ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Legea tămăduirii

On Aprilie 08, 2010, in Legile Conducerii, by Neculai Fantanaru

Ca să ai succes în leadership începe prin a învăţa să vindeci suferinţele oamenilor.

Nu regret că m-am aflat în acea zi în locul nepotrivit, fiindcă atunci, din fericire, am învăţat o lecţie preţioasă. Dar fac oare bine povestindu-vă ce chestie ciudată mi s-a întâmplat? Cred că da, fiindcă acea întâmplare nu face parte din acele lucruri pe care este mai bine să le trec sub tăcere.

Mă aflam într-un spital alături de unul din colegii mei cei mai buni din timpul facultăţii. Aşteptam pe cineva. Aveam sentimentul că voi petrece toată ziua acolo, în sala de aşteptare. Şi dintr-o dată, în timp ce mă pierdeam în gânduri, dintr-o cameră alăturată se auzi strigătul unui om, a unui pacient în agonie, un strigăt disperat venit parcă din adâncul sufletului: „Mai bine m-ai lăsa să mor !”

Credeam că pacientul e pe cale să-şi dea viaţa, îmboldit de propria lui voinţă. Zeci de întrebări m-au covârşit, dintr-o dată, şi cred că şi pe colegul meu şi pe ceilalţi oameni din preajma noastră. Zeci de întrebări mi-au trecut prin minte, dar fără ca să le găsesc un răspuns.

Apoi, o linişte deplină s-a aşternut, ca şi cum pacientul şi-ar fi dat duhul, iar ultimele sale cuvinte, spuse cu un ton care, de ce să nu recunosc, a cam băgat spaima în mine, au sunat mai degrabă ca un avertisment: „Fugi cât încă mai ai timp”.

O jumătate de ceas s-a scurs în aşteptare, o aşteptare terifiantă, în care nu am putut decât să-mi imaginez cele mai negre scenarii, apoi uşa camerei s-a deschis. Doctorul, cuprins de o stare de linişte interioară, ieşi din cameră şi căută cu privirea o anumită persoană.

Chiar în acel moment, o doamnă de vârstă mijlocie, prea adânc însufleţită de zelul credinţei, dar cu inima bătând să-i spargă pieptul, se ridică imediat în picioare. Starea în care se afla aruncă un văl de tristeţe asupra mea şi a celorlalţi din jur.

- Timp de două ore m-am rugat lui Dumnezeu, din adâncul inimii. Spuneţi-mi vă rog, în ce stare se află soţul meu?

Doctorul, observând zdruncinările sufleteşti ale femeii, simţind cum sângele îi clocotea în vene, se grăbi să-i răspundă, pentru a nu-i întuneca şi mai tare spaima ce-o resimţea în adâncul fiinţei ei:

- Nu aveţi de ce să vă faceţi griji. Soţul dumneavoastră este acum în afara oricărui pericol. Mâine se va putea întoarce acasă.

Vă mărturisesc sincer că niciodată n-am văzut un om mai fericit. Clipa aşteptării fu cea mai cumplită pentru inima acelei doamne, în care fiecare secundă o lovea ca un ciocan de plumb. Dar la aflarea veştii că soţul ei este bine, că a fost vindecat complet, totul în ea s-a trezit la viaţă.

Misiunea unui doctor nu este să-i consoleze pe oameni ci să-i facă bine

Cel mai greu lucru pentru un doctor este să stabilească diagnosticul just al pacientului şi să definească boala de care acesta suferă. Iar odată ce a făcut acest lucru, esenţial este acordarea tratamentului corespunzător. Doctorul trebuie să consulte pacientul, să afle care sunt bolile lui sau suferinţele diferitelor organe şi mai ales particularităţile bolii raportate la bolnav, căci nu există boli, ci numai bolnavi.

Pe cine se sprijină toate nădejdile pacientului? Pe cine se sprijină speranţele unui bolnav? Evident pe priceperea doctorului. Rolul doctorului, misiunea lui cea mai importantă şi totodată cea mai dificilă, este să facă tot ce-i stă în putinţă ca să-l vindece pe pacient, şi nu să-l consoleze prin vorbe. Niciun om care suferă de o boală foarte gravă şi este cuprins de o durere infernală nu ajunge să se însănătoşească complet şi nici măcar parţial, doar dacă este consolat cu gândul că se va face bine.

Un pacient este cu adevărat fericit numai şi numai atunci când ajunge să se bucure din nou de sănătate, nu atunci când doctorul îi insuflă gânduri pozitive. Degeaba încerci să încurajezi un pacient care suferă de dureri groaznice, acesta nu se va simţi mai bine datorită cuvintelor tale pline de optimism şi de speranţă. Când un pacient îi spune doctorului: „Mai bine m-ai lăsa să mor”, fii sigur că e cuprins de dureri atât de groaznice încât ori îl faci bine, ori nu. Încurajarea pacientului în momentele cele mai critice nu are nicidecum un efect spectaculos de vindecare totală. Totuşi nu trebuie să minimalizăm nici puterea cuvintelor care au de multe ori efect complementar terapiei.

Leadership: Tu ai capacitatea să mânuieşti lucrurile intangibile?

Rolul unui lider, misiunea lui cea mai importantă şi totodată cea mai dificilă, este de asemenea, să facă tot ce-i stă în putinţă ca să "însănătoşească" pe deplin traiul oamenilor, nu să-i consoleze cu vorbe încrezătoare şi pline de optimism, nu doar să le făgăduiască fericirea în locul deznădejdii de care sunt cuprinşi.

Oamenii urmează pe acel individ care are capacitatea să mânuiască lucrurile intangibile, adică pe acela care este capabil să caute în adâncul sufletelor lor, să simtă ceea ce simt ei şi reuşeşte să le redea fericirea. Numai cel care îi poate vindeca pe oameni, atât sufleteşte cât şi trupeşte, oferindu-le sprijin moral dar şi material, poate câştiga cu adevărat admiraţia, respectul şi încrederea lor. Iar aşa cum am spus de nenumărate ori, medicii sunt de departe singurii care au cea mai mare influenţă asupra oamenilor, de toate vârstele, de toate naţiile, în orice loc s-ar afla.

Dacă ar fi să-mi imaginez liderul ideal, el ar fi fără umbră de îndoială aidoma unui medic; un medic care să-şi dea seama care este capacitatea de performanţă a oamenilor, starea lor de sănătate şi factorii care o influenţează; un medic care să fie capabil să-i ţină pe oameni departe de orice fel de boală sau afecţiune: stresul, oboseala, lenea, insatisfacţia, anxietatea, nervozitatea, etc, care îşi pot pune zilnic amprenta asupra lor, şi le redea vitalitatea. De asemenea cred că liderul ideal trebuie să aibă o capacitate analitică deosebită şi să dispună de metodele de „terapie” adecvate, inclusiv de „terapie verbală” ca mijloc complementar.

Dacă arunci o privire asupra istoriei recente, vei vedea că oamenii ca Bill Gates, John D. Rockefeller, Thomas Edison, Michael Dell, se află în capul listei celor mai buni „medici”. Ei au devenit giganţi financiari, clădind imperii fabuloase, „însănătoşind” cât mai mult traiul oamenilor.

Madonna, regina necontestată a muzicii pop, se implică intens în acte de caritate îndreptate spre regiunile sărace ale Africii. Datorită ei mulţi oameni sunt mai sănătoşi şi au o viaţă mai bună. Nu cred că Madonna a terminat facultatea de medicină, dar cu siguranţă are aptitudini de tămăduitor, pentru că, prin implicarea ei constantă în ajutorarea oamenilor, a salvat mulţi bolnavi de la moarte şi a îmbunătăţit traiul de viaţă al multor africani.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us