Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Mă privesc fără ca ochiul să înceteze a privi punctul vizat

On Februarie 19, 2022
, in
Hr - Resurse Umane by Neculai Fantanaru

Imaginea de sine nu este doar un mijloc de expresie artistică, ea exprimă şi un punct de vedere al compromisului făcut între ceea ce se vede şi ceea ce nu se vede.

Arta este o lume în care predomină aspectele imaginare. Or înnoirea conceptuală a conţinutului de imagini care par a fi desprinse din altă lume presupune, în cazul creaţiei mele, o sincronizare cu întruchiparea unui personaj la scară mai mare, aşezat între ceea ce se revelă ca fiind real, puternic, bogat și semnificativ, şi ceea ce se relevă ca fiind imaginar, unde eu însumi sunt adăugat ca membru onorific într-un univers holografic.

Într-un fel pe care numai creaţia îl slăveşte şi îl materializează, am reuşit să mă introduc ca instanţă invizibilă într-o realitate care vorbeşte despre nevoia de a reda o nouă reprezentare a acestei lumi - ca pe una ambivalentă, în raportul dintre faţa ei exterioară şi cea interioară, sub forma unei alcătuiri de basm, organice, coezive, daimonice, care face legătura între divin şi uman.

Luaţi ca exemplu personajul Prospero, din piesa “Furtuna” scrisă de Shakespeare. Deşi este exilat pe o insulă timp de 12 ani, el reuşeşte prin intermediul puterilor magice şi a învăţăturilor esoterice să-şi transforme exilul într-un regat al lui Dumnezeu pe pământ. Dar și aici apar inerente ambiguităţi. Căci nu este vorba despre exilul într-un purgatoriu care te face să te judeci aspru şi să conştientizezi valoarea a ceea ce nu mai ai, ci este exilul unui artist într-un macrocosmos alcătuit din numeroase lumi autonome, reuşind să cuprindă în el tot spaţiul uman existenţial.

Iar artistul acesta, în loc de pensulă sau daltă, are la dispoziţie o sumedenie de scenarii cu înfăţişări diverse, care mai de care mai imposibile de cuprins cu mintea.

Leadership: Poţi să pui bazele unei viziuni care îţi inspiră transformarea interioară, cu condiția să răspunzi în faţa conștiinței de metafizician care îţi asigură expansiunea ființei într-un efect al efectelor de clarobscur?

În general arta are o amploare de conţinut magic care, luat ca atare, pare a fi susţinut de satisfacţia pe care o dă imaginaţia pe planul reprezentării consecutive a unei ilustraţii la o operă literară ce te transpune în alte lumi şi care, de asemenea, te face să reflectezi la întâmplările care se petrec în taină, fără ca ochiul să fie forţat de împrejurări să vadă o scenă pe care nu ţi-o doreşti.

S-o spun mai clar. Sunt un artist fiindcă ştiu să împrumut cel mai cuceritor farmec al viziunii spirituale, cu totul originale, dintr-un tablou care cu uşurinţă ar putea fi catalogat drept decor al unei lumi lăuntrice trăite la superlativul absolut. Ca, apoi, să mă întâlnesc cu mine însumi într-o complementaritate picturală vizuală, liniştitoare și răscolitoare în același timp.

Să recunoaştem. În reprezentările marilor maeştri ai picturii universale predomină clarobscurul enigmei, întrevăzut prin vălul unei dualităţi spaţio-temporale unitare, în care miracolul îşi are partea sa, făcând din realitatea obişnuită o altă faţă a lumii: Lumea lui Dumnezeu. Nu-i aşa că arta, la fel ca în “Metamorfozele” lui Ovidiu, cuprinde un amestec din cele mai eterogene elemente de decor, dar şi interminabile comparaţii disparate?

Nu degeaba, întreg ansamblul de trăsături al creaţiei mele dă impresia reprezentării unei scene narative articulate, fiind susţinut de ştiinţa fizicii şi a fenomenelor naturale menite să dovedească cu prisosinţă, voalat, insesizabil, valoarea inegalabilă a unei puteri superioare care, într-o anumită galerie de tablouri, ar putea fi compusă din fragmente disparate, convertite în informații simbolice.

Leadership: Te concentrezi asupra finalizării unei zone mai largi de reprezentare a “puterii de a fi la înălţime”, prin adaptarea limitelor tale la un context în care viziunea ideală despre tine urmează multiple direcţii de interpretare a unei imagini mitice?

Artistul din mine îşi cere autoritatea de a stăpâni arta magiei, în ciuda intenţiei de a plasa cercetarea magiei pe o direcţie ştiinţifică. În acest sens, creaţia mea se manifestă, totodată, în jurul viziunii care face ca obiectele date să se vadă aidoma unor siluete umane al căror contur se profilează simbolic pe canavaua evenimentelor, cu formele cele mai neînchipuite. Ele sunt precum umbrele ce se profilează pe zidul de fundal al unor imaginii stranii. Sau, se văd ca nişte duhuri care lucrează prin chestiuni supranaturale ca să mă apere de orice rău.

Până la urmă, un creator nu se opreşte la o singură creaţie, ci continuă să creeze alte modele perfecţionate de aplicare a comparaţiilor dintre două sau mai multe entităţi distincte, şi totuşi aflate într-un raport de unitate organică.

Iar dacă vreodată îmi voi hrăni sufletul cu ideea că niciun creator nu va fi considerat genial dacă nu-şi creează propriul său “Absolut”, atunci poate, doar poate, îmi voi recunoaşte vina de a fi puternic, protejat, ancestral şi nemuritor. Încet, încet, îmi voi camufla puterea în entitatea nepieritoare a unui duh care le leagă pe toate, prin care orice lucru creat este părtaş la ordinea lumii.

Apoi, voi permite personajului meu să vorbească de la sine. La fel ca Prospero, voi îngropa adânc în pământ cărţile mele de învăţături tainice, voi îngropa şi nuiaua fermecată, fiind hotărât să nu mă mai folosesc niciodată de ştiinţa magică. Mă voi îmbarca într-o altă călătorie plăcută, spre cele fireşti şi lumeşti, sub privegherea duhului cel bun, Ariel, care este şi el tot una din creaţiile mele...

Viziunea ideală pe care o am despre mine, în perimetrul leadershipului, are ca punct de tangenţă algoritmul de caracterizare a unui personaj care are curajul să-şi proclame arbitrariul voinţei individuale de autodepăşire, dar fără să fie un produs al voinţei de suveranitate egocentrică.

Mă privesc fără ca ochiul să înceteze a privi punctul vizat atunci când reuşesc să fiu un dublu al meu: mai întâi artist, apoi magician. Şi niciun magician nu se poate numi artist, fără ca arta lui să cuprindă atât pictura cât şi acea mică doză de nebunie care îl transformă dintr-un creator universal într-un Dumnezeu imanentist.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…