ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Momentul cheie al regizorului

On Ianuarie 09, 2017, in Leadership eX-Elite, by Neculai Fantanaru

Fii consecvent în a aprecia controlul pe care îl exerciţi asupra artei, determinând în conştiinţa celorlalţi un ansamblu de idei datorită căruia opera poate fi condusă la finalitate emoţională.

"Greva" se născuse din experienţele sale teatrale şi le purta încă amprenta. Această primă operă cinematografică reflectă, ca într-o oglindă - prin răsturnare - producţia de "Măşti de gaz". Dar filmul se încurcă în epavele unei teatralităţi excesive care îi era străină lui Eisenstein. Însă din preocupările specifice ale mizanscenei teatrale din "Prăpastia", "Ascultă, Moscova!", "Măşti de gaz" se născuse o nouă noţiune: mizancadrul.

"Greva" înseamnă începutul montajului eisensteinian. La baza lui, în această fază, stă gândul că alăturarea a două imagini dă naştere la o idee, inedită, întregul creat astfel fiind superior sumei celor două elemente constitutive. Montajul consistă la Eisenstein, în crearea, prin relaţia a două imagini, a unei emoţii-şoc (acordată bineînţeles cu sensul dramatic al acţiunii), pentru a determina în conştiinţa spectatorului o idee şi, apoi, un ansamblu de idei datorită căruia opera poate fi condusă la finalitatea emoţională sau dialectică.

Eisenstein descoperă o întreagă matematică şi fizică a generării emoţiei. Începând această impresionantă muncă de cercetare a propriei sale creaţii, pe care o va continua până la sfârşitul vieţii, Eisenstein descoperă legile intime ale operei de artă. De acum înainte gândirea estetică va merge paralel cu creaţia, devenind, într-o continuă alternanţă, atât explicitarea, cât şi adesea motorul ei. *

Leadership: Străluceşti prin tot ceea ce ai unic, surprinzător şi inovator înainte de a ajunge la o revelaţie?

Când cauţi să generezi noi emoții prin intermediul muncii de cercetare a propriei creaţii, pe care te poți bizui în procesul dobândirii a noi informaţii și cunoștințe, ajungi inevitabil la o constatare surprinzătoare, la o concluzie neaşteptată.

Asta vădeşte, în contextul întăririi rolului de îndrumător al căutărilor de noi forme şi mijloace expresive de regie, principala ta consecvenţă în a îndrăzni lucruri noi în triunghiul momentelor furate de obiectiv, pe care le trăiești printr-o continuitate neîntreruptă a firului narativ.

Montajul, în același timp, este o consecinţă a dezvoltării noţiunilor, conceptelor, ideilor ce derivă din utilizarea acelor constatări care au caracter de experiment și nu respectă procedurile de construcție clasice. Ceea ce implică un anumit grad de raportare la actul de redare a unei scene în particular sau în mod repetat.

Iar regizorul care este consecvent în a aprecia „controlul pe care îl exercită asupra artei”, face cinste leadershipului prin aceea că determină în conştiinţa viitorilor spectatori o idee şi, apoi, un ansamblu de idei datorită căruia opera poate fi condusă la finalitate emoţională.

Acel izvor nesecat de „întreg superior”, realizat prin lărgirea unei noţiuni care poate să devină prefigurarea precisă a unui moment cheie, este de fapt un efect al includerii continue a trăirii unei opere de artă, a unei imagini despre un eveniment în planul realităţii, în contextul experienţei personale - în a decide ce anume vrei să transmiți.

Adevărata operă de artă este rezultatul conturării unei finalităţi emoţionale, născută dintr-o constatare surprinzătoare, dintr-o concluzie neaşteptată. Iar a trăi opera de artă înseamnă să înduri starea de așteptare și pregătire a inspiraţiei, înseamnă să străluceşti prin tot ceea ce ai unic, surprinzător şi inovator înainte de a ajunge la o revelaţie.

Finalitatea emoţională, ca o scânteie palidă devenită un uriaș incendiu, este reuşita creării unei imagini unice, personalizate, cu efecte directe faţă de posibilul înțeles atribuit noţiunii de „ascultare și transformare interioară”. Este punctul cel mai de sus al unei evoluţii care consolidează versiunea acelui model de trăire sufletească obţinut prin consecvenţa manifestării imaginaţiei și creativităţii.

Momentul cheie al regizorului este asociat cu lărgirea noţiunilor provenite din creşterea consecvenţei în a îndrăzni lucruri noi în construcția montajului, ce culminează printr-o concluzie neaşteptată. Această concluzie este forţa călăuzitoare a inspiraţiei spre conceperea unei noi viziuni.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us