ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Humpty Dumpty (II)

On Decembrie 26, 2014, in Leadership IQ-Light, by Neculai Fantanaru

Exprimă-ţi individualitatea prin asigurarea totalităţii „facerii”, explorând mai eficient dimensiunea sensului vieţii.

În scurtul său discurs în faţa lui Alice, Humpty Dumpty schiţează viitorul speranţelor oamenilor şi oferă indiciul salvării noastre: să devenim stăpânii cuvintelor pe care le rostim, să facem limbajul să răspundă nevoilor noastre. Humpty Dumpty era un profet, un om care spunea adevăruri pentru care lumea nu era încă pregătită.

- Un om?

- Scuzaţi-mă. O scăpare verbală. Voiam să spun un ou. Dar scăparea este plină de învăţăminte şi mă ajută să-mi demonstrez ideea. Căci toţi oamenii sunt ouă, la o adică. Existăm cu toţii, dar nu am atins încă acea formă care este destinul nostru. Suntem potenţial în stare pură, un exemplu de urmează-să-fie. Întrucât omul este o fiinţă căzută - ştim asta din Facere.

Humpty Dumpty este şi el o fiinţă căzută. El cade de pe zidul său, iar nimeni nu-l mai poate face la loc – nici regele, nici caii regelui şi nici oamenii săi. Dar tocmai asta trebuie să ne străduim cu toţii să facem acum. Este datoria noastră ca fiinţe umane: să punem laolaltă bucăţelele oului. Căci fiecare dintre noi este un Humpty Dumpty. Iar ajutându-l pe el, ne ajutăm de fapt, pe noi. *

Leadership: Poţi da naştere viziunii unui alt tip de om printr-un act de cunoaştere transpus într-o experienţă concretă, încât să pui laolaltă bucăţelele care constituie imaginea verosimilă a unui Sine care îşi asumă specificitatea?

Leadershipul îşi extrage enorma forţă de cunoaştere umană, orientată spre lumea interioară sau exterioară, în funcţie de însemnătatea acordată existenţei parcursă prin escaladări şi coborâri. Un astfel de leadership, dirijat spre nivel tot mai înalt de complexitate, se sprijină pe ideea că fiecare individ este o valiză închisă, ticsită de gândurile, faptele şi trăirile testate într-o perioadă de timp, ce poate fi preluată atâta vreme cât ea nu depăşeşte o anumită dimensiune. Este vorba de acea dimensiune a sensului vieţii, eliberată de condiţia efemeră a valorilor intangibile, care nu pot fi evaluate sau coordonate.

Leadershipul nu poate crea efecte asupra dimensiunii existenţiale şi nu poate da naştere viziunii unui alt tip de om, decât printr-un act de cunoaştere transpus într-o experienţă concretă. Aici intră în scenă Sinele omului, imaginea pe care ţi-o formezi despre tine însuţi în neprevăzutul evenimentelor, dar în aşa fel încât să dai coerenţă unui destin care este o Întâmplare Neîntâmplătoare. Sinele este ca un ou: poate avea o consistenţă tare sau moale, dar odată ce l-ai abandonat el nu mai poate excela prin gust, calitate şi prospeţime.

A pune sub semnul întrebării existenţa, acest canal temporar prin care se realizează tranziţia către deplinătatea cunoaşterii şi a înţelepciunii pe care numai utilizarea „măsurii” o poate controla (dominând aparenţa), înseamnă de fapt să te angajezi într-un efort intelectual cu totul excepţional, care presupune o luptă pe două fronturi.

Un front al dedicării spre noi începuturi, spre o renaştere a fiinţei şi personalităţii ce ascunde, uneori, riscul de a te confrunta cu propria conştiinţă, cu îndoielile, eşecurile sau remuşcările datorate faptului că nu ai făcut totul pentru tine sau pentru o cauză nobilă, din pricina anumitor limitări. Şi un front al inclinaţiilor spre fragmentarism, spre diversitatea adevărurilor care conduc spre drumul drept al îndatoririlor tale ca fiinţă superioară, asigurând alternanţa dintre acumulările şi transformările semnificaţiilor atribuite experienţelor vieţii.

Leadership: Poţi să împarţi imaginea despre tine însuţi în bucăţele care să constituie o imagine asemănătoare unui simbol al creaţiei destinat să depăşească perimetrul original al naturii sale?

Oul nu este doar simbolul fecundităţii, ci reprezintă şi imaginea verosimilă a unei creaţii considerate un fenomen singural. La fel ca sinele omului pus în vibraţie cu elanul spiritual: el nu este niciodată abandonat de forţa divină, nici chiar în momentele de negare şi de îndoială, dar nici nu poate să formeze o lume fără ca mai întâi să-şi crească conţinutul.

Oul este sinele care experimentează o nouă naştere, modificându-şi starea de agregare şi parametrii de existenţă odată cu creşterea conştientizării privind nevoia de a fi mai mult decât o entitate lipsită de semnificaţie. Astfel, reacţiile la ceea ce este temporar îşi vor pierde din intensitate.

Să găseşti un defect în ceea ce priveşte aspectele vieţii apreciate ca nişte extinderi ale sinelui într-o multitudine de utilizări, înseamnă de fapt să găseşti o spărtură în coaja oului. Adică să descoperi o anumită semnificaţie în confuzia produsă de reinventarea personală, mai degrabă decât să accepţi o „facere” care exclude capacitatea conştiinţei de a discerne între adevăr şi falsitate.

„Facerea”, sinonimă cu perioada de căutare, actualizare şi optimizare a unei noi identităţi, în funcţie de succesele şi insuccesele experienţelor trăite, implică cuvintele: Să faci din om a ta asemănare - vizând prin aceasta o aducere laolaltă a tuturor contrariile care îl compun, cât mai nimerită pentru ipostazierea ta ca exponent al superiorităţii. Te poţi ajuta singur să devii un lider, doar dacă reuşeşti să îmbrăţişezi toate aceste contrarii, analizând lecţiile de viaţă pe care le oferă lumea din jur.

Un sine care îşi asumă specificitatea este imaginea unei dezvoltări spirituale care începe de la o existenţă ultrasensibilă şi se continuă cu expresia unei conştiinţe creatoare singulare care caută răspunsuri la un nivel existenţial profund, dincolo de suprafaţa vizibilă a evenimentelor propriu-zise.

Humpty Dumpty este o expresie care aduce în prim plan acea regiune a existenţei omului căreia îi este specific raportul dintre conştiinţă şi convingeri, clarificând prin explorarea lumii sensul atribuit cunoaşterii care fundamentează propria sa devenire.

Înainte de a-ţi crea o viziune care să te diferenţieze de restul lumii, mai întâi încearcă să-ţi exprimi individualitatea prin asigurarea totalităţii „facerii”, explorând mai eficient dimensiunea sensului vieţii celorlalţi oameni. Pentru a reuşi acest lucru ai nevoie de multă experienţă de viaţă şi de un spirit de anticipare dezvoltat.* Notă: Paul Auster - Trilogia New York-ului, Editura Univers, 2007.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate