Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Pilda dreptei credinţe a lui David

On Martie 02, 2022
, in
Leadership Real by Neculai Fantanaru

Să ai atât de mare încredere în tine, încât încrederea ta să constituie povestea unui destin neîntrerupt. De la încredere la destin se măsoară performanțele tale !

Prin clasa a 3-a am văzut un filmuleţ despre lupta lui David şi Goliat, o pildă de mărturisire a adevăratei credinţe. Tare mult mi-a plăcut. Mai întâi fiindcă îmi plac filmele despre învingători, apoi fiindcă şi eu am fost dintotdeauna un învingător. Şi nu-mi place să pierd. Ei bine, Goliat era un războinic filistean uriaş, faimos pentru lupta corp la corp, foarte înalt de circa patru metri, învingător în toate bătăliile la care a participat. De cealaltă parte, David era subţirel, avea o statură medie, nu luase parte la nicio bătălie, dar ştia să tragă cu praştia mai bine ca oricine.

Toată lumea l-a avertizat pe David să fie cu mare băgare de seamă, deoarece nu are nicio şansă să-l învingă pe marele Goliat. Dar, mai important este ce-a simţit David în sufletul lui, fără să ia seama de avertismentele repetate ale celorlalţi. Sămânţa credinţei şi a sfinţeniei sădită în sufletul lui de către Dumnezeu, s-a manifestat ca un avânt puternic spre a reuşi imposibilul: "Goliat este atât de mare, încât pur şi simplu nu am cum să nu-l nimeresc ! "

Asta este o lecţie de un preţ nespus de mare. Vei putea să învingi pe oricine se crede BIG, dacă ai praştia potrivită. Şi care este cea mai letală praştie din lume, acum, în secolul 21? Ei bine, TEHNOLOGIA este praştia care poate doborî orice Uriaş, orice munte şi orice obstacol !

Bun, dar poate vă întrebaţi: este loc sub soare pentru amândoi. De ce să învingă unul sau celălalt? Un răspuns la această întrebare: fiindcă totdeauna va trebui să existe un David capabil să creeze o distanţare între oamenii înzestraţi cu o credinţă enormă, şi acei farsori, falşi performeri, care îşi confecţionează o imagine şi un statut de "Cel Atotputernic" la fel cum se considera Goliat.

Cu siguranţă, sunt prea mulţi ca Goliat care nu merită să se considere mai mult decât sunt, de fapt. A venit momentul ca praştia trebuie să-şi facă efectul cum trebuie, şi dacă se poate, efectul să fie cât mai rapid şi mai zdravăn.

Leadership: Poţi să-ţi îndeplineşti menirea de a fi puternic, la nivelul de înţelegere a unei imagini de mare impact şi a sensurilor ei ce pot fi deduse din raportul stabilit între ceea ce este ereditar şi ceea ce te înnobilează?

La fiecare generaţie va apărea câte un David, a cărui unică menire este aceea de a reaminti celor precum Goliat cât de slabi şi neputincioşi sunt, de fapt. Lumea îşi va aminti de cei precum David, propovăduitori ai adevăratei credinţe, nu de falşii lideri sau de falşii apostoli...

Poate că în genealogia mea există o înrudire îndepărtată cu David, în pofida faptului că el era mai tânăr atunci când a săvârşit fapta nemuritoare şi glorioasă. Sau poate că, pentru a susţine credinţa într-un Dumnezeu întrupat, este nevoie de cineva mai puţin "uriaş" care să se remarce prin acele fapte deosebite pe care doar credinţa le poate înfăptui.

Într-adevăr orice om ales de Dumnezeu este un individ unic, înzestrat o anumită forţă de cunoaştere şi având o menire unică în viaţă: de a scoate în evidenţă rezultatul unei voinţe supreme, al unei credinţe dirijate, cu scopuri precise. Din această perspectivă, un om de mare credinţă este un original, dar şi imprevizibil mai ales prin rezultatele obţinute: unexpected sau unusual.

Este revelator în această privinţă punctul de vedere exprimat de scriitorul Mark Fisher: "În fiecare dintre noi există însă o voce micuţă, care nu moare niciodată, supravieţuind chiar şi în cele mai vitrege condiţii. Ea ne şopteşte cu timiditate la ureche că imaginea pe care o proiectăm în public este falsă, că adevărata noastră personalitate rămâne ascunsă şi nemanifestată. Consecinţele negării de sine şi ale refuzului de a oferi lumii ceea ce avem de mai bun în noi sunt inevitabil frustrarea şi tristeţea".

Poate că aceasta este şi însemnătatea temei biblice a luptei dintre David şi Goliat: să port în suflet menirea înaltă de a ţine aprinsă candela credinţei în contextul unei lumi în schimbare, sau în contextul reorganizării societăţii, creând premisele unei diferenţieri între cei ce au acces la harul divin (care transformă caracterul), şi cei care nu au acces. Când te raportezi la statutul de "învingător prin credinţă", de fapt te raportezi la puterea adevărului divin care spune că: " Sfântul Duh are menirea de a ne întări pe fiecare înăuntrul nostru".

Leadership: Poţi să manifeşti un ataşament deosebit faţă de o stare de conştiinţă care depăşeşte limitele actului mediatic normal şi cere un act de credinţă, invocând prevederea referitoare la un eveniment declanşator de noi energii creatoare?

Mindset reprezintă o serie de percepţii sau convingeri pe care oamenii le au despre ei înşişi. În cazul meu, am ştiut că dacă vreau să fiu învingător în orice luptă, cu mari şanse de a reuşi să dobor un munte, întru combaterea idolatriei şi a falsei credinţe, va trebi să fiu diferit de ceilalţi, să fiu eu însumi şi să nu mă tem de nimic. Mai ales, nu trebuie să-mi fie teamă să-mi afişez adevărata personalitate într-o lume în care eroii trăiesc drame ale dezechilibrului sufletesc, şi se reprezintă doar în imagini care spun poveşti. De altfel, am învăţat să observ totul cu mare atenţie şi, izolându-mă din când în când de restul lumii, am învăţat să fiu sincer cu mine însumi, am aflat mai multe despre cine sunt eu cu adevărat.

Goliat este o metaforă a întunericului necredinţei sau a idolatriei, un reper al modului cum funcţionează criza de identitate a unei şarade care permite perpetuarea incompetenţei, creând o mare breşă în zidul de valori puternice pe care se bazează o societate ordonată. Valori precum onestitatea, demnitatea, cumpătarea, respectul, ordinea, perseverenţă, voinţa, credinţa în Dumnezeu. Iar dacă aş lua în calcul ipoteza unei diferenţieri între toleranţa centrată pe relativitatea valorilor, şi toleranţa asociată în principal cu valorizarea egalităţii, fără să subestimez importanţa unei transformări interioare, aş adăuga că numai o intenţie precisă dublată de un ataşament spiritual poate să conducă la un rezultat pozitiv.

Am înţeles că transformarea trebuie să se producă întotdeauna mai întâi în interior, prin formarea unei imagini clare şi precise a ambiţiilor şi dorinţelor mele (îndreptate spre dobândirea înaltei performanţe). Dar asta nu este de ajuns ca să realizez o schimbare. Trebuie, totodată, să merg până la cele mai mici detalii referitoare la exercitarea unor competenţe majore şi acte de intervenţionism pentru accelerarea progresului ştiinţei, încât să promovez o nouă viziune a viitorului.

În niciun caz nu trebuie să mă afirm prin exercitarea unor acte de constrângere la nivel de acceptare a unei imagini care nu face nicio atingere onestităţii, demnităţii ori măreţiei.

Oamenii mari sunt cei care deşi nu au nimic, reuşesc să aibă realizări uimitoare. Oamenii mici sunt cei care au totul, dar nu reuşesc să facă nimic extraordinar.

Desigur, în sprijinul acţiunilor mele, am luat deseori în calcul acest imperativ: "Când ai o intenţie reală, 90% din posibilele obstacole tind să dispară de la sine, iar celelalte 10 procente pot fi controlate cu uşurinţă de ajutorul instrumentelor de care dispuni. Puterea intenţiei este cvasi-nelimitată."

Aceasta din urmă este şi concluzia complicatei demonstraţii de putere în care, uşor-uşor, mi-am înscris intenţiile de comunicare a unui mesaj spiritual: "Un om de mare credinţă este om care s-a dăruit cu mare pasiune ştiinţei şi artei, spre susţinerea inovaţiei şi difuzarea ei largă pe ansamblul unei demonstraţii de autoritate în domeniu."

Leadershipul este demonstraţia de putere pe care o faci invadând un terioriu care este obişnuit cu minciuna si cu reaua credinţă.

Pilda dreptei credinţe a lui David îmi indică un singur reper de verticalitate: să nu-mi fac niciodată chip cioplit, adică să mă încred numai în mine şi să nu pun niciodată pe nimeni mai presus de puterea mea. Dar trebuie să ştiu exact ce anume doresc să fiu, unde trebuie să ajung, şi să-mi transform dorinţele în intenţii - formulându-le cât mai clar cu putinţă.

De fapt, lupta dintre David şi Goliat evidenţiază deosebirea dintre adevăr şi falsitate, dintre autenticitate şi aparenţă: una este să fii realmente puternic (prin credinţă), şi cu totul altceva este să te consideri BIG (fără să îl ai pe Dumnezeu de partea ta).

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…