Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

O lucrare de doctorat nu luminează ca o stea pe cer

On Februarie 18, 2023
, in
Leadership Expert by Neculai Fantanaru

Ridică-te la înălţimea unei capodopere nepreţuite, într-un mod analog stelelor ce se-aprind şi strălucesc numai în ceruri.

Prea multe doctorate, și prea mulți neștiutori. Cu cât strângi mai multe diplome și certificări, cu atât te îndepărtezi mai mult de calea Marii Științe, exact cum dictează legea fizică: când împingi un sistem, acesta se îndepărtează de tine. În baza acestui considerent pot conchide că efortul depus pentru realizarea unei lucrări de doctorat, a cărui conţinut nu este intuit şi bine surprins în baza faptelor experimentale, nu este echivalent cu un sistem care interacționează material-energetic cu mediul exterior lui.

De fapt, o lucrare de doctorat ar trebui să fie o versiune a unei "invenţii majore", un soi de perpetuum mobile capabil să asigure ştiinţei continua regenerare, o comunicare asupra unei descoperiri extraordinare care să ducă la construirea unei noi perspective de gândire şi acţiune. Trebuie să fie încununarea unei experienţe care confirmă, prin fapte, că pregătirea profesională a fost şi este o preocupare continuă.

Dar în majoritatea cazurilor, oamenii "se inspiră" mult prea mult din alte lucrări de specialitate, în loc să-şi folosească propria minte, în totalitate, pentru a crea ceva formidabil din experienţa proprie. Cu totul diferit stau lucrurile în cazul unei descoperiri uimitoare care poate să ocupe un loc de cinste între marile creații ale umanității, transpusă într-o serie de mărturii aduse în sprijinul propriei experienţe, sau recurgând la o interpretare a propriei viziuni asupra unei anumite tematici.

Tensiunea simultaneităţii dintre creaţie şi Eul creator, provocată de sensul unei altfel de organizări a ideilor, modifică sintaxa lucrurilor, relaţia eu-lucru şi relaţia nume-lucru. Or lucrarea de doctorat nu trebuie se devină o turnură lingvistică, o ruptură a simultaneităţii dintre limbaj şi cunoaştere, un aport insuficient sau inadecvat de informaţie, ci mai degrabă ea trebuie să constituie o abţinere de la orice preluare a ideilor celorlalţi, fiindcă în orice creaţie de mare viitor doar Originalul contează.

Leadership: Încerci să-ţi măreşti capacitatea de autoevaluare realistă a propriei persoane, printr-o reflecţie nepărtinitoare asupra unei experienţe de cunoaştere care nu dobândeşte rezultatul gândit de tine?

De regulă, individul care urmăreşte doar generalul abstract este însufleţit de tendinţa de orientare către alte moduri de gândire, diferite de a sa, atenția fiindu-i concentrată în jurul unui rezultat care de cele mai multe ori evită acţiunea legilor Creaţiei. Memoraţi aceste legi:

1. Fii tu însuţi, fără să te falsifici.
2. Nu încerca să călătoreşti mai departe, sau dincolo de tine.
3. Nu căuta aprobare din partea nimănui, nu încerca să demonstrezi nimănui nimic, nu căuta aprecieri şi laude.
4. Nu te compara şi nu te întrece cu nimeni.
5. Exprimă-te aşa cum simţi, fără să devii victima propriei infatuări.
6. Inspiră-te numai din propria experienţă în domeniu.
7. Încearcă să dezvălui o viziune aparte prin împărtășirea propriilor trăiri, reflecții, nevoi, dorinţe.
8. Evita scurtăturile, ocolişurile şi mişcările "inteligente". Nu pasa altora treaba pe care trebuie s-o facă doar mintea ta.
9. Evită cu orice preţ Alter-Egoul.
10. Nu fi un copist, nu fi un colier de spirite. Renunţă pe cât posibil la surse biografice.
11. Poţi păcăli cu un kitsch comercial o lume neştiutoare sau dezinteresată, dar niciodată nu vei putea să păcăleşti un Mare Creator.

A fi un creator desăvârşit, presupune un efort greu de îndurat, ca un frig cumplit care îţi mânâncă din oase, îţi intră în organe prin fiecare părticică de piele lăsată liberă şi îţi consumă toată energia. Este un greu pe care doar cei cu un real potenţial spiritual pot să-l transforme în puternicie, un drum lung pe care îl parcurg doar maratoniştii care nu-şi încheie cursa la linia de final.

Ideea unei extinderi de la o singularitate primordială la pluralitatea unei fiinţe care ţi-a aparţinut într-un timp nedeterminat, poate fi contopită în amprenta unui act de creaţie care nu ţine doar de planul material, ci de cel spiritual.

Cine caută să deprindă tainele științei, acela care vrea să cuprindă cu privirea orizontul larg și nelimitat pe care îl deschide un singur bob de nisip, acela care vrea să transforme plumbul în aur, acela care caută o trecere spre viața veșnică, fără îndoială acela va trebui să trăiască povestea unui Robinson Crusoe, retras cât mai departe de lume.

Când eşti singur cu mintea ta, toată energia universală se focusează în punctul în care intri în starea de spirit prin care simţi că străluceşti. Când te retragi departe de lume, abia atunci intri în povestea unei descoperiri unice, fiindcă alegi să te întorci către tine, să te asculţi, să te cunoşti, să îţi descoperi adevărata esenţă, şi astfel începi să vezi mai bine ce îţi spune vocea intuiţiei tale. Bine spunea cineva:

" Când te retragi în propria cochilie, vei găsi pacea necesară descoperirii răspunsurilor benefice pentru tine. Pe de altă parte, însă, loviturile sorţii te pot determina destul de uşor să te retragi în propria carapace, tăindu-ţi elanul creativ. De aceea, trebuie să fii puternic şi să înduri timpul pe care Dumnezeu ţi-l acordă ca să te poţi cizela cu talent şi perseverenţă.”

Și câți oare au citit "Piatra filozofală" scrisă de Marguerite Yourcenar? Câți au auzit glasul alchimistului ce strigă în pustiu? Câți oare au citit "Insula Doctorului Moreau", câți au trăit viața retrasă a cercetătorului și omului de știință care aproape l-a egalat pe Dumnezeu? Și câți au înțeles mintea genială a inginerului “Robur Cuceritorul“ care, singur cu calculele sale spațiale, a învins dominația naturii și a ajuns stăpânul ei datorită invenției lui de peste timpuri?

Povestea fiecăruia dintre ei este, de fapt, povestea unei fiinţe solitare, dar evoluată, provenită din alt timp, din alt loc, din alt pasaj al cărții: „N-ai visat niciodată altă lume?” Toţi aceştia sunt una şi aceeaşi fiinţă, dotată cu o reală măreţie, dar surprinsă în ipostaze diferite. Nu degeaba teoria nemuririi (trăirea într-un timp paralel cu destinul) susţine că orice fiinţă evoluată provine numai din altă fiinţă evoluată care i-a dat naştere în alt timp şi alt loc.

Leadership: Poți să găseşti o cale de percepţie superioară unei realități interioare izvorâtă din apartenenţa ta la o lume divină, printr-o ascensiune celestă care nu poate fi contrabalansată de o altă putere?

Cel care a deprins tainele Marii Științe nu are nevoie de nicio diplomă și de niciun certificat ca să-și dovedească ahora y siempre apartenența la totalitatea divină, entitate care pretinde fapte adevărate transpuse adesea în supranatural. Talentul și perseverența sunt singurele chei care deschid cufărul marilor comori din constelația gloriei. Și ele pot fi găsite doar experimentând varianta unei povești vechi de atâtea secole.

Cu aproape un mileniu şi jumătate în urmă, un Robinson Crusoe s-a retras înadins în singurătate, studiind cu sârguință medicina, chimia și astronomia. Toți doctorii din orice parte a lumii au auzit şi azi de Avicenna (Abū ‘Alī al-Husayn), dar de ei nimeni nu aude peste timpuri, tot aşa cum nicio construcţie nu se păstrează din epocile anterioare. Rareori se găseşte o persoană care îşi poate asuma responsabilitatea pentru întregul plan divin.

Cel din timpuri îndepărtate rămâne nemuritor, ca emblemă a harului divin dăruit de însuşi Dumnezeu, iar majoritatea urmaşilor sunt doar niște trecători - unii luminează o clipă, apoi dispar definitiv. De milioane de ani aştrii cei mai luminoşi au rămas în locul lor, în aceeași formulă, și chiar dacă din când în când apare câte o stea căzătoare, străfulgerând o clipă cerul, ea nu stă alături de Luceafăr și nici nu constituie o prelungire din osia din urmă a Carului Mare.

De s-ar găsi măcar un om care să se ridice la înălțimea cerului și a veșniciei, și pentru El va fi salvată această lume. Ei bine, un asemenea om, determinat a împlini voia lui Dumnezeu, își va exprima apartenenţa la spiritualitatea divină printr-o radiere de lumină din interior, asemeni aştrilor.

Prins în mişcarea timpurilor, omul spiritual se încrede în mişcarea spiritului lumii, în acea posteritate pentru care autenticitatea nu e pierdută, conştientizând adevărul pe care îl spunea Ernest Renan:

„Dacă vrei să fii de vreun folos pe lumea asta, trebuie să te jertfeşti pe tine însuţi, adică să renunţi la bucuriile trecătoare ale lumii pentru a dărui lucrări de seamă omenirii.”

O lucrare de doctorat nu luminează ca o stea pe cer, dar naşterea unei stele gigantice dintr-o galaxie vecină, facilitând accesul către descoperirea unei noi lumi, poate să constituie subiectul cu adevărat însemnat care ar pune în valoare o lucrare de doctorat. Numai magnitudinea unui asemenea subiect ar putea să sublinieze importanţa unei lucrări de doctorat.

Tot ce este spiritual este cuprins în energia stelară. Iar soarele, locul unde se unifică forţele din univers, transportând energie subtilă dintr-un loc în altul, guvernează sufletul lumii. Dar nimeni nu caută să lumineze ca o stea atunci când îşi scrie lucrarea de doctorat, printr-o devoţiune deplină faţă de partea spirituală. Chiar şi ideea unui big bang poate fi ușor contopită în amprenta unui act de creaţie.

Atunci când îţi pui mintea la contribuţie trebuie să funcţionezi ca rezultat al convergentei energiei subtile. Prin urmare, caută să te exprimi în felul soarelui de a încălzi planeta, să iei căldura lui drept o răsfrângere sufletească, şi întrucât este un loc al unităţii, conţinând numeroase frecvenţe energetice care se combină, de aici îţi poţi controla realitatea. Nu uita că o sursă de lumină puternică se poate găsi chiar acum în tine, conform unei descoperiri surprinzătoare.

Iar ceea ce tocmai am scris acum cu mâna mea, și care animă o inimă curată, adevărul acesta nu-l veți găsi în nicio lucrare de doctorat. Sper să fie ca un far în noapte, undeva în cer...

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…