ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ideea compoziţiei

On Februarie 27, 2016, in Leadership 360˚, by Neculai Fantanaru

Aruncă lumină asupra procesului de creație, dezvoltând o mai mare abilitate în perceperea adevărurilor manifestate în viaţa de zi cu zi.

Ideea aceasta a compoziţiei legate de timp era mai veche, o ştim. Ea fusese însă fertilizată şi reanimată cu câteva luni în urmă prin lecturi ale pieselor scriitorului englez J.B. Priestley care născuseră gânduri despre compoziţie în timp. Întâi lectura lui Priestley - farmecul finei mobilităţi a fanteziei lui, apoi mi se roteşte obsedant în creier un vers din "Macbeth".

S-a desfăcut legătura timpurilor, asociaţii din viaţa curentă, desigur din fondurile rezervelor emoţionale acumulate şi neîmplinite în Mexic, apoi cele văzute aici, în Uzbekistan... Aşa se naşte ideea compoziţiei filmului "Canalul Fergana". Bineînţeles - o repetăm - procesul este mult mai complicat, mai nuanţat, asociaţiile mult mai numeroase şi referindu-se la toată rezerva culturală şi emoţională. Însă detectarea chiar şi numai a unor dintre ele aruncă lumină asupra procesului de creaţie.

Aceste elemente nu sunt evident hotărâtoare, au însă rolul unor stimuli. Chiar Eisenstein o spune în legătură cu piesele lui Priestley, pe care le citise recent şi asupra cărora meditase:

"Ele sunt interesante aici, deoarece probabil au ajutat la defrişarea terenului în jurul temei despre timp tocmai în momentul în care m-am lovit de problema timpului în scenariul despre canalul Fergana. Prea mult au fost gândite şi răsgândite lucrurile acestea, mărturiseşte în altă parte, încât sub influenţa lui Priestley ele să nu izbucnească. Şi dacă privim cazul Priestley ca pe un exemplu, el ne va lămuri, prin multiplicare şi de aici generalizare, încă o cută ascunsă a problemei pe care o urmărim." *

Leadership: Poţi să dezvolţi un punct de vedere pe o temă de actualitate prin descoperirea rezolvărilor compoziţionale despre un factor cheie provenit din sfera experienţei personale directe şi imediate?

O resursă personală nelimitată a artistului este însăşi fondul propriu de gestiune a celor sesizate de-a lungul unei linii şerpuite, conform cercetărilor prin care are loc învăţarea unor tehnici de lucru, unor lecții de viață, unor metode noi de folosire a cunoaşterii, în încercarea de a surprinde esenţialul dincolo de limita vizibilului.

Leadershipul impresionează prin farmecul finei mobilităţi a fanteziei artistului. Omul creator participă la procesul de redare a realităţii prin cele văzute şi simţite care dau povăţuire minţii către privirea celor nevăzute.

Prin asimilarea de informații și prin abordarea constructivistă a învăţării, în ale căror meniuri găsim veritabili „germeni” pentru obţinerea unei estetici a producției și reprezentării, se reflectă totdeauna o nouă temă de abordat, un scenariu de film, care duce la un alt nivel de experiență.

Cele nevăzute rulează de regulă într-un mediu restricţionat, dar uneori pot fi întâmpinate cu sufletul și mintea în diverse călătorii în lume, prin contactul cu oamenii de seamă. Oriunde te afli, oriunde te regăseşti, oriunde te simți conectat la evenimentele importante, acolo se găsesc întotdeauna „indicii”, elemente uneori hotărâtoare cu rolul unor stimuli, care duc la multiplicare şi de aici la generalizarea unor rezultate și noţiuni izvorâte dintr-o bază inductivă largă (prin urmărirea trecerii de la efecte la cauze).

Factorii cheie ai transformărilor care duc la descoperirea rezolvărilor compoziţionale despre anumite experiențe prelucrate ulterior în teme și scenarii sunt constatările, asociaţiile și comparaţiile din viaţa curentă care stabilesc formatul unor idei și lecţii inedite. Ei pot fi reprezentaţi de constanta „Timp”, uneori luând forma unei imagini mentale, alteori dezvaluind o cută ascunsă a unei probleme, etc.

Estetica reprezentării unei noi viziuni provenite din sfera experienţei personale directe şi imediate, în contrast cu necunoscutul unor lungi călătorii prin universul creaţiei nematerializate, vizează originalitatea improvizaţiei cu care întâmpini o gândire a cărei bogăţie poate fi cuprinsă într-un concept inedit redat într-o operă de artă.

Ideea compoziţiei îi revine omului care ştie să se încreadă într-un mereu „nou început”, având în administrare bogata rezervă culturală şi emoţională colectată în timp. Ai grijă cum te raportezi la cele văzute în locurile pe unde treci, dar mai ales la cele nevăzute, știind că ceea ce se pierde conține de obicei o mare parte dintr-un adevăr care poate propune o nouă perspectivă asupra relaţiei dintre puterea de creaţie şi cunoaştere.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us