Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Ochii sunt o mărturie autentică a demersului creator

On Martie 26, 2023
, in
Leadership Q2-Sensitive by Neculai Fantanaru

Ceea ce priveşti cu insistenţă este lucrul cu care îţi identifici emoţiile pe multiple planuri de percepţie.

Privesc chiar acum un desen suprarealist. El înfăţişează chipul unei femei, redat cu multă expresivitate în culori roșu, verde şi mov, provenit din imaginaţia unui artist care, în centrul privirii sale aruncate spontan asupra realităţii, a găsit o formă nouă de exprimare a viziunii simbolice. Aşadar desenul artistului, la simpla plăcere a privirii, exprimă printr-o viziune momentană şi subiectivă realitatea unei viziuni provenită din găsirea unei forme de imaginaţie care, fără a fi în pericol de a se epuiza vreodată, este atât, atât, atât de reală, de vie, actuală în lumina unei abordări suprarealiste.

O fi vorba despre o autoficțiune în forma unei explorări suprarealiste a memoriei? Și oare ea păstrează ceva intact din amintirile reiterate astfel? Iar dacă semnul pur al imaginii, mijlocul de elaborare şi comunicare a unei informaţii semnificante, este înălţat la rang de simbol prin imaginarul femeii, atunci lucrul cu care mă identific pe multiple planuri de percepţie (mai ales cele de referinţă metaforică), este o porţiune a lumii reale susceptibilă să fie asimilabilă în numele unei continuităţi revelaţionate pe care rigoarea stilistică o reclamă.

Mai întâi, personalitatea mea superioară se reflectă pe planul realității simbolice, într-o succesiune nedeterminată a altor lumi, fără amintirea celei anterioare. Chipul femeii seamănă mult cu un soi de Gioconda a timpurilor postmoderne, total diferită de original, dar asemănătoare datorită ochilor care te privesc din orice unghi. Iar pe al doilea plan dăinuie amintirea apriorică a unei senzaţii de beatitudine, apropiere sufletească și sentimentul de a fi ceva special, ca rezultat al transpunerii unei senzaţii de iluzie, mister şi energie metafizică, pe planul unei alte senzaţii, de naturaleţe şi dezinvoltură captivantă.

Leadership: Lucrul la care îţi concentrezi atenţia poate fi perceput printr-o reprezentare vizuală care este reală atâta timp cât este asumată în imaginarul unei lumi "de dincolo" de tine?

Așadar, condiția necesară sublimului în artă nu este absența formei de cunoaştere (sensibilă) a imaginii focalizate în lentila ochiului, așa cum este ea percepută de un creator care se aruncă pur şi simplu, în deplină siguranță, pe aripile lucrurilor pe care singur le-a clădit. Mai importantă este capacitatea de a cerne dintr-o privire adevărul de născocire, încât ochii înșiși să fie o mărturie autentică a demersului creator, dincolo de orice trecere de la observație la generalizare.

Chiar şi desenul mă priveşte cu insistenţă, la fel cum îl privesc eu, fiindcă are ochii ascunşi în memoria sufletului celui care l-a creat. Evident, există și acea născocire a arbitrarului din care emană în mod vizibil diversitatea tematică, noi vibrații ale sufletului sensibil, mai ales lumina unei noi rațiuni, datorită acțiunii eterne a actului de cunoaștere absolut. În acest caz, ochiul activ și-a făcut datoria de traducător corect al realității și, fiind investit de la natură cu un bogat spirit de observație, el nu poate trece cu vederea nici eroarea imensă legată de perceperea unor lucruri inexistente în realitate.

Aşa este. Încerc să intru cu sufletul într-un tablou natural şi totodată suprarealist, apaţinând unei realităţi revelatoare, descris în imaginarul unei amintiri alternative, sugerate, intuite, dar care nu se înţelege prea bine, fiindcă aduce în prim plan ideea că viitorul nu există decât pentru un prezent iluzoriu. Este ca şi când aş investiga misterele unei lumi aflate „pe ultima sută de metri“, aproape gata să fie percepută cu ochii sublimului ca un fel de Anonarona Restys Artomodus , trăirea prin reprezentare artistică, o deschidere în faţa misterului autocunoaşterii şi a posibilităţii de a trăi în lumina unei cunoaşteri superioare.

Leadership: Reuşeşti să redai o imagine de sine fidelă unei realităţi arhetipale, fie ea şi iluzorie, bazându-te pe considerentul că "plecând dintr-un loc, ajungi în altul"?

Da, privind desenul cu acea lumină a sufletului care străbate misterele unei capodopere, forma feminină aflată între simbol şi reprezentare, simt acea rigoare plăcută, a detaliului perfect finisat. Iar această rigoare ce face greu de admis ideea de "perfecţiune în utopie", prezentată într-o imagine de vis ca un fel de exercițiu integral pentru creier, devine un moment constructiv al formei de exprimare artistică, un raport de simetrie cu intenţia sinelui de a cunoaşte un ideal mai înalt de frumuseţe, punând în prim-plan ideea de reinterpretare şi reconstrucție a realităţii.

Şi tot privind desenul, absorbind din priviri frumuseţea chipului femeii, deci pornind în căutarea unui orizont mai larg de exprimare artistică, îmi amintesc ce spunea Alexandre Dumas în "Cei trei muschetari":

"Nimic nu face timpul să treacă atât de iute şi nimic nu scurtează calea ce o străbaţi, ca un gând care absoarbe întreaga fiinţă a celui care gândeşte. Toată suflarea înconjurătoare este aidoma unui somn, iar gândul aidoma unui vis. Mulţumită acestui gând care e una cu tine, timpul îşi pierde măsura şi spaţiul depărtările. Pleci dintr-un loc, ajungi în altul, atâta tot. Din întreg drumul făcut nu-ţi rămâne în minte nimic altceva decât o ceaţă haotică, în care se şterg mii de întruchipări nelămurite: privelişti şi amintiri."

Şi uite de aia mă atrage desenul, diferit de alte întruchipări nelămurite: fiindcă atunci când privesc chipul femeii, blând, tot numai un zâmbet, cu ochi care tratează sensibilitatea dincolo de o undă de timiditate, trăiesc fiecare secundă ca pe un miracol. Oricum aş privi chipul femeii, ca un fel de pătrundere în adâncul unui spaţiu necunoscut, simt în oricare din privirile ei faptul că ea dăruieşte totul pentru adâncimea orizontului simbolic. Şi dacă m-aş încumeta să o înţeleg mai bine, aşa cum a încercat artistul s-o redea în realitatea lui, şi dacă ea ar putea să-şi mărturisească gândurile, ar spune doar atât: "Ochii care mă privesc sunt ochii care oglindesc frumuseţea creaţiei divine."

În leadership, la fel ca şi în artă, este importantă abilitatea de a vedea un lucru care te face să te gândeşti la ceva, dincolo de impresia pe care lucrul însuşi o face asupra simţurilor tale.

Ochii sunt o mărturie autentică a demersului creator fiindcă surprind două realităţi care se intersectează mereu: o realitate care marchează străfundurile sufletului privitorului, percepută deci cu ajutorul simţurilor, trecută prin sensibilitate. Şi o realitate care, tocmai pentru că utilizează simbolul, comparaţia, deseori abstractul, are darul de a purifica și de a înălța spiritual privitorul. Să nu uităm că actul creaţiei înseamnă, mai întâi de toate, transpunerea sinelui viitor în sinele din prezent.

Încearcă să te transpui în ceea ce simţi când priveşti un desen şi identifică-te cu aceste trăiri. Poţi?

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…