ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Legea omului în furtună

On Noiembrie 18, 2012, in Legile Conducerii, by Neculai Fantanaru

Nu te arunca în valurile înspumate ale performanţei, fără să evaluezi anticipat intensitatea furtunii care îţi poate tulbura caracterul şi personalitatea.

Nu există mister care să nu fie dezlegat de valurile puternice, uriaşe, greu de combătut ale adevărului. Evenimentele pot favoriza şi netezi drumul spre punerea în evidenţă a personalităţii. Sau, dimpotrivă, pot să umbrească temporar această personalitate. Dar căutând şi acceptând adevărul, misterul, acest teritoriu de nestrăbătut, este dezlegat.

Mă îndreptam spre succesul profesional ca un actor ce se bizuie doar pe arta lui de a se deghiza pentru a putea intra mai bine în pielea altor personaje. Eram prins în propria mea cursă, cu mult mai strânsă şi mai dură decât mi-aş fi putut închipui. Dar o cursă antrenantă, orientată cumva spre performanţă. Aruncat între două oceane întinse: “a fi” şi “a nu fi”. Prins în mijlocul unei furtuni existenţiale care nu promitea nimic sigur.

Credeam că puterea de a mă ridica deasupra condiţiei de trecător prin lume şi de a deveni mult mai mult decât eram, ar putea fi stocată într-un fel acumulatoare speciale pentru a fi disponibilă la cererea mea şi utilizată oricând. Asta, pentru a face posibilă înfrângerea oricăror limite, precum şi păstrarea intactă a identităţii - care părea să ruginească în momentele hotărâtoare.

Leadership: Cum îţi defineşti realitatea atâta timp cât încerci să rămâi deosebit prin unicitatea absolută a libertăţii de a fi tu însuţi în preajma unei convingeri care îţi domină gândirea?

Mai exact, mă găseam în faţa unui fapt necunoscut. Între un absolut al realului şi un absolut al ficţiunii – în faţa unui adversar viclean pe care, probabil, nu-l bănuia nimeni. Ca un erou al lui Jules Verne, eram angajat într-o luptă cu o forţă nevăzută. O mână invizibilă mă urmărea peste tot ameninţându-mă cu sabia bine proptită în mijlocul realităţii mele, tăindu-mi toate drumurile în intenţia de a mă ralia unor convingeri “extremiste”, opuse tuturor concepţiilor mele despre viaţă şi scopul ei. Fără să pot riposta. Fără ca nimeni să poată interveni.

Totul se desfăşura pe plan real, ca o preocupare care mă absorbea complet. O trezire incompletă în mijlocul declinului, dar o trezire de care ţineam cont. Singura convingere care îmi domina gândirea, în corespondenţă cu deprinderea voinţei de a funcţiona după norma talentului şi spiritului creator, era aceea că totul se putea termina printr-o izbândă a ideii de liber-arbitru în faţa predestinării de a aparţine unei lumi ce eşuează în a se reconstrui pe sine însăşi. O lume privită ca expresie a unei viziuni incomplete despre ceea ce reprezintă succesul sau eşecul.

Trăind în lumea propriilor valori mă încăpăţânam de fapt să trăiesc într-o lume izolată, străbătută de o existenţă plină de incertitudini. Puteam oare să fandez, să încerc o manevră de a mă îndepărta de această limită a perspectivelor mele, de această prăpastie a confuziei, oricare ar fi aia? Nu ştiu, nu cred. Nu puteam, nu aveam curajul să risc să mă cufund în nesiguranţă. În acel val-vârtej continuu care întâi te învârteşte până nu mai ştii unde eşti; pe urmă te zgâlţâie zdravăn, de colo până colo, pe loc, până nu mai ştii cine eşti.

Riscam să mă pierd definitiv pe mine însumi, să mă las exploatat de forţa incertitudinii. Eram în prins în mijlocul furtunii. Mă scufundam încet, încet, printre valurile înşelătoare ale vieţii. Îmi fabricasem mentalitatea de învins, prin lipsa capacităţii de reacţie. Mă îndoiam de mine însumi. Acesta era adevărul.

Leadership: Eşti pregătit să te adânceşti în zvâcnirile unui sentiment de învingere a limitărilor, încât să te identifici cu valorile de căpătâi ale unui om care îşi reglează direcţia după felul lucrurilor de a se ancora într-o altă realitate?

În ceea ce mă priveşte, valorile de căpătâi care mă ghidau spre a înţelege fenomenul pe care îl trăiam printr-o continuă căutare de întrebări și răspunsuri, erau total diferite de ceilalţi oameni: preţuiam doar lucrurile care nu erau uşor de obţinut şi dădeam la o parte pe cele ştiute de toată lumea.

Drumul cunoaşterii de sine este esenţial în leadership. El porneşte din punctul în care te afli şi se termină acolo unde îţi doreşti să fii. Asumarea unei identităţi care îţi face cinste prin ceea ce eşti, ceea ce faci, felul în care te prezinţi în faţa celei mai înalte instanţe - conştiinţa ta. Iar conştiinţa înseamnă să filtrezi toate lucrurile cu acceptul tău lăuntric înainte de a acţiona şi să vezi ce reacţie primeşti de la viaţă.

Cunoaşterea de sine este ca un drum ce deschide alte drumuri. Dar la fel de bine, poate însemna un război necâştigat cu tine însuţi, împiedicându-te să te întregeşti, făcându-te să te simţi limitat într-un anumit domeniu ori într-un anumit segment al vieţii.

Numai evenimentele favorabile îţi pot prilejui punerea în valoare a bunului tău cel mai de preţ, personalitatea, care se formează şi se face remarcată exact în momentul trecerii line, dar uneori dură şi dureroasă, de la o stare existenţială la alta, printr-o asumare a curajului de a fi vulnerabil sau imperfect.

Adevărata lumină care te conectează la valoarea vieţii este consecinţa confruntării finale dintre decizia de a te abandona în faţa unui sentiment dezolant al zădărniciei şi puterea de a te ridica deasupra şi în afara limitelor de orice fel.

Unul din lucrurile pe care le înveţi şi accepţi pe parcursul derulării procesului de leadership este că puterea de a te ridica deasupra condiţiei de a fi un efect al unei cauze şi de a schimba lucrurile din jur pentru ajunge cât de sus poţi, se setează prin voinţa de a te elibera din scenariile unei lupte cu o forţă nevazută. Prin identificarea şi asumarea greşelilor. Întotdeauna îţi vei aminti de greşelile pe care le-ai făcut, dar care te-au propulsat spre o devenire constructivă, superioară.

În acest sens, punctul de vedere a expertului în materie de conducere, John Maxwell, este important de ţinut minte: “Încă mai simt înţepătura acelor lucruri foarte dureroase pe care le-am învăţat, atunci când încerc să le transmit. Totuşi, sunt şi încurajat, deoarece mă bucur să observ că astăzi sunt mai înţelept decât în trecut.”

Caracterul şi personalitatea omului care îmbrăţişează ştiinţa conducerii, se formează mergând înainte, dar privind tot timpul în urmă, la greşelile pe care le-a săvârşit în lupta cu sine însuşi.

Leadership: Acorzi o valoare de unicat vieţii rezultate din interpretarea unui fapt necunoscut pe parcursul evaluării conştiinţei de sine?

Conştiinţa de sine, în misteriosul tablou al vieţii, se dezvăluie odată cu recunoaşterea acelor valori de sens care te fac mândru şi îţi aduc cinste, precum continuitatea, originalitatea şi înnoirea permanentă, din care trebuie să alegi doar opţiunea ta de adevăr. Acorzi parcursului tău un sens de urcare sau de coborâre? Adevărul îl afli când ajungi să-ţi conferi particularitatea de a funcţiona prin recunoaşterea şi acceptarea propriilor limite şi greşeli.

Singurul fapt necunoscut pe care trebuie să-l creionezi prin gânduri, atitudine şi iscusite abordări, prin linii de o mare sensibilitate, trase cu nerv, în acel val-vârtej continuu care întâi te învârteşte până nu mai ştii unde eşti, este libertatea de a fi tu însuşi şi de a te învinge pe tine însuţi.

În leadership nu-i de ajuns să fii la înălţime ca să străluceşti, ci trebuie să străluceşti prin prisma a ceea ce nu poţi duce, prin prisma constatării că nu eşti cine credeai că eşti, tot aşa cum soarele strălucește când e acoperit de nori.

Şi unora şi altora dintre aceia care răspund chemării leadershipului, şi debutanţilor şi artiştilor, li se cuvine întreaga recunoştinţă a alcătuirii corespunzătoare a planurilor de acţiune şi a nevoilor de dezvoltare personală. În special pentru bunăvoinţa şi promptitudinea cu care şi-au exprimat disponibilitatea de a contribui la compunerea unui “portret robot” al leadershipului viitor.

În posesia lor se află acea esenţă a diverselor puncte de vedere şi atitudini prospective asupra leadershipului, care constituie baza unui edificiu ce le reflectă personalitatea. Sub forma acelor impulsuri brute de a acţiona, de a deveni tot mai perfecţi, ei îşi stimulează imaginaţia, dorinţa, voinţa, gândurile, emoţiile – menţinându-le pe poziţii distincte pe tot parcursul procesului de evoluţie.

Numai cei dispuşi să ia în serios construirea şi menţinerea acestui edificiu, şi să se ocupe de viitorul leadershipului, vor ajunge să pună în picioare acel întreg, care se numeşte Succes.

Succesul sau eşecul unui om depinde de ceea ce îşi imaginează că reprezintă într-o realitate care nu mai este percepută ca întreg, ci ca fragmente separate ale personalităţii sale.

Legea omului în furtună scoate în evidenţă poziţia omului faţă de sine însuşi, responsabilitatea de a se consacra unei dezvoltări care îl poate propulsa înainte, spre reuşită, numai printr-o analiză a sacrificiilor şi eforturilor pe care le impune depăşirea obstacolelor. Numai prin înveşmântarea caracterului cu cele mai frumoase trăsături, se poate apropia cineva de perfecţiune.

Te afli în faţa unui adversar viclean: “Omul din tine”? Poţi oare să fandezi, să încerci o manevră de a te îndepărta, oricare ar fi aia, de ceea ce nu te defineşte, de ceea ce e toxic pentru devenirea ta?

Îţi fabrici mentalitatea de învins, prin lipsa capacităţii de reacţie în faţa greşelilor care le faci pe tot parcursul perioadei de probare a caracterului tău? Care sunt acele părţi din personalitatea ta care au rămas nematurizate, făcându-ţi imposibilă dezvoltarea?

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate