ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Nălucirile unui creier dotat cu atributele desăvârşirii

On Aprilie 26, 2014, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Însuşeşte-ţi elementele unei ştiinţe perfecte, fără să defrişezi un drum imaginar într-o lume pe care mulţi o consideră de neatins.

O realitate neaşteptată mi-a răsărit atunci în faţă, bizară precum o revelaţie care nu-ţi poate lămuri existenţa, părăsindu-te înainte de a apuca s-o conştientizezi bine, aruncând îndoială asupra vechilor mele preocupări dedicate angajamentului intelectual. Ceva inexplicabil m-a proiectat într-un imaginar neobişnuit, un imaginar ce absorbea cu naturaleţe în propriile-mi alcătuiri realul şi irealul, constituind o structură de imagini ce avea drept scop crearea sau accentuarea unor combinații armonioase între artă şi ştiinţă.

Era doar o constatare, un regret şi în acelaşi timp o satisfacţie care pendula indefinit între două extreme, una a închiderii şi una a deschiderii schimburilor de convingeri care anunţau acea curioasă întoarcere asupra originii mele. Ce avea să mă facă să-mi reneg toate amintirile, gândurile, raţiunea mea de a trăi, prin adoptarea unei nebunii provocatoare, dar a unei nebunii cu tâlc.

Iar tâlcul acesta fin, care grăieşte mai mult decât cuvintele înseşi, depăşind graniţele spaţiului şi timpului, a fost exprimat cel mai bine de un personaj al lui Frank Herbert: “E normal să ne temem de ceea ce nu înţelegem.

Asta era nebunia, să mă las purtat, ca o plută prinsă într-o mişcare giratorie, pe aripile unei clipe de pierdere şi căutare totodată, undeva unde n-am mai fost, unde durerea depărtării de ireal se amestecă cu dorul apropierii de real.

Da, asemenea lui Jorj X. McKie, trăiam acea senzaţie de pătrundere într-un mister care deschide adâncurile unui orizont în care poate avea loc o concretizare a unei previziuni interioare, sau mai degrabă a unei idei abstracte: “Era ceva aproape palpabil. Dacă lăsam să-mi scape o singură pulsaţie din ceea ce se petrecea cu mine, consecinţele puteau fi incalculabil de tragice, nu numai pentru mine, ci şi pentru o întreagă lume.”

Leadership: Libertatea de a-ţi însuşi elementele unei ştiinţe perfecte este condiţionată de reacţii ale gândirii despre sine, în strânsă legătură cu ceea ce te fascinează?

Realitatea de necontestat a existenței unei zone de explorare a ştiinţei sub care se manifestă, în studiul celor mai avansate metode de a te depăşi ca individ, spre a deveni un lider, posibilitatea evidenţierii calităţii a ceea ce nu este alterabil, ci admisibil, adică a revelării acelor părţi din fiinţa ta pe care ştiinţa nu le-a reprimat, asigură premisele dobândirii de noi impulsuri de viaţă.

În acest caz Ego-ul tău, generat de un anumit stadiu de dezvoltare a “producţiei” de înţelegeri bazate pe experienţă, dar în special pe acele conexiuni cu imaginarul, menite să ofere ştiinţei şi cercetării un anumit nivel de calitate şi un grad sporit de autenticitate, începe să te definească în întregime, precum o pată care acoperă fiecare părticică din tine.

La rândul ei, gândirea ta capătă alte valori, asigurând premisele pentru investiţii suplimentare de realizare a unei aşa zise “nebunii”, ceva inexplicabil care te proiectează într-un imaginar neobişnuit, ce absoarbe cu naturaleţe în propriile-ţi alcătuiri realul şi irealul, constituind o structură de imagini ce are drept scop crearea sau accentuarea unor combinații armonioase între artă şi ştiinţă.

Iată întrebarea care ne frământă. Oare ce limbaj comun poate asigura parteneriatul fructuos între un Ego supradimensionat de producțiile de înţelegeri furnizate de sursa vieţii şi leadershipul utilităţii sociale, nu doar ştiinţifice, pe scara continuităţii în timp, ţinând cont de necesităţile reale de formare şi de progres?

Ei bine, este limbajul libertăţii de a te exprima şi de a fi tu însuţi, condiţionat de reacţii ale gândirii despre sine, în strânsă legătură cu ceea ce te fascinează, prin însuşirea elementelor unei ştiinţe perfecte. Această libertate îndeplineşte o funcţie de comandă şi control asupra a ceea ce te stăpâneşte cel mai mult - extremele, una a închiderii şi una a deschiderii schimburilor de convingeri - făcând din tine o fiinţă umană de calitate, eliberată de toate limitările.

Dar, totodată, poate face din tine un explorator de orizonturi care defrişează un drum imaginar într-o lume pe care mulţi o consideră de neatins. E normal ca, în acest caz, oamenii să te perceapă drept un om cu două feţe şi să nu se încreadă în tine, fiindcă se tem de ceea ce nu înţeleg. Fiindcă superioritatea ta, extrapolată din asocierea gândirii ştiinţifice cu nevoile rafinate, indică de cele mai multe ori inferioritatea inteligenţei lor.

Nălucirile unui creier dotat cu atributele desăvârşirii sugerează construcţia unei noi realităţi, deschizând drumul către un izvor nesecat de inspiraţie şi energie, dar nu capătă valoare decât pentru satisfacerea propriei tale curiozităţi şi conştiinţe.

Aceste „funcţii” ale propriei tale unicităţi, care procesează cantităţi mari de materie ştiinţifică, nu creează o punte spre leadershipul uman şi social, nu satisface decât cea clientelă exigentă şi sofisticată doritoare să achiziţioneze un scientific product care să îndeplinească toate criteriile de definire ale unor noi componente ale realităţii.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us