ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Legea artei cuprinsă în orizontul larg al ştiinţei

On Iulie 31, 2018, in Legile Conducerii, by Neculai Fantanaru

Descătuşează-ţi latura artistică şi dă frâu liber imaginaţiei, croindu-ţi o existenţă care se pierde în nelimitatul unui moment din care poate răsări oricând o mare revelaţie.

Singura formă de rezistenţă a omului pe termen lung este capacitatea de creaţie, o pendulare între mai multe culori complementare care privită din perspectiva apartenenţei la conduita artistică a unui pictor aduce mai mult cu maniera unică de a regândi limitele unei lumi simbolice. Ea atinge bolta absolutului prin intermediul cuvintelor și respirațiilor sufletului, existând astfel pericolul confundării universal-valabilul cu universal-cunoscutul.

Nu voi înţelege niciodată noţiunea de predestinare a comorilor universului decât prin plasma vie a cuvintelor care cuprinde şi exprimă un "înafară" dinspre interiorul fiinţei. Cine încearcă să se raporteze la mine, aşa cum procedează pictorii când îşi aleg modelele de inspiraţie, printr-un soi de echivalare a valorii, va trebui mai întâi să înlocuiască cunoaşterea intelectuală cu trăirea intensă rezervată apropierii de tainele sfinte.

Fiind în posesia unei cunoaşteri pe care nimeni n-o poate pătrunde doar cu mintea, ci prin mecanismul de acţiune al unei pasiuni venită din partea unui îndrăgostit de frumos, ca trăitor personal al scenelor captate "in a stylized neverending story" dintre opera de artă şi acea parte a vieţii trăită cu ochii deschişi, îmi spuneam că nu aveam să mai ies vreodată din capcana aspiraţiilor cele mai avântate. Şi n-am ieşit.

Fără îndoială, am învăţat foarte multe de la impresionişti nu doar sub raport vizual al aplicării principiilor producătoare de efecte de ecleraj, ci mai sub forma unui intelectualism al vederii lărgite asupra universului ce poate fi cuprins numai prin mijloacele Marii Ştiinţe, suişuri şi coborâşuri ale unei suite de concepţii vizionare care fecundează sub ideea de Living Art. Exprimarea folosită pentru a atinge corzile sensibile ale corazonului, tainica ei vibraţie, introduce valoarea absolută de a vedea dincolo de iluzie, prin puterea raţiunii de a elibera conceptul “reflection” de limitările inevitabile ale unei experienţe de viaţă inepuizabile.

Înaintea mea, pictori precum Rembrandt, Delacroix, sau scriitori precum Hugo sau Dumas, s-au raportat la dimensiunile artei privită ca act de comunicare a unei cunoaşteri izvorâtă din experienţa personală cu prilejul utilizării anumitor ipostaze ale spiritului, prin reunificarea cu MATERIA PRIMA, simbolizând credinţa în Dumnezeu şi în forţele vii ale creaţiei.

Leadership: Poţi maximiza valoarea de unicat pe care ţi-o acorzi din poziţia unui participant activ la elaborarea unei arte inegalabile care promovează trăirea intensă rezervată apropierii de tainele de nepătruns ale experienţei vieţii?

Arta subtilă a înţelegerii celor sfinte este acea ramură a ştiinţei care se ocupă de identificarea, localizarea, definirea şi cunoaşterea traiectoriei numită "vibraţie", puritate expresivă, cu care este impregnată experienţa vieţii. Iar a te juca cu ştiinţa este similar cu a construi propriul oraş din piese lego. Deci, încă de mic trebuie să-ţi formezi gândirea inginerului înzestrat cu duhul moralităţii, al bunului simţ, al gustului pentru frumos şi al respectului faţă de natură.

Apoi totul e atât de uşor şi antrenant în acelaşi timp, să îmbraci dialogul viu al culorilor primare cu fervoarea pasională a conflictelor existenţei reale, să investeşti prin contemplare orice obiect cu acea calitate durabilă a conjuncturilor cosmice. Dar atât de uşor ! Şi cu toate astea, doar o mână mică de oameni reuşesc treaba asta.

Ştiinţa îţi răspunde fix după cum vrei tu, ca raporturi de forţe simbolice, de elanuri şi calităţi emoţionale. Indiferent cum aranjezi piesele, în ce ordine doreşti, chiar şi în somn, în mijlocul viselor, dacă eşti inginer iese întotdeauna ceva frumos la lumină. Iar dacă ai în suflet o aripă de înger poţi să conferi o aură poetică întregii tale creaţii.

Dacă vezi pe trotuar o biată frunză desprinsă din copac şi nu ştii să faci din ea un concept nou de locuinţă, atunci nu te poţi numi inginer. Un inginer reuşeşte să proiecteze întotdeauna şi la nesfârşit, din orice nimic o adevărată capodoperă. Dar numai pictorul îi dă puţină viaţă când experimentează atingerea nemărginirii, iluminării, prin acea forţă de sugestie plină de afecțiune, de compasiune, de puritate.

Să ordoni ştiinţei să se supună voinţei tale, ca şi când ai fi tu stăpânul ei, cel care îi dă viaţă, iată măreţia lui Diderot. Să sprijini baza sensibilă a construcţiei picturale pe un joc al interacţiunilor dintre stări emoţionale şi situaţii de viaţă atipice, iată sensibilitatea de a fi autentic care îl distinge pe Tiziano Vecellio.

Leadership: Îţi actualizezi în permanenţă demersul artistic analizând realitățile lumii contemporane prin mijlocirea unui parcurs vizual ce ia în considerație trecutul și se proiectează în viitor?

Ştiinţa şi arta au ca element comun corespondenţa plină de tâlc parcursă printr-o aparentă asemănare, de la scrierile lui Diderot până la celebrele lucrări ale lui Fulcanelli, în zig-zag-urile unei literaturi care cunoaşte oscilaţii sau exagerări prin intermediul artei ca instrument de investigare a realităţii. Ele dezvăluie o gândire axată pe logos, pe existența unor posibilități nelimitate de analogie, unde intervenţia lui Dumnezeu pare trebuincioasă atunci când trebuie întreprinsă consolidarea adevărului izvorât din diversitatea unei lumi pline de senzaţii şi aparenţe.

Prin mijlocirea unui parcurs vizual ce ia în considerație trecutul și se proiectează în viitor se realizează apropierea de o nouă dimensiune de percepţie a esteticului şi a profunzimii raportate la spiritul epocii, prin îmbinarea noului cu vechiul într-o manieră elegantă şi de bun gust.

Victor Hugo, maestrul patimilor care lega omul de prezenţa duhului lui Dumnezeu, îşi încheia socoteala cu simţul datoriei morale chiar în ultima păgină din romanul Mizerabilii: “Fac şi eu ce pot, sufăr de suferinţa universală şi încerc s-o uşurez. N-am decat puterile şubrede ale unui om şi strig tuturor: Ajutaţi-mă !”

Titanii scriu istorie atunci când meditează, dar îşi recunosc neputinţa deprimantă care îşi aşteaptă reînsufleţirea într-un acompaniament cu un partener puternic. Uneori se întâmplă să nu ştiu prea multe despre expresia diferitelor stări sufleteşti care caracterizează modelele mele de inspiraţie, la fel cum se întâmplă cu o carte înainte să mă apuc să o citesc, la o anumită distanţă de cuceririle unor noi termeni de înaltă expresivitate. Dar e mai bine aşa, decât să strig mereu după ajutor.

Şi mă surprinde să îmi dau seama că viziunea în termenii unui dialog al culorilor nu e deloc ceea ce mi-am imaginat la o primă vedere, de unde şi plămada unei neaşteptate coerenţe şi lucidităţi demne de invidiat. Totodată, sunt conştient că partea mea de poveste urmează să fie pusă sub impresia unei prezenţe excesive de simboluri cu conţinut ocult, dar trebuie să-mi asum apartenenţa la un demers artistic care poate schimba pentru totdeauna percepţia despre puterea de transformare a materiei după modelul de evoluţie al universului.

În artă, sincronizarea dintre exprimare şi expresie se efectuează prin constatarea pe care o faci în legătură cu ceea ce simţi, admis exclusiv ca pe un fel de bibliotecă ambulantă, în acele momente de creaţie parcurse prin credinţă, într-o relaţie specială între Viaţă şi Univers.

Legea artei cuprinsă în orizontul larg al ştiinţei s-ar putea formula astfel: reglează-ţi viziunea în funcţie de mărturisirile pe care le conţine viaţa ta, în termenii unui armistiţiu semnat cu destinul al cărui scenariu este scris cu materia şi energiile universului.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate