Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Legea vederii înaintate

On Decembrie 18, 2021
, in
Legile Conducerii by Neculai Fantanaru

Rămâi cu tine însuţi, chiar şi atunci când te simţi departe de tine.

Noaptea. Nu-i aşa frig afară, un pic bate vântul, o boare se simte cu rece suflare. Te întorci spre casă, alene, cu ochii larg deschişi spre un cer acoperit de o perdea deasă de nori, într-un decor dominat de prezenţa lunii, atât de tăinuită. Plimbarea este o bună hrană pentru minte, o expunere enigmistică la cele ce te fac să te simţi vulnerabil, dar inclus într-un parcurs absolut imprevizibil, incitant. În vitrina unui magazin de anticariat, îţi sare în ochi o carte banală. O singură culoare, roşu, dar cu un scris închis. Te apropii încet, ca şi când ai vrea să desluşeşti ceva, cât de cât. Un scris cu cerneală neagră pe versoul unei cărţi mistice, exprimă următoarele:

"Credinţa este o stea luminoasă ce îl ajuta pe cercetător să dezlege misterele naturii. Trebuie să căutaţi centrul vostru de greutate în Dumnezeu şi să vă bazaţi încrederea pe o credinţă divină, sinceră, curatăşi puternică, şi să-i rămâneţi credincioşi cu toată inima, şi cu tot sufletul, cu toată simţirea şi cu tot cugetul. Dacă veţi avea o asemenea credinţă, înţelepciunea nu vă va ascunde adevărul Lui, ci vă va dezvălui Operele sale într-un mod neobişnuit, dar credibil şi consolator." (Paracelsus)

Continui să te plimbi în lumea ta, puţin debusolat, încâlcit în gândurile rebele de peste zi. Nevăzut şi tăinuit de toate privirile, începi să reflectezi la aceste cuvinte, ca şi când ar trebui să te interpui într-o lume aluzivă, simbolică, care să-ţi aline orice durere şi să vindece prin sugestie. Nu ai putut memora bine cuvintele, aşa că le-ai fotografiat cu telefonul. Chiar şi telefonul era parcă tot atât de curios să afle tâlcul lor. Le reciteşti în mers. Şi le reciteşti. Te întrebi de ce au venit aceste cuvinte tocmai acum, şi nu în alt moment? Apoi, începi să le înţelegi sensul:

Trebuie să-ţi îndrepţi privirea spre stele, chiar şi atunci când gândurile tale încep să zboare în altă parte. Şi chiar dacă este înnorat, să ştii că stelele sunt tot acolo. Şi chiar dacă ele nu se văd, niciodată să nu te înstrăinezi de ele...

Sunt minunate plimbările noaptea. Linişte. Multe lumini şi luminiţe...

Leadership: Caracterul tău determinativ devine semnificativ prin felul cum te raportezi la o altă esenţă a propriei fiinţe proiectată în alt timp şi alt spaţiu, spre care este orientată inteligenţa unui creator de metafore?

Mica plimbare este ca o revelaţie adâncă asupra a ceea ce ţi se întâmplă atunci când nu ştii ce este cu tine, poate atunci când te simţi paralizat de o temere, faţă de o circumstanţă pe care trebuie să o înfrunţi. Noaptea accentuează aria iluziilor de orice fel, în orice chip ţi le-ai alimenta cu sclipiri ale imaginaţiei. Cumva, ţi-a dori să fii o mică stea pe imensa bolta cerească, o mică strălucire într-o imensă constelaţie, pentru ca toate schimbările de pe acest pământ să nu ajungă până la tine.

Imaginează-ţi un simbol pe care să îl trasezi cu privirea dintr-un sens şi apoi din celălalt. Ştii că tu eşti acel simbol, pe care plimbarea nocturnă îl transformă într-un corp astral, spiritual sau energetic, dincolo de corpul fizic. Sau, poate că trucurile ochiului te îmbată cu mândria de a te şti prea vast în orientare...

Aşadar, plimbarea se poate interpreta ca o aventură a unui călător în astral, dacă şi numai dacă îţi alimentezi mintea cu cele tăinuite în punctul de focalizare unui observator astrologic care surprinde şi aduce la cunoştinţa muritorului de rând, configuraţia unui sine care face conexiunea cu Dumnezeu. Iar dacă plimbarea de seară reprezintă un simbol, evidenţiind imaginea unui sine care dă seama de o legătură unică şi coerentă dintre trup şi minte, atunci locul lui Dumnezeu este la mijloc: în felul cum inima simte lucruri pe care ochii nu le pot vedea şi ştie ceea ce mintea nu poate înţelege

“Numai un om pătruns de seninătatea universului poate să devină un vizionar.”

Plimbarea nocturnă este momentul în care un om este trimis în astral şi devine automat un duh purtător de spirit, înfăşurat în suflet, lăsând liberă mintea şi plutind în lumea magică a simbolismului. Or în lumea materială, ştiinţa de a vedea caracteristicile hermeneutice ale raportului dintre astral şi efemer nu-i este de nici un folos omului în ceea ce priveşte starea de bine, de normalitate. Şi chiar dacă singurul lucru necesar este de a se cunoaşte pe sine însuşi, omul va căuta mereu să vadă doar ceea ce îi dictează ritmul evenimentelor pământeşti, atât de trecătoare.

Iată că plimbarea a ajuns în punctul în care se poate afirma că lumea se învârte în jurul unui naiv care încă mai crede în ceea ce vede. Şi, fără să o ştie, fără să se întrebe de ce, vede numai ceea ce stelele i-au scris pe cer, dar i-au dictat pe pământ: fii cu tine însuţi, chiar şi atunci când te simţi departe de tine.

Leadershipul se realizează prin prisma momentului în care apari drept altcineva din perspectiva inedită a traiectoriei unei creaţii: drept un vizionar care, ştiind să creeze neaşteptatul, face din propriul sine o transcendere a timpului şi spaţiului.

Sau, după cum bine spunea poetul Ioan Alexandru: “Numai un om pătruns de seninătatea universului poate să devină un vizionar.”

Legea vederii înaintate aduce în prim plan gândirea vizionarului care ştie să înnobileze un moment relevant din viaţa lui în formele cuceritoare ale Creaţiei şi Transformării. Ceea ce contează aici este felul cum te raportezi la o altă esenţă a propriei fiinţe proiectată în alt timp şi alt spaţiu, spre care este orientată inteligenţa unui Creator chemat să însufleţească un corp muritor...

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…