ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Linie și Culoare

On Iulie 23, 2016, in Leadership 7th Edition, by Neculai Fantanaru

Compune un tablou din imagini succesive şi combină-le într-un foarte bun dozaj al efectelor, pentru a obţine o imagine panoramică reuşită despre propria ta natură.

Pe Eisenstein îl ameţeşte ascetismul sec al graficii, claritatea desenului, cruzimea chinuitoare a liniei smulsă cu sânge din trupul multicolor al naturii. Spunea la un moment dat:

„Mi se pare că grafica s-a născut din imaginea funiilor cu care sunt strânse trupurile martirilor, din urmele lăsate de loviturile de bici pe suprafaţa albă a corpului, din tăişul şuierător al sabiei înainte ca aceasta să atingă gâtul condamnatului. Aşa sfâşie linia nudă iluzia spaţiului, aşa străbate linia prin culoare, aşa despică legitatea armoniei haosul divers al formei. Apoi bicele nu mai şuieră. Durerea ascuţită tăioasă este înlocuită de o stare de amorţeală caldă. Trăsăturile seci ale loviturilor au spintecat suprafaţa corpului, rănile s-au deschis ca nişte flori de mac şi sângele rubiniu a început să curgă. Astfel linia a dat naştere culorii.”

Fenomenul acesta îl întâlneşte peste tot.

Printre stâncile aride din jurul Tasco-ului, pe tulpinile fără frunze creşte o floare purpurie. I se spune "sangre de toros" şi florile acestea par ca nişte pete de culoare iscate din jetul de sânge ce ţâşneşte din trupul negru al taurului când sabia matadorului se înfige în carne. *

Leadership: Creația ta reuneşte acea vigoare incisivă de expunere a noutăţii temei de interes artistic cu puterea de comunicare a unei părți importante a decorului care însoţeşte imaginea unei altfel de realităţi?

Opera unui regizor este tabloul compus din imagini succesive, combinate într-un foarte bun dozaj al efectelor, pentru a obţine o imagine panoramică reuşită ce face parte dintr-un tur al anatomiei viziunii sale creatoare. Iar întreaga artă a unui asemenea artist constă în modalitatea de expunere a conţinutului operei, surprins realist, aflat la granița dintre „linie” și „culoare”.

Linia reprezintă totalitatea acelor acţiuni și fapte prin care mesajele regizorului, referitoare la viziunea sa, la realitatea lui de manifestare creativă, sunt transmise integral, dar la un anumit nivel, grupului ţintă de spectatori. Decorul, pe de altă parte, reprezintă suma tuturor elementelor evidenţei: se vede, se simte, se mişcă, se aude, sub aspectul posibilităţilor de transfer ale emoţiei şi ale viziunii spre o nouă modalitate de a susţine varietatea inconfundabilă a creaţiei regizorului în scenografie.

Culoarea, în succesiunea evoluţiei faptelor, prin pătrunderea realităţii exterioare, este forța vitală pe care se sprijină întreaga structură a decorului lumii conceptuale complexe. Culoarea însumează totalitatea acelor nuanţe, tonuri și unduiri ale sentimentelor, punctelor de vedere, ideilor, valorilor, credinţelor care pot fi împărtăşite prin intermediul unei varietăţi de efecte și puneri în scenă fondate pe mecanisme de limbaj pertinente.

Artistul care se străduieşte să cultive o lume proprie, cu un mesaj ce se transformă deseori într-un „zgomot” de trăsături smulse din gândirea, simţirea şi faptele oamenilor, intenționează să obţină prin convergenţa lor sugestia dorită. El se poate numi lider, om cu nişte idealuri reale pozitive, atunci când face posibilă influenţarea prin sugestie - în măsura în care pot fi potenţate sugestiile pozitive și diminuate cele care exercită influenţe negative.

Recunoaștem natura unui lider nu după concepţiile după care acţionează și se ghidează în cele mai importante decizii, ci după conţinutul sugestiilor pe care le introduce în opera sa și le administrează spectatorilor.

Liderul este, totodată, un căutător al esenţelor care se lasă "citit" pe îndelete în profunzimea mesajelor transmise de opera sa. El reuneşte acea vigoare incisivă de expunere a noutăţii temei cu puterea de comunicare a unei părți importante a decorului pe care-l gândeşte. Acest decor este însă un studiu pe viu despre minte, trăiri, spirit, experiențe, comportamente, atitudini, tipare de comunicare, aliniate - prin forța lucrurilor - la o anumită viziune, la un ideal construit din propria lui voință. După propria sa natură.

Natura proprie liderului este evidentă în modul cum este organizată varietatea expunerii ideilor sale, ceea ce reflectă pe deplin strădaniile şi munca perseverentă cu care proiectează viziunea unei realităţi numite: descoperire, vis sau libertate de exprimare.

Linie și Culoare sunt două forme principale de construcție a unui decor de film, la care apelează regizorul pentru a-şi pune în aplicare viziunea despre sine reflectată într-o anumită temă, într-un anumit scenariu.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate