ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Intervenţia regizorală

On Decembrie 30, 2015, in Leadership GT-Accent, by Neculai Fantanaru

Învaţă să exprimi existența din „miezul realului”, subliniind toate acele caracteristici ce pot servi drept argument pentru o abordare diferită a temei cercetate.

"Greva" urma să fie un inel al unui lanţ, unul din filmele seriei "Spre dictatură". Seria trebuia să cuprindă opt filme, începând cu tema introducerii literaturii ilegale peste graniţă şi până la cea a deportărilor şi apoi a evadărilor. Greva trebuia să fie tema celui de-al cincilea film.

S-a început totuşi cu aceasta turnare a seriei, la propunerea lui Serghei Eisenstein, deoarece era cea mai de masă şi mai înrâuritoare. De la bun început s-au decis cele trei caracteristici ale viitorului film: să prezinte imaginea generalizată a unei greve şi nu o anumită greva istorică. Să nu aibă eroi individuali, ci să conţină confruntarea colectivului de muncitori cu grupul de capitalişti şi cu slugile lor. Să fie un film compus după metoda montajului de atracţii. *

Leadership: Poți să prezinți imaginea unei lumi prin intermediul un tablou care se extinde dincolo de cadrul de analiză?

Regizorul, omul de creație, cunoscând bine condiţiile deosebit de prielnice dezvoltării culturii și artei, se concentrează îndeosebi asupra anumitor aspecte din viaţa reală ce țin ori de partea ascunsă a lumii, ori de partea ei reprezentativă. Dar înainte de a-şi etala realizările într-un fel nou de a face film, pentru ca lumea să îi poată cunoaşte şi aprecia profunzimea și harul de a face din orice imagine una memorabilă, el se opreşte şi priveşte în urmă la ce a realizat.

Ce exprimă de fapt existența din „miezul realului” pe care l-a redat integral în montajul său? Fără grabă, cu o reală dorinţă reformatoare, el verifică dacă a înţeles cu adevărat mesajul şi dacă a subliniat în consecinţă toate acele viziuni, lucruri speciale, motive, caracteristici, ce pot servi drept argument pentru o abordare diferită a temei cercetate. Este oare necesară o eventuală revizuire şi reactualizare a argumentului respectiv?

Ceea ce justifică hotărârea, pretenția la dreptul de intervenție în cazul realizării filmului, sunt descrierile vii pe care regizorul le înserează și condensează periodic în scenariu, apoi în montaj. Ele sunt folosite pentru a defini traiectoria compoziţională în ceea ce privește credibilitatea pe care o acordă surselor de informații pe care se fundamentează valoarea a ceea ce încearcă să scoată în evidenţă.

Intervenţia regizorală se exercită doar la nivelul identificării unor sensuri încă nespuse sau nefinalizate scenic, extrase din suportul de informaţii suplimentare culese pe parcursul tuturor paşilor realizării operei - oferind o anumită imagine asupra raportului dintre timp, fapte, lume, loc si realitatea înconjurătoare.

Leadershipul este un efect al unui context de receptare. A prezenta imaginea unei lumi prin intermediul un tablou care se extinde dincolo de cadrul de analiză, înseamnă de fapt să repui informațiile de care dispui într-un context cu prioritate modificată în care oamenii să regăsească o familiaritate şi un sentiment de apartenenţă faţă de un spaţiu pe care şi l-au apropriat şi din care par a face parte dintotdeauna.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us