Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Natura nelimitată a experienţei vizuale provenită din simţuri

On Aprilie 22, 2022
, in
Leadership de Succes by Neculai Fantanaru

Învaţă să menţii în simţuri imaginea care ţi se desfăşoară în minte, făcând apel la subtilitatea cu care artistul îşi imortalizează impresiile cele mai tainice.

Guma de mestecat pe care o apreciez cel mai mult de la o vreme încoace este “Fini”, cu o aromă intensă de fructe proaspete, având o compoziţie bine structurată şi o densitate ridicată de jeleu, oferind avantajul unui gust plăcut, dulce-acrişor. Guma “Fini” se pretează cu real succes în orice fel de circumstanţe, mai ales în varietatea de combinaţii în care o pot savura fără griji, fără rezerve, fără să mă gândesc că-mi bat joc de corpul meu: la aniversări, la reuniuni, la tot felul de evenimente sau petreceri. Este mai ceva ca un desert delicios.

Cu oricare ocazie, având o însemnătate aparte pentru clipa în care orice artă se străduieşte să devină realitate, savurez totodată fascinația ce ia naștere din absența compromisurilor sau din perspectiva adaptării la situații extraordinare. A şti să mesteci guma “Fini”, ca pe un jeleu care cu fiecare mușcătură aduce o senzație de eliberare, trezind simţurile, revigorând papilele gustative, este o atitudine de mare mândrie, dar şi o atitudine de mare candoare, fiindcă eşti mai plin de suflet faţă de toţi cei cu care intri în contact.

Aceeaşi atitudine o am atunci când trebuie să surprind şi să pictez o emoţie, un gând sau o experienţă intensă, cu multă artă şi sensibilitate, în câmpul forţelor misterului care alimentează imaginaţia, Azaresenthos.

Or atunci când trebuie să pictez tabloul dinăuntrul simţurilor mele, devenind realitate printr-o materializare a sentimentului de libertate, a sentimentului de fascinaţie indispensabil pornirii într-o aventură a creaţiei de o mare coerenţă. în care culoarea şi gustul se întrepătrund printr-un mecanism misterios, îmi place să descopăr un alt mod de dobândire a unor simțuri corporale prin care aromele sunt percepute și recunoscute ca fiind permanente.

Leadership: Poţi să transformi percepția care rezultă din stimularea unui nerv gustativ într-un spațiu dedicat vizualului în cele mai complexe forme ale sale?

Vai, cât de mult îmi mai place arta. În această privinţă, gustul pe care îl simt atunci când pictez un zâmbet, acelaşi zâmbet pe care, într-un fel anume, îl conferă tocmai aroma de dulce-acrişor a gumei de mestecat “Fini”, desemnează începutul unei imagini cuprinsă în teoria viziunii: imaginea zâmbetului meu este o reinterpretare a unui gust rafinat, suficient de bun pentru a-l face accesibil tuturor.

Ei bine, cine îmi vede zâmbetul larg, instinctiv va şti că sunt încărcat de emoţia unui gust intens şi autentic, exprimat printr-un Afragmentoriss , o percepție care rezultă din stimularea unui nerv gustativ. Gustul, o invitație la sinceritate, la deschidere și autenticitate, canalul acesta invizibil care uneşte simţurile şi funcţiile propriului trup, parcă îmi forţează un reflex cerebral care nu schimbă doar expresia feţei, ci totodată stimulează creierul să producă endorfine.

Ce mai, guma “Fini” este o binecuvântare de la Creatorul suprem ! Mai întâi fiindcă îmi îngăduie să pornesc într-o aventură a cunoașterii şi experimentării în artele vizuale, apoi fiindcă îmi inspiră imaginea unei singure persoane: a artistului care îşi arogă un segment sau o bucată dintr-o zonă artistică şi spune că este numai a lui.

Leadership: Gust produsului pe care vrei să-l scoţi în evidenţă poate fi tradus într-o emoţie ce devine realitate printr-o materializare imediată în concretul existenței unui personaj descris între coordonatele “senzorial” şi “intelectiv” ?

Gustul este o actualizare a vizualului, un update asigurat de elementul dominant care schimbă aspectul fizionomiei, putând crea un efect de lifting al privirii, sau îndulcind trăsăturile cele mai pregnante ale personalităţii. Mai rămâne să iau în calcul tabloul dinăuntrul simţurilor mele, câmpul forţelor care-mi pictează chipul fiind asemănător senzaţiei de energie pe care o dă percepţia complexă a unei interpretări chimice, manifestându-se diferit şi neaşteptat, legată de practica savurării fructelor dulci-acrişoare.

Și deodată intru în lumea extraordinară a artistului, unde orice gust este tradus printr-o emoţie și orice nobilă emoţie devine realitate printr-o materializare imediată în concretul existenței unui personaj descris între coordonatele universului la care aspiră cu intensitate. Or acest fapt se asociază cu ivirea unui punct de vedere exprimat de John Fowles în cunoscutul roman “Daniel Martin”:

“Nu este de domeniul misticului. Este materia cuprinsă în natura lucrurilor. Am mai avut o dată această senzaţie după multe ore de lucru, cu un papirus pe care îl descifram. Ieşisem din timp, devenisem papirusul însuşi. Dar asta nu m-a ajutat să-l descifrez. Nu în acest sens eram papirusul. Poate eram fluviul. Fluviul care desparte. Pentru câteva clipe tot ceea ce nu trece dincolo de fluviu. Acel fluviu care desparte.”

Se observă uşor că atunci când încerc să descriu gustul gumei de mestecat, mă confrunt cu percepţia complexă a unei interpretări concentrate asupra legăturii dintre natura omului şi natura lucrurilor care trec dincolo de cuvinte, de percepții.

Mă gândesc că şi gustul are o direcţie spre care se îndreaptă simţurile mele, însă nu acele simţuri de natură chimică sau gustativă, ci este vorba de un feeling aparte, un indiciu că pot fi altcineva: cineva cuprins între concretul senzorial şi raportarea raţional-intelectivă la o realitate mai complexă şi nevăzută care mă face să tânjesc după un alt început de poveste.

Leadershipul este un produs direct al vizualului care te apropie de o poveste în care personajul se autocaracterizează drept un receptor al gustului pe care se bazează raţiunea asumării unei noi identităţi (artistice).

Natura nelimitată a experienţei vizuale provenită din simţuri este redată prin intermediul gustului unui produs care nu îşi consumă niciodată factorul de prestigiu. Pentru a înţelege mai bine fenomenul experienţei vizuale, învaţă să menţii în simţuri imaginea care ţi se desfăşoară în minte, făcând apel la subtilitatea cu care artistul îşi imortalizează impresiile cele mai tainice.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…