ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Mecanismul intim al creaţiei

On Decembrie 31, 2015, in Leadership S4-Quartz, by Neculai Fantanaru

Asumă-ți acea abordare a valorii care se înstăpâneşte într-un proces de descoperire, fără a epuiza premizele unei investiţii majore în ceea ce rămâne etern.

În jurnalele sale, Eisenstein ne oferă în acelaşi timp o cheie pentru a pătrunde în mecanismul gândirii sale, în intimitatea în care se nasc opere lui. Remarcăm cât de variat, de mobil este mecanismul acesta intim al creaţiei. Câte aparente contradicţii, câte ipoteze diferite nu i-am cunoscut şi nu-i vom cunoaşte încă ! Câte detalii revelatoare se pierd din lipsă de documente. Câte altele, aparent anodine, ca o plimbare prin New York sau o vizită la Sing Sing, ne pot deschide ferestre noi spre acest univers pe care-l urmărim.

Eisenstein o ştie şi de aceea scrie în legătură cu metodele unei biografii a creaţiei: "Detaliile anecdotice, surprize sau accidente aparente nu trebuie să distragă atenţia de la principiile de bază recunoscute ale unei munci artistice. Asemenea detalii fireşti ale biografiilor creatoare dau un sentiment de viaţă procesului de creaţie descris. Nu poate exista, sigur că nu, o schemă abstractă, aici, în cazul unui proces de creaţie pulsând de sânge". *

Leadership: Cu ce agent călăuzitor se învârte în contact cheia funcţionării mecanismului gândirii tale?

Cheia funcţionării mecanismului unei gândiri sofisticate, asigurând transformările ce se petrec sub conducerea impulsului de a săvârşi o lucrare excepţională - o introducere nouă în domeniul ştiinţei, se învârte în contact cu agentul călăuzitor: sentimentul de viaţă interioară, la răscrucea dintre cine ai fost şi cine vei fi.

Cheia nu se deschide oricând, ci în timp, cu trudă şi geniu, dobândindu-şi semnificaţia numai în cadrul unei triple relaţii, ale cărei elemente sunt: conştiinţa de a fi parte a unei cuprinderi mai mari, puterea de a merge mai departe într-o direcţie necunoscută şi abilitatea de a utiliza propriul sine pentru a răspunde chemării de artist.

O cuprindere mare este dată de acea abordare a valorii care se înstăpâneşte într-un proces de descoperire, sub înrâurirea credinţei vii, fără a epuiza premizele unei investiţii majore în ceea ce rămâne etern. Iar pentru ca reproducerea unui subiect de cercetare să fie una de succes trebuie ca imaginea pozitivă a ceea ce încerci să sugerezi să se centreze pe „retina” existenței unei lumi deterministe.

La rândul ei, această lume intrată sub incidenţa mecanismului intim al creaţiei, poate fi expresia unor aparente contradicţii, ipoteze diferite referitoare la evoluție. Iar ceea ce poate deschide ferestre noi spre unitatea mistică a acestei lumi sunt detaliile anecdotice, surprizele sau accidente aparente. Acestea pot da un sentiment de viaţă procesului de creaţie descris.

Mecanismul intim al creaţiei reprezintă interacţiunea dintre efectele de fond ale descoperirii unei lumi noi şi introducerea ei în domeniul ştiinţei, în contact cu agentul călăuzitor: sentimentul de viaţă interioară. Acest sentiment stă la baza muncii artistice.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us