Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Ochiul este mai sensibil la albastrul din seninul cerului

On Mai 27, 2022
, in
Leadership N6-Celsius by Neculai Fantanaru

Ceea ce spui despre tine însuţi poate să revizuiască esenţa artei într-o perspectivă diferită.

Mi-am dat seama că, privind cu atenţie culoarea albastru-ciel, şi neputând rezista chemării ei ispititoare, pot deveni altcineva decât un simplu admirator de frumos. Asta, în condiţiile în care culoarea aceasta se înfăţişează în faţa ochilor mei ca o fotografie adusă la viaţă într-un prezent plin de vitalitate. Când am ajuns în faţa ei, admirând-o nespus ca pe o operă de artă, am fost brusc învăluit de convingerea "believe in something more powerful than myself", cu toate că nu puteam prea bine să înţeleg de ce.

Culoarea este un mijloc de ademenire a ochilor frumoşi care parcă se oglindesc într-o aură mistică, într-o numeroasă serie de manifestări: limbă, artă, morală, toate cuprinse cu spiritul (de cel mai neştiutor, până la cel mai evoluat) de o forţă a interiorizării poetice. Asta-i bună, cum s-o forţez să mă privească aşa cum o privesc eu, cu candoare, cu ochi plini de înţelegere, cu senin în suflet, fără să o trec prin matematica trăirilor mele, fără să mă gândesc la ea ca la o mărturisire intimă, una obra compleja que va más allá de la mera afirmación de la fe , în care ceva îmi dezvăluie cu un ton măsurat, aproape impersonal, limitele îndrăznelii de a cuprinde infinitul?

Mă învaţă culoarea albastru-ciel să domin dinamismul universal? Mă învaţă ea modificările pe care obiectele presupus neînsufleţite se impun unul altuia? Poate ea să confere instinctului meu o conştiinţă plastică? Nu ştiu ce să spun, nu acum, sau nu sunt pregătit să o cunosc îndeajuns. Dar ceea ce-am înţeles deja, sau cred c-am înţeles destul de bine, mărturisit sau nu, printr-o abia simţită dorinţă de a crea o stare transcendentală de libertate dincolo de „naștere și moarte”, este acea virtute a ei de a indica aspiraţia spre puritate.

Leadership: Creaţia ta are meritul de a comunica acea trăire înălţătoare pe care sufletul o simte la vederea unei imagini care reprezintă subiectul unei viziuni îndreptate spre ochiul observatorului?

Pentru a surprinde o culoare în stare pură, adică vie şi pătrunzătoare, trebuie să las la o parte tot ce poate fi atrăgător şi tulburător la ea. Este ca atunci când aş amesteca-o cu alte culori pentru a crea noi și noi nuanțe, dar fără să le încarc cu prea multă lumină sau cu umbră. Doar astfel voi reuşi să îmi exprim sentimentele, sau să ilustrez anumite stări în pictură. Într-adevăr, culoarea albastru-ciel poate fi veselă, suavă, nu trebuie niciodată să fie tristă sau plină de durere, căci asta ar însemna să mă cert pe mine, să-mi atribui o vină, o atitudine care este străină de mine însumi.

Te rog să-mi povesteşti despre tine, i-am spus culorii într-un moment de adâncă filosofare. Şi ea mi-a vorbit parcă din adâncul cerului, pe un ton atât de cald, cum numai la artişti puri întâlneşti. Mi-a spus că uneori se oglindeşte în lacrimile amintirilor pe care nimeni nu le mai revendică, sau în lacrimile unor suferințe pustiite. Alteori, cu o putere măsurată de atracţie, se ascunde în surâsul unor poezioare care au legătură cu lucrurile observate, cu cerul sau cu marea, sau se regăseşte în nostalgia unor stări pierdute, în nostalgia unor începuturi ce ne-au legat strâns de anumite locuri.

Nici eu nu te voi forţa să-ţi aminteşti de mine altfel decât sunt. Nu-ţi voi impune o precisă semnificaţie, nu-ţi voi atribui intenţia pictorului de a se defini pe sine, de a da un răspuns întrebării: cine sunt cu adevărat? Doar ţi-am spus că nu te cunosc suficient de bine ca să îţi recunosc un merit, meritul de a îmbălsăma timpul, dând obligaţiei mele de a picta o misiune înaltă: ca tonul tău deschis să fie forţă preponderantă într-un tablou.

Leadership: Experienta vizuală pe care pe care o deţii se referă la percepția şi corelarea imaginilor pe care le vezi cu ambii ochi, chiar dacă ele sunt ușor diferite ca sens şi conţinut?

Albastru-Ciel. La prima vedere mă atragi prin natura ta cerească, prin sensibilitatea unei poetici rar întâlnite, fapt ce susţine căutarea unor subiecte de conversaţie adecvate. Dar apoi simt că sunt prins într-un curent de rupere de realitate și parcă nu pot să înot în el. În aceeaşi măsură, avem ceva în comun, deşi nu suntem identici: iubim vara, ne place marea şi bolta cerului.

Culoarea mea dragă, de un albastru-ciel fără margini. Te plac, te accept, te preamăresc ca pe o floare înmiresmată, precum este aşa numita: "Nu mă uita" (Myosotis). Nu te percep neapărat ca o realitate dematerializată şi încărcată de sacralitate, nici nu intenţionez să te utilizez ca fond al unei lumi distopice, căci asta mi-ar aminti de personajul acela care se visa mare artist, trăind într-o lume aparent ideală, dar fără culoare, în care toţi păreau să joace alte roluri atât pe scenă, cât și în afara ei. Oare ce altceva aş putea face ca să fiu reformatorul tăcut al gândurilor tale?

Să-ţi spun drept, n-aş vrea nici ca ochii mei să semene cu tine, fiindcă aş părea mult diferit de restul lumii. De aceea, pretind că nu mă voi supune voinţei tale de a mă considera un supus al tău, prin frumuseţe şi fragilitate. Mult mai mult îmi plac ochii mei căprui, şi nu-mi este ruşine s-o spun, dar chiar sunt cei mai frumoşi ochi din lume.

Mai devreme sau mai târziu, fiecare din noi vom cunoaşte acest adevăr amar. Face parte din realitatea acestei vieţi ca, la un moment dat, când te cauţi încă şi nu te regăseşti, să vezi ceva încântător acolo unde nu eşti de acord cu tine, acolo unde nu eşti validat.

În leadership trebuie să luăm în calcul totdeauna acel lucru care are efectul “Uau, adică: să poată fi perceput prin simţuri, să poată fi pus în cuvinte, să se poată schimba, să poată genera emoţii copleşitoare şi să creeze o experienţă memorabilă.

După cum pictorul are la îndemână culoarea ca să genereze emoţii şi să creeze stări de spirit, tot aşa liderul trebuie să aibă la îndemână puterea de a face conexiuni între lucruri diferite, de a percepe cu acurateţe profunzimea şi sensul lor, şi de a o vedea întregul lor unitar ca o reflexie a propriei sale persoane.

Ochiul este mai sensibil la albastrul din seninul cerului ori de câte trebuie să vorbesc despre mine însumi, ca despre un artist capabil să trezească o emoţie în inima privitorului, şi ale cărui opere vorbesc de la sine. Nu uitaţi că esenţa artei este să genereze emoţii frumoase şi să creeze o experienţă memorabilă. Iar eu fac mereu asta atunci când recurg la figuri de stil, cum sunt comparaţia sau analogia.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…