Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Orice lucru are o taină a lui mai expresivă

On Iulie 12, 2022
, in
Leadership sX-Experience by Neculai Fantanaru

O cale spre frumos se poate croi numai printr-o privire interioară, identificând ceea ce ne este exterior cu ajutorul unui arhetip preexistent în interioritatea noastră.

Stau pe o bancă, într-o grădină mare plină cu flori. Dar nu sunt complet singur. Fiindcă sunt înrudit spiritual cu materia naturii, am la dispoziţie vederea a ceea ce cu adevărat mai presus decât tot ce este, deci sunt legat nespus de puterea mea de raportare la artă. Arta de a însufleți lemnul din care este făcută bancă, de a-i dă forme cu ajutorul gândului şi al procedeelor artistice.

În sfârşit am găsit ceva pe placul meu de moment, chiar dacă interesul meu este doar un capriciu copilăresc.

Şi dacă lemnul din care este confecţionată banca este puţin putred pe alocuri, se vede că este încă destul de rezistent, şi-a păstrat nealterată sacralitatea. Şi chiar dacă vopseaua care acoperă lemnul este ştearsă de trecerea timpului, depunând un mare efort în frământarea materiei picturale, aş putea totuşi să prezint lemnul în toată strălucirea lui, într-un tablou cu mii de culori, toate puse laolaltă sau în paginile unei cărţi biografice.

Să las, deci, această chibzuinţă a vederii de dincolo de vedere, şi să merg pe firul subţire al unor posibilităţi duble de reflecţie, căci simţul artistic îmi va călăuzi paşii. Mă întreb, totuşi, dacă nu cumva percepţiile vreunui personaj din povestea mea de viaţă a fost afectat de prezenţa acestui material atractiv, viu, în comuniune vitală cu mediul, din care este confecţionat banca.

Leadership: Poţi efectua o observare subiectivă în apropierea locului care te invită la introspecţie, aşa încât imaginea pe care o proiectezi asupra propriei fiinţe să fie o viziune a ceea ce eşti în relaţie cu exteriorul?

Lemnul este adevărul şi indurarea în spaţiul trecerii de la o înțelegere empirică obiectivistă a tărâmului uman, la una care subliniază subiectivitatea și interpretarea unor modele estetice, cum erau cele de la Romantism la Avangardă, într-un secol manierist care s-a dovedit, dincolo de restricții și temeri, un real succes pe plan stilistic, vizionar, creator.

Şi cum credeţi că privesc eu această bancă din lemn? Nu cu o privire distanţată faţă de lume, nu ca pe un sacrificiu al timpului meu dedicat pasiunii mele, ci ca pe o fiinţă însufleţită de spiritul frumosului şi de bucuria libertăţii, câmpul picturii fiind conceput ca o explorare intensivă a culorilor verde-bleumarin.

Ca atare, simt cum lemnul vibrează la rândul său, iar dacă vibrația aceasta subtilă, evocatoare, ridicată în sfera poeziei, are atașată un sentiment profund încărcat de o trăire sinceră, atunci destinatarul acestei vibrații, artistul plin de har, dramaturg, prozator şi pictor, o simte nealterată de timp, de iureşul unei lumi în transformare. Da, simt lemnul ca pe-o personalitate ce vrea să se impună, provocându-mi trăiri accentuate de emotivitate şi conştientizare a fineţei prezente în fiecare element din jur. Evident, cartea vieţii mele îşi imaginează personajele înainte de a le da viaţă.

Aşa stau lucrurile. Lemnul nu mă lasă să pierd firul poveştii în care un pictor, aşezându-se pe bancă după o atentă observare a lucrurilor din jur, încearcă să realizeze un tablou prin sporul de libertate gestuală în tratarea materiei picturale, dar cu toate astea nu se poate realiza pe sine în tablou. Fiindcă asta ar însemna să treacă de două ori prin experienţa Sinelui care s-ar putea manifesta în exterior, în vizibil şi în invizibil în acelaşi timp, dovedindu-se a fi mai mult decât un "intermediario nella connessione tra due persone" - bântuit de asocieri elective între diverse stiluri (romantism, simbolism, realism, expresionism etc).

Leadership: Poţi să-şi înregistrezi prezenţa în locul desfăşurării observării încât să stabileşti un raport corespunzător intre obiectul percepţiei şi acuitatea vizuală care este activată de la o anumită distanță?

În relaţie cu exteriorul, deci faţă în faţă cu banca de lemn, sunt asemenea unui artist care experimentează alteritatea, în timp ce pictura mea se pregăteşte să devină treptat un simbol plin de înţeles adânc.

În plus, în momentul când stau pe bancă, realizez cu multă emoţie că mi-am configurat un salt impresionant spre un alt nivel al limbajului plastic (transpus creativ într-o mică opere de artă). Acest fapt apare ca o trecere la o expresie artistică (Antraghosys - emoţia unui gând exprimat plastic) pe care nu o percep încă foarte clar, dar care are implicit caracterul de iminenţă a sentimentului de unitate, fapt ce mă şi determină să vorbesc despre ea.

De asemenea, lemnul din care este făcută banca a fost martor la o mulțime de evenimente care în raport cu un eveniment de referință fixat, este simultan.

Şi tot acum, când stau pe bancă şi reflectez la diverse modalități de a crea imagini, deci înţelegând cu exactitate că pictura oferă mult mai multă libertate față de fotografie, mă gândesc că lemnul şi-a păstrat nealterată personalitatea, recunoscând parcă aprioric, cu multă emoție, toate intervențiile estetice care i se vor face de-a lungul timpului, de numeroşi alţi artişti. În ochii lemnului sunt un necunoscut, dar nici nu cred că m-ar privi ca pe un străin dacă şi-ar regla mai bine vederea printr-o eliberare a simţirii din chinga raţiunii.

Iată, deci, că şi lemnul şi banca, pot căpăta trăsături umane. Ele pot să dobândească facultăţile simţurilor şi a imaginaţiei de a capta în totalitate şi de a eterniza miracolele creaţiei, atâta timp cât artistul îşi etalează excelenţa într-o tehnică sau măiestrie artistică care indică un mesaj: "O cale spre frumos se poate croi numai printr-o privire interioară, identificând ceea ce ne este exterior cu ajutorul unui arhetip preexistent în interioritatea noastră."

Acuitatea vizuală pe care artistul o activează de la o anumită distanță se referă la impactul pe care îl au celelalte elemente din jur asupra obiectului de studiu (perceput ca o putere de sine stătătoare, sau ca o structură abstractizată de senzații).

Orice lucru are o taină a lui mai expresivă dacă luăm în considerare faptul că o bancă de lemn poate desemna un “gol” populat în mod echilibrat cu plinuri. Asta, dacă mesajul unitar al imaginii ei păstrează apropierea de viziunea flexibilă asupra unei realităţi ignorate de toţi ceilalţi. Ca atare, un singur mesaj îmi transmite banca de lemn: “Nu refuza niciodată ochiului tău plăcerea de a crea o altă realitate din ceea ce te înconjoară, simultan cu trăirile cu care îţi asociezi persoană.”

După cum se poate observa, arhetipul preexistent în interioritatea mea este tendinţa de reprezentare a unei realităţi care transcende ceea ce este trecător.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…