cu un dialog viu între cele trei culori primare: roşu, galben şi albastru. Dar, totodată, înseamnă să accept rolul atotputernic al întâmplării şi al necesităţii de conservare a diversităţii biologice în evoluţia vieţii.

În limbaj artistic sesizez aceeaşi notă rafinată a tonurilor complementare, prin aluzii şi trimiteri de tip postmodernist, între transparenţă şi poezie, între raţiunea primordială a existenţei şi determinarea instinctuală a scrisului, menţinute în starea de maximă strălucire şi saturaţie. Demonstrativ, construiesc acea simbioză energetică absolut necesară ce vine să intensifice forţa de iradiere a cuvântului plin de miez, scris cu mult har, cu mult talent şi cu multă dăruire, dominat de acea tendinţă de apropiere între puterea de a îmbrăţişa universul şi puterea de a exalta sentimentul vieţii.

O minte sclipitoare nu-şi refuză niciodată biruinţa unei negocieri cu timpul într-un spaţiu alternativ, al reflecţiei şi visării. Ea trăieşte o ambivalenţă determinată de o epistemologie a profunzimilor, deci nu-şi declină apartenenţa la conduita artistică a unui estetician care ştie să transforme orice idee într-o compoziţie, orice obiect banal în calităţi atât de desăvârşite că par umane. Ştiinţa artistică, prin investirea culorii cu energia radiantă a vieţii lăuntrice, se înrudeşte cu raportul de forţe simbolice, de elanuri şi calităţi emoţionale care nu-l pot lăsa indiferent pe privitor.

Cine întinde o mână tremurândă timpului, desprins din tema unui tablou de Salvador Dali, pe care persistenţa memoriei îl îmbrăca tot mereu cu alte semnificaţii, va fi atins de acea magică emoţie care se cheamă ATRACŢIE, de acea minunată sclipire de geniu caracteristică compoziţiilor de neuitat ce impresionează printr-un fior al mirării în fața lucrurilor esențiale altfel văzute şi tratate.

Leadership: Îţi demonstrezi competenţa de a desfăşura o activitate continuă, ca un factor motivaţional constituit în procesul educaţiei artistice care determină disponibilitatea ta de a reveni mereu la poziţia de “formidabil”?

În arta cea mai pasionată, pe care doar filosofia ideilor pure o ridică la rang de chintesență a științelor inovatoare, există o opinie unanimă, o nuanţă de adevăr bine justificat, o lege valabilă până la sfârşitul lumii, tributară teoriilor despre schimbare. Că dacă până la vârsta de 35 de ani nu ţi-ai însuşit tainele vreunei arte, dacă nu ţi-ai definitivat un stil propriu de creaţie şi de armonie cromatică, şi dacă n-ai făcut o schimbare majoră într-o anumită ştiinţă, recalculându-i coordonatele de la un pol la altul, atunci cu certitudine nu vei mai reuşi s-o faci niciodată. Eşti doar un diletant !

În acest caz, după cum cere rigoarea execuţiei tehnice care nu oftează şi nu dă ochii peste cap în faţa splendorilor artistice, trebuie să faci distincţie între influenţele anumitor gândiri şi mărturiile materiale ale ştiinţei, în marea ecuaţie a unui intelectualism de inspiraţie extrem de rafinat.

Nu vei fi niciodată încântat să cunoşti un om care deţine vreo funcţie sau poziţie importantă în societate, dacă ştii că toată viaţa lui a fost un mare ZERO la capitolul ştiinţă, arta ocolindu-l cu o încăpăţânare aproape de neînţeles, cu un viraj scurt spre o mare afundătură, numită: delăsare.

Poziţia de formidabil îi este atribuită artistului care ştie că opera nu-i mai aparţine din momentul ce a închinat-o ştiinţei, ea devenind o emanaţie a inspiraţiei care oferă lumii ocazia de a descoperi nivelele profunde ale fiinţei sale. Cu ce rezonează numele tău: cu o funcţie publică sau cu o mare descoperire ştiinţifică pusă pe seama scopurilor superioare ale artei?

Leadership: Îţi înţelegi realizarea de sine ca o formă de îmbogăţire, de stilizare sau de spiritualitate obţinută în urma unui efort de creaţie care duce la o operă derivată originală?

Dacă te pui în locul autorului acestui articol, încercând să priveşti viitorul civilizaţiei tehnice şi viitorul educaţiei artistice, atunci probabil îţi vei plimba ochii peste rândurile scrise mărunt cu cerneală veşnică, ca şi când ai încerca să le previzionezi reacţiile. Imediat acţiunii acesteia luându-i locul contemplarea artistică, sentimentul că formezi o entitate superioară de condiţie umană prin modelarea tuturor formelor din exterior într-un nou conţinut artistic.

Mintea ta va întâlni lucruri agăţate de zidurile caselor, expuse pentru vânzare, va fi înconjurată de un număr uluitor de linii, forme, combinaţii decorative alese, culori vii, pastelate, dar şi de tonuri închise. Acestea marchează nuanţele viitoarelor forme de expresie. Cu timpul vei încerca să stabileşti o limită între kitsch şi arta veritabilă.

Scrisul cel mai inspirat surprinde arta desăvârşirii unei lumi ce se poate constitui din orice lucru mărunt care îţi iese în cale, tot aşa cum perlele se formează dintr-un bob de nisip în interiorul unei stridii.

Leadership: Eşti pregătit să împlineşti ceva ce există în stadiul germinativ al zestrei tale naturale ce tinde către actualizarea unor noi potenţialităţi de rezonanţă perspectivală?

Tocmai citeam un articol despre Sir Tim Berners-Lee, supranumit „părintele Internetului”. El n-a deţinut o funcţie publică importantă în societate, dar tot prezentul şi viitorul lumii a depins de el încă de la vârsta de 34 de ani când a inventat World Wide Web-ul. Practic, el a fost mai important pentru schimbarea tehnologiei şi a formei societăţii decât toţi preşedinţii marilor state ale lumii.

În ceea ce priveşte arta, citeam undeva că Leonardo da Vinci s-a educat singur pentru a învăţa să citească scrisul de mână al naturii, care poate fi văzut peste tot: în aripi, în cojile de ou, în nori, zăpadă, gheaţă, cristale şi alte alăturări întâmplătoare. El a folosit această înţelegere în căutarea de noi idei şi soluţii la probleme. Probabil putea scoate idei şi dintr-un pantof de comis-voiajor.

Şi unul şi altul, într-un fel asemănător, au atins aceeaşi coardă sensibilă a puterii de creaţie născută din curiozităţi provenite din lumea ştiinţei şi a mediului înconjurător. Vedeţi? Lumea întreagă şi tot progresul societăţii, într-un dialog cu un Dumnezeu care se descoperă numai prin credinţă, adică prin înțelepciunea experienței şi a studiului individual, se sprijină de fapt pe creativitatea artiştilor şi a oamenilor de ştiinţă care au ajuns prin propriile forţe la pocalul Sfântului Graal.

Fără ei, probabil c-am fi rămas atât de în urmă, la stadiul de "schelet de poveste" într-o noapte universală ce n-a avut niciodată zori pentru progresul omenirii.

Personal, nutresc un mare respect pentru artişti şi oamenii de ştiinţă, în nici într-un caz pentru indivizi care ocupă diverse funcţii publice. Pentru că numai de la primii am într-adevăr ce învăţa că să schimb în mod fundamental o întreagă societate.

Leadershipul atins de influenţele artei va putea genera schimbarea unei întregi societăţi numai dacă reflectă fundamentul atitudinal pozitiv şi constructiv care creează premise pentru actualizarea unor noi motivaţii ale învăţării bazată pe percepţia imanenţei creatoare, nu pe teorie.

Harul de a trăi sub semnul artei este parte a unei formulări care redă autentic chemarea spre culmile marilor idealuri umane, spre a naște impulsuri noi, inovatoare și pline de viață, de tipul: “Bucurați-vă de fiecare lucru mărunt și apreciați-l la adevărata lui valoare, el face marea diferenţă ! ”

Evoluţia esteticii începe cu o descriere captivantă a felului în care abordezi lucrurile din perspectiva raportării la valoarea actului artistic, la consumul de unicitate şi la realul redus la un corespondent metaforic.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate