Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Ochii văd ceea ce culorile dictează

On Iunie 15, 2022
, in
Alpha Leadership by Neculai Fantanaru

Ceea ce vezi în jur poate fi perceput ca o reacție artistică la emoţiile pe care le trăieşti cel mai des prin intermediul procesului de comparaţie între simţire şi condiţia de creator.

Ca instrument al reflecţiei şi al intuiţiei, în planul real al unei imagini metaforice care dezvăluie idei și sentimente, ochii nu pot nega faptul că orice formă artistică ieşită din comun reprezintă, la rându-i, întregul curs al artei în termenii schimbării modurilor de percepţie. Şi numai în măsura în care sunt relevante în cadrul picturii cele patru componente ale tabloului: coloritul, desenul, lumina şi clarobscurul, artistul va putea să realizeze o extindere reală a spaţiului de creaţie în afara reprezentării unor idei, sentimente sau situații diverse.

Toate acestea pot oricând să fie străbătute de-a lungul şi de-a latul, şi câteodată de-a curmezişul în forme şi în culori, luate calitativ izolat, înfăşurate în metafore şi simboluri. Din acest motiv nu pot să abandonez arta, hotărând să văd fiecare lucru din jur ca pe o teorie a culorii și a contrastului ce susține că „este ușor să pictezi mai strălucitor orice lucru când se află în bătaia soarelui”, asta dacă nu cumva vreun semn sacru apărut neaşteptat pe cer îmi va face vulnerabilă percepţia asupra ceea ce se întâmplă în jurul meu.

Bineînţeles, pentru a scoate în evidenţă semnificaţia celor patru componente particulare ce stau la baza realizării oricărui tablou, concomitent cu reuniunea şi acţiunea lor comună într-un întreg atotcuprinzător, va trebui să indic pe scurt semnificaţia absolută a fiecăreia în parte. Desenul poate fi perceput ca o proiecţie a vederii artistului în spaţiu sau în plan. Coloritul este dat de intensitatea cu care se prezintă o formă, o construcţie reinterpretabilă sau o plăsmuire a imaginaţiei. Lumina arată realitatea într-un mod fabulos. Iar clarobscurul este contrastul între lumină și umbră.

Leadership: Poţi să oferi o imagine asupra modului în care să-şi îndeplineşti rolul de Creator, luând considerare faptul că tot ceea ce se află în conţinutul ei poate deveni la rându-i o formă sau esenţă?

A retopi în cadrul tabloului oricare din aceste componente, ca diferenţă de afişare a realităţii, în aşa fel încât ele să nu se excludă reciproc, deci atribuindu-le o importanţă particulară în aşa zisa "anatomie a cunoaşterii artistice”, ar însemna practic să reprezint formele lucrurilor ca pe nişte modele de manifestare ale sufletului, nu ca pe nişte obiecte decorative, plutitoare în marea conştiinţei mele. Ele ar mai trebui să fie văzute cu totul independent de celelalte potențe ale naturii. În acelaşi timp, trebuie să iau în considerare faptul că tot ceea ce se află în conţinut poate deveni la rându-i o formă sau esenţă.

Da, tare dificil este să nimereşti culoare după culoare, din apropierea vederii care nu se manifestă în interiorul tău, şi să nu ratezi măcar o singură dată nuanţa potrivită. Mai dificil de atât este să pătrunzi în adâncul sufletului de artist, plin de mistere, şi să conştientizezi faptul că există o altă combinaţie de culori care suferă enorm dacă nu este scoasă în evidenţă în momentul în care ochii, plini de suferinţă, sesizează o oarecare lipsă de contrast în condiţii de lumină slabă. Aşadar, nu doar culorile, ci şi sufletul trebuie să treacă proba de foc a analizei, a observaţiei, a schimbării, a transformării.

Să fiu mai explicit. Conţinutul unei imagini capătă acea formă de “reprezentare a frumosului” atunci când el este afişat într-un tablou de mare frumuseţe cromatică, artistul focalizându-se asupra unui subiect ce nu se epuizează niciodată. În acelaşi timp, conţinutul imaginii poate să capete acea esenţă de o gravitate sfântă care pluteşte peste vraja aprigă a conştiinţei, atunci când artistul reproduce cu convingere lumea spirituală, luând ca punct de reper cele mai sublime aspirații spre universalizarea trăirii frumosului. Un asemenea artist devine o fiinţă liberă, nefiind afectat în vreun fel de realitatea pe care o zămisleşte în creaţiile sale.

Leadership: Poţi să-ţi desăvârşeşti creaţia printr-o calitate a imaginii asemănătoare cu realitatea, conferind un bogat conţinut spiritual înclinaţiei tale naturale spre sensibilitate?

Ceea ce adesea văd apărând sau dispărând, şi care datorită caracterului trecător creează ideea de iluzie, nu are nimic de-a face cu realitatea însăşi, ci mai degrabă cu acele culori care provoacă suferinţă. Căci, ceea ce văd în majoritatea lucrurilor este doar o înlănţuire a cauzelor şi efectelor pe care culorile în special, le produc atunci când starea mea psihică şi emoţională nu poate opri suferinţa. Numaidecât, culoarea pune în valoare puterea sensibilităţii mele de a rezona la sinceritate, la generozitate, la iubire, în aşa fel încât miracolul acestei lumi să unească esenţa mea creatoare cu harul divin. Tu cum rezonezi cu minunile lumii?

De exemplu, văd o culoare care îmi place, dar nu reuşesc să redau în imagine (tablou) exact acea nuanţă care mi-a răscolit simţurile. Iar eu nu sunt Buddha, nu pot să urc până la originile suferinţei, apoi să parcurg drumul invers şi să arăt în final "Calea eliberării". Însă, dacă aş putea să introduc acea culoare într-o participare la natură divină, s-o compar cu triumful spiritului particular asupra celui universal, şi dacă aş putea să filtrez subtil lumina care determină culoarea percepută de ochi astfel încât să creez ambienţe uimitoare, atunci poate aş ajunge să-mi sporesc interesul pentru arta simultaneităţii care spiritual conferă iluminare.

Calitatea unei imagini depinde de intensitatea culorii dominante care rămâne neschimbată în timp. Dar culoarea nu este întotdeauna o eliberare de un sentiment negativ întâmplat în realitate, ci poate fi şi o alternativă la negru. Trebuie s-o am viu în minte, în orice fel de combinaţie de nuanţe, concomitent cu ochii spiritului care nu trebuie orientaţi în altă direcţie (a naturii lucrurilor ce sunt folosite într-un întreg). Ba mai mult, trebuie să introduc această culoare în dimensiunea minimală a cuvântului izolat, ca într-o poezie enigmistică, încât să creez senzaţia de mistic şi ocult.

În procesul de formare a leadershipul trebuie să acceptăm realitatea pe care o înfăţişează ochiul de artist într-o imagine a cărei sensibilitate vibrează la chemarea harului divin.

Ochii văd ceea ce culorile dictează atunci când surprinzi plăcut o asemănare între stările tale emoţionale şi realitatea exterioară a lumii. Ceea ce vezi în jur poate fi perceput ca o reacție artistică la lumea în care trăieşti, cu menţiunea că realitatea este asociată cu capacitatea ochilor de a se focaliza exclusiv asupra creatorului de frumos aflat faţă în faţă cu divinitatea.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…