ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Omul din spatele gândurilor

On Februarie 24, 2013, in Leadership N6-Celsius, by Neculai Fantanaru

Înlătură învelişul fragil al individualităţii tale, astfel încât nivelul tău de cunoaştere să poată căpăta o nouă formă.

Meşteşugeam cu pasionată ardoare o adevărată capodoperă – un studiu al sufletului omenesc, o combinaţie dificilă între durabilitate şi aşchierea uşoară a elementelor care compun fiinţa umană, o obscură rătăcire în adâncurile unui ocean din care şi eu, nestingherit, făceam parte.

Stăruitor, rătăceam pe căi nenumărate, magnetizat de forţa aceasta unică şi magnifică pe care o poate exercita sufletul omenesc.

Eram învrăjbit de sute de contrarii care se băteau cap în cap, aidoma electronilor care străbat o porţiune din circuit. Şi, preocupat de obiecţiile ce puteau fi exprimare într-o varietate de moduri, m-am nimerit în cele din urmă într-un coridor întunecos în care intri până aproape de jumate, după care te înţepeneşti şi eşti pus în dificultate. Materia întunecată. Nemişcarea psihologică. Nimicul creator. Vacuitatea.

Mă aflam în aceeaşi situaţie în care se afla califul Raşid din Bagdad care, supus transformării covârşitoare, căuta cuvântul izbăvitor “Mutabor”. Devenisem ţinta propriilor mele reproşuri, pierdusem simţul relativităţii valorilor, mă consideram învins, până ce, din spatele unui zid năruit, a ţâşnit lumina sclipitoare.

Şi, odată cu ea, a apărut sursa de inspiraţie - motorul care m-a ajutat să dau frâu liber resorturilor din spatele gândurilor mele, să creez încet, încet, ceea ce se poate numi “transmutaţia” - un mod de aparte de a configura materia umană, compresarea sau expansiunea conştiinţei spre trăiri mai ample şi înţelesuri mai profunde asupra vieţii. Nivelul meu de cunoaştere căpătase o nouă formă.

Un circuit închis sau deschis?

Nu voiam să obţin rezultate distrugătoare, ci căutam doar să convertesc energia în materie. Exageram până la viciu orice înclinaţii ale omului, a ipostazelor care îl înflăcărează, sau, dimpotrivă, care îl deprimă. Trebuia să fac o distincţie clară între cele două tipuri de comutatoare: putere - colaps, energie - pasivitate.

Îmi croiam drum, cu oarecare dificultate, mai mult într-o lume închipuită între prezent şi viitor, care se putea destrăma într-o unitate de timp – un spaţiu neverosimil, în care avea loc atracţia neobişnuită între particule electrizate şi particule neutre, dintre simţămintele predominant pozitive sau predominant negative. Mai rămânea să pun în funcţiune circuitul de comutare analogică, în principiu un "întrerupător” comandat, care să acţioneze întreg ansamblul.

În realitate, acest studiu al sufletului omenesc, construit în minte incomplet şi nesigur, condiţionat de o imaginaţie ce nu nega raţiunea ci o folosea pentru propria potenţare, se desfăşura pe două planuri.

Cel dintâi, totodată ştiinţific şi filozofic, care predispunea la un fel de cenzură a trăirilor şi gândurilor. Cel de-al doilea îmbrăca un aspect metafizic şi mistic, ducând la căutarea unui simbolism mai profund, deşi acesta era deseori ascuns şi greu de revelat, sau, dimpotrivă, era ornamentat cu tot felul de combinaţii artificiale dominate pe alocuri de absurd.

Adevăratul alchimist e mult mai mult decât un om de ştiinţă în măsură să transforme cu adevărat elementele. Mai întâi de toate, el este un filozof ce îşi conduce cercetarea spre un obiectiv mult mai subtil: cunoaşterea temeinică a sinelui şi a lumii care îl înconjoară.

Descoperisem forma primitivă a alchimiei? Sau începusem să practic alchimia?

Leadership: Care este particularitatea nemijlocită a impulsurilor care duc la constituirea operei tale?

Nivelul tău de cunoaştere poate să capete o nouă formă? Simţi că te rătăceşti în adâncurile unui ocean în timp ce îţi conduci cercetarea spre un obiectiv mult mai subtil? Simţi că devii ţinta propriilor tale reproşuri? Pierzi simţul relativităţii valorilor? Eşti capabil să dai frâu liber resorturilor din spatele gândurilor tale?

Un citat al filozofului chinez Lao Tzu începe cam aşa: “Un lider este cel mai bun atunci când oamenii abia știu că el există, atunci când munca lui este realizată.

Devine astfel lesne de înţeles de ce devine atât de apreciat liderul, de ce îşi pune el însuşi atâtea speranţe în forţa lui de a-şi dimensiona arta, privită uneori ca un univers de tendinţe şi interpretări, o multitudine de practici bine definite şi structurate.

Mânat de un interes special într-o arie specifică de cunoaştere, “liderul-alchimist” - prototipul cel mai pur, cel mai reuşit şi cel mai performant de lider, dar şi tipul cel mai rar întâlnit - demonstrează o vocaţie unică pentru realizarea unei “opere” care stă sub semnul perfecţiunii prin efectele pe care le produce şi propagă. Concurând din punct de vedere a construcţiei ei, a mesajului transmis, pe diferite căi, sub diferite forme, cu toate celelalte tipuri de lideri.

Această operă poate fi privită ca un super computer care înregistrează tot ce este legat de viaţa şi evoluţia personală a liderului. Pe măsură ce se desăvârşeşte, el îşi duce la împlinire datoria cea mai mare: diferenţierea operei sale, dezvăluirea caracterului ei şi promovarea ei.

Nemijlocit, o astfel de operă cultivă ideea desăvârşirii proprii, apoi a celorlalţi oameni - printr-o conversie de tip energie-timp-acţiune, sau prin formula unică de transformare a coordonatelor ce permit schimbarea sistemului lor de referință. Însă majoritatea liderilor se înţepenesc, fiind puşi în mare dificultate, de “nimicul” creator.

Îţi definitivezi ideile, poţi să cuprinzi ştiinţa ta într-o operă care să-ţi evidenţieze individualitatea? Eşti ghidat de un impuls de natură pozitivă şi constructivă?

Încerci să fabrici un „leadership gold” fără să deţii firul Ariadnei?

Cu ce altceva te poţi diferenţia, dacă nu prin opera ta? Nu degeaba afirma odată John Maxwell: “Leadershipul înseamnă a fi pregătit să ieşi în evidenţă într-o mulţime.”

Iar această mulţime este formată din alţi lideri, tot mai numeroşi, din tot mai mulţi “intruşi într-un spaţiu al gândirii foarte îngust” - cocoţaţi în funcţii nemeritate, dar care la fel ca produsele de top se vând în cantităţi mici, până ce se devalorizează în întregime şi nu-i mai doreşte nimeni.

Un orizont de gândire turnat în matricea unui alt orizont de gândire, certitudinea uşuratică a unei victorii reprobabile, un succes de scurtă durată, insipid, care ajunge mai devreme sau mai târziu într-un punct mort.

Eşti un lider “second-hand”?

Eşti un lider “second-hand”? Eşti un pseudo-alchimist care încearcă să fabrice leadership gold fără a deţine firul Ariadnei? Continui să înaintezi într-un coridor întunecos? Eşti limitat de “nimicul creator”? Exagerezi până la viciu orice înclinaţii ale tale?

Numai o analiză în profunzime a conţinutului operei tale va reliefa acest lucru. Dar ai vreo realizare care se poate ridica la statutul de “operă”? Sau te rezumi a fi doar un consumator, care, aidoma plantelor parazite, îşi sug hrana, o iau din operele celorlalţi? Oare nu ţi-ai pierdut simţul relativităţii valorilor?

Un studiu asupra propriei tale filozofii, un studiu asupra propriei fiinţe văzută atât din exterior cât şi din interior, îţi va confirma convingerile, va arăta nivelul la care te afli: începător, mediu sau expert.

Eşti un învins? De unde poate ţâşni lumina sclipitoare, salvatoare? Poţi atribui nivelului tău de cunoaştere o nouă formă funcţională?

Omul din spatele gândurilor eşti chiar tu, condiţionat de propria individualitate să cauţi şi să obţii împlinirea personală şi profesională, prin intermediul unei revelaţii interioare concretizată într-o operă personală: leadershipul. Mare dreptate avea cel care a afirmat: “în lumea reală de prea multe ori contează omul care spune ceva, decât cuvintele în sine.

Se uită că, totuşi, leadershipul, tocmai în virtutea valorilor şi normelor ce i se recunosc drept specifice, rămâne de cele mai multe ori departe de adevăraţii alchimişti, ca o epavă care zace în apele unui ocean imens.

Câtă lume are acces la leadershipul tău? Poate fi el înţeles mai bine datorită luminilor pe care le proiectezi chiar tu asupra lui?

Ce faci pentru ca leadershipul tău să fie accesibil tuturor, să ajungă la dispoziţia tuturor? Trebuie făcut ceva ca toată lumea să se bucure de opera ta !

Înlătură învelişul fragil al individualităţii tale, astfel încât nivelul tău de cunoaştere să poată căpăta o nouă formă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us