ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ochii care îşi lărgesc privirea înspre întrupările divinului

On Septembrie 14, 2020, in Hr - Resurse Umane, by Neculai Fantanaru

Dacă vrei să înţelegi o demonstraţie de mare densitate spirituală, încearcă să citeşti tot ce-am scris aici înarmându-te cu aceeaşi pensulă cu care artistul pictează o imagine, creând o imagine.

Trandafirul din dreapta mea mă priveşte ca pe un soare, pentru că totdeauna când îl privesc cu o devoţiunea aparte faţă de secretul vechilor preoţi Egipteni, i se pare că atenţia mea este îndreptată spre o realitate născocită de cineva care ştie să reproducă cu fidelitate marea cheie a lui Solomon din templul unei limbi pierdute. Ochii lui au formă de labirint, exprimând în mai multe feluri opera fiinţelor divine, vederea de dincolo de văz, o fereastră spre sufletul comun al tuturor celor create, o reflexie sinceră și cât se poate de veridică a întregului univers care ne înconjoară.

Şi nu degeaba mi-am făcut timp să privesc trandafirul, cu înţelegere, cu admiraţie, cu condescendenţă, aşa cum mă priveşte şi el pe mine, fiindcă privirea noastră, intersectându-se în lumina palidă a unor ochi care cunosc totul despre secretele celor care au inventat limbajul scris, se oglindeşte peste veacuri într-un instrument de gândire numit: Hiverdrazel (“ceea ce se vede nu se arată în profunzimile sale”). Lumina e puţină, dar aşa trebuie să fie aşa, pentru că e mai bine să nu vezi totul înainte de a simţi o conexiune cu ochii unor cărţi care tratează în mod diferit limbajul şi scrierea sacră.

Mi-am dat seama imediat că interacţiunea noastră vizuală şi sufletească este un efect al libertăţii de exprimare prin formă şi culoare, prin munca artistică, prin simboluri şi analogii. Fiecare dintre noi este un spaţiu-timp, ne pierdem amândoi în spaţiul unei libertăţi de gândire fecundă și de manifestare artistică neîngrădită. Subiectiv, raţional, filozofic, nu m-am gândit nicio clipă la acest trandafir în termeni de a fi un sfânt care hotărniceşte domeniul temporal, dar am luat în calcul varianta de a fi un artist care vede totul în nuanţe de inspiraţie poetică şi estetică.

Leadership: Important în dezvoltarea artei tale este obţinerea unei imagini capabile să reprezinte subiectul în esenţa lui, plecând de la considerentul că ceea ce exprimi este ceea ce te esenţializează?

Cât de mult ar trebui să-ți admir ochii pentru ca ei să mă copleșească cu o privire plină de semnificaţii? Dacă procedez astfel, dacă te-aş privi fără încetare, cu drag de artă, cu sclipiri de stele, ochii tăi ar căpăta strălucirea privirii îndrăgostite de frumos?

Poate că, numai ochii care îşi lărgesc privirea sunt obiectul inspiraţiei unui artist care îşi extinde câmpul creaţiei în toate direcţiile. Iar a duce la bun sfârşit această privire este o încercare de a deştepta dispoziţia afectivă a ochilor care cuprind latura artistică a frumosului numai cu sufletul unui sfânt.

Surprinderea în desen a unei situaţii de viaţă este, de asemenea, parte integrantă dintr-o privire aruncată înspre miraculoasa întruchipare a purităţii şi fineţii pe care o îmbracă materialul natural, având o textură specială și emanând căldura unei realităţi artistice care depăşeşte frumuseţea pretextului de a descoperi autenticitatea naturii în simplitatea ei originară. Trandafirul este modelul perfect de slujire a artei în profunzime.

Poate că de aici se trage interesul meu pentru pictură, datorită fineţii unei priviri care îşi amplifică expresivitatea prin cuvânt, prin lirism, prin culoare, prin ceea ce este mai atrăgător la o poveste bună: simplitatea ei, sinceritatea personajului principal. Trandafirul se înclină în faţa artei mele, făcându-mă să mă simt ca în prezenţa unei puteri covârşitoare, nedespărţite de nobleţea şi demnitatea unui creator care nu mă obligă să-i accept prezența, dar care mă lasă să-l înţeleg aşa cum se revelează el de obicei, prin simboluri.

Mi-am dat seama că ochii mei, plini de generozitate, atenţi la toate lucrările sfinte care se fac pentru slava lui Dumnezeu, surprind doar ceea ce artiştii pot să prezinte în lucrările lor: raporturile dintre figuri, sigilii, caractere sau ceremonii, toate învelite într-un soi de înţeles care schimbă percepţia asupra raportului dintre adevăr şi ficţiune. Obloanele lumii către suflet, așadar, trebuie să se potrivească exact cu estetica unui spaţiu al invocaţiei, luminos şi generos, un spaţiu al excelenţei spiritului rafinat şi, mai ales, trebuie să se potrivească cu vizualul unei imagini care întruchipează toată sensibilitatea umană limitată la statutul de simbol.

Leadership: Creaţia ta îţi poate contura o idee despre cum poţi absorbi o amintire pe care ţi-o doreşti păstrată aproape de suflet, ca şi cum nu tu ai fi trăit toate astea, ci ţi-ar fi fost povestite de altcineva?

Se spune că dacă rupi o petală de culoarea sângelui dintr-un trandafir de Damasc, la prima oră a apusului din Ziua Ursului, deci în prima zi a lunii august, şi dacă o înmoi în apă rece de izvor împreună cu câteva frunze de busuioc proaspăt, şi o pui pe fruntea unui bebeluş, el nu va suferi niciodată de nefericire şi lipsa de sens în viaţă. Iar dacă adânceşti un boboc din acelaşi trandafir într-un păhărel de sirop de muşeţel, adăugându-i două măsuri de oţet de mere cu un vârf de cuţit de sare, şi îl pui imediat pe pieptul unui bebeluş, acesta va dormi confortabil chiar şi pe timp de ploaie, furtună şi vijelie.

Vedeţi bine ceea ce vă arăt? Intuiţi voi oare adevărata măsură a artei mele, adevărată vrajă a unei scrieri de mult uitate care surprinde două entităţi spirituale asemănătoare, dar opuse prin forma cu care au fost investite de la natură? Poate că da, poate că nu.

Cert este că niciodată o artă nu va fi mai bine pusă în evidenţă, printr-un limbaj poetic, expresiv sau plastic, determinându-ne să privim realitatea cu nişte lentile orientalizante, decât dacă efectul de perspectivă surprins într-o imagine unică se măreşte cu ajutorul unei figuri de stil care, pentru efect retoric, se referă direct la un lucru, menționând un altul.

Umberto Eco a spus acest lucru cu alte cuvinte, mai rafinate, în romanul său devenit celebru: “Numele Trandafirului”:

“Totul conspiră la a mă face să cred că visam la ceva, dar într-o formă anormală, aşa cum, după spusa poetului, e aproape de trezire cel ce în vis visează. N-ar trebui să-mi amintesc nimic. Însă îmi amintesc totul, ca şi cum nu eu aş fi trăit toate astea, ci mi-ar fi fost povestite de altcineva.”

Cu siguranţă, în ceea ce priveşte limbajul scris cu tâlc şi mesaj artistic, cu oarecare universalitate, cu o religie obscură şi dispărută fără urmă, există totuşi o bucată de informație care controlează operația unui algoritm criptografic, una herramienta para abrir una cerradura, o cheie secretă caracterizată drept "o oglindă a minţii”.

Această cheie o veţi găsi numai dacă veţi şti să citiţi tot ce-am scris aici, cu ochi de iniţiat, cu aceeaşi pensulă cu care artistul pictează o imagine, creând o imagine.

Leadershipul este acea bucată de informaţie preţioasă care construieşte imaginea unei singure existenţe trecută prin evocarea unui fascinant scenariu creat de dragul de a accentua o stare de spirit, o expresie a personalității sau o idee de mare însemnătate.

Ochii care îşi lărgesc privirea înspre întrupările divinului sunt aceeaşi ochi care privesc esenţa artei şi a esteticului prin intermediul unui simbol care marchează acele memorii vizuale şi simţăminte de mare apreciere, capabile să definească menirea artistului de a transpune o realitate într-un univers.

Divinul este povestea unei creaţii fabuloase care nu se încheie niciodată. Două întrupări îl caracterizează pe deplin: întruparea într-un corp pământesc şi întruparea într-un corp omenesc. Arta le uneşte pe amândouă într-un simbol. Trandafirul este cel mai de preţ simbol al cabaliştilor.

Înţelege-mă bine, nu te opune experienţei de iniţiere în tainele naturii, şi poate într-o bună zi vei învăţa să te transformi tu însuţi într-un trandafir.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate