ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Povestea neştiută a creaţiei mele

On Noiembrie 06, 2020, in Leadership eX-Elite, by Neculai Fantanaru

Concentrează-te asupra unei perspective ample şi nuanţate legate de o experienţă artistică de înaltă calitate, propulsându-ţi creaţia într-o dimensiune a cunoaşterii care îţi poate valida personalitatea inconfundabilă.

O imagine interesantă legată de stilou şi de pensulă este reprezentată de un magician situat pe alt plan de existenţă care, cel mai probabil îşi ascunde secretele de ochii curioşilor. Îl vedem îmbrăcat într-un frac închis la culoare, părând a avea o înfăţişare de vis, într-o manieră transparentă, înconjurat de stele şi numere, încercând parcă să găsească explicaţiile unui fenomen de interpretatio a simbolului universal, în care sunt puse faţă în faţă lumina divină şi cosmică, sondând cu rigoare magistrală un adevărat univers al semnelor.

Magicianul pare să aibă nu doar darul de a ghici în viitor, în stele şi în semne, ci şi darul de a scrie destinele oamenilor în acelaşi fel în care pensula artistului surprinde în mod vizual orice detaliu la ființele pe care le pune în prim planul unei scene extrapolată din pluralitatea lumilor oferite de bogatul univers artistic. Este important să înțelegem nu doar mesajul unei opere de artă, format dintr-o singură imagine mare în care e pus tot conţinutul simbolic, ci și modul de aplicare a culorilor, retuşarea tonalităţii, pentru a obține expresivități plastice.

Ca să te exprimi nu doar prin cuvinte, și prin imagini artistice, trebuie să adopţi o scriere cu caracter confesional, profund subiectiv. De exemplu, dacă într-o pictură plină de simboluri eu mi-aş reflecta starea de spirit în imaginea unui magician, ca şi când aş descifra splendoarea puterilor stelare, atunci stiloul şi pensula, în speranţa de a atinge o Conştiinţă de Sine comună, ar trebui să-şi procure nişte elemente de personalitate şi astfel să transcendă puterea de concepţie umană.

Pe această cale, pensula poate să-mi ofere posibilităţi infinite de expresie vizuală în acelaşi tipar de transmitere a unei învăţături noi, numai dacă îmi păstrez acea seninătate a fiinţei conştiente de starea sa de iluminare spirituală, la fel cum un om care se bucură de graţia divină este capabil să guverneze stelele. În formele sale sublimate, scrisul meu poate evoca experienţa pensulei de a da culoare unui univers plin de mister, farmec, sensibilitate şi poezie, devenind stăpânul timpului spiritual, simbol al întrupării perenităţii.

Leadership: Poţi să dai sens unei experienţe de cunoaştere într-un moment de revelaţie în care trebuie să redai imaginea unei noi dimensiuni a personalităţii tale cu rigoarea unei noi perspective de receptare a realităţii?

Astfel am ajuns la cauza supremă a tuturor lucrurilor, din care se trag toate formele şi gradele diferite de putere spirituală, pentru că stiloul şi pensula şi-au preparat posibilităţi infinite de a călători în lumea imaginaţiei mele, ajungând printr-o reacţie de revelaţie divină să se transforme într-o baghetă şi, respectiv, într-o pelerină. Impulsul lor instinctiv de a se cufunda într-un univers al purităţii amețitoare, atât de personală pendulare între real şi fantastic, dau speranţa colosală de a ajunge la formarea unei conştiinţe de sine comună.

Mai mult. În operaţiunile stiloului, de a scrie cât mai artistic o epopee a minţii mele, este descrisă şi imaginea pensulei când urcă în prima fază a Leului. Stiloul înfăţişează puterea pensulei de a prezenta realitatea printr-un rege încoronat, stând impunător pe un scaun de domnie, făcut din smarald, îmbrăcat în haine de culoarea şofranului. Se spune că dacă această imagine face înconjurul lumii în 40 de ore, atunci stiloul şi-a îndeplinit cu prisosinţă rolul cuvenit scripturii, acela de a gândi ca un magician ce are puterea de a aduce fanteziile la viaţă.

Da, am ştiut dintotdeauna că sunt un magician, că sunt un stilou şi o pensulă în acelaşi timp, în sensul că tot ce mintea-mi plăsmuieşte cu graţie, cu măiestrie, cu farmec, poate evoca o întreagă experienţă a spaţiului pictural, redând iluzia vizibilului. Nici n-aş fi putut să scriu despre artă fără să pricep fenomenul desprinderii corpului astral de cel fizic. Sunt, aşadar, contopirea mai multor expresii ale aceleiaşi cunoaşteri care aparţine divinului. Sunt numitorul comun ale aceleiaşi energii obţinută printr-o reacţie de dublu schimb, fie sub formă naturală, fie sub formă artistică.

Leadership: Cum se derulează procesul recunoaşterii unei reprezentări artistice privind interpretarea unei imagini vizuale, confruntând ceea ce vede cu ceea ştie despre un lucru care nu este numai un quantum, ci în acelaşi timp un magnum?

Aşa cum am arătat în multe locuri, sunt un magician fiindcă am o existenţă materială şi o existenţă imaterială. De fapt, nu este posibil să mă reprezinte nimeni în complexitatea mea, nimeni în afară de mine. Sigur că, din acest punct de vedere, dimensiunea cunoaşterii mele are ca punct de referinţă o viziune constructivă asupra conceptului de experienţă estetică, asociat cu renaşterea unei opere care n-a murit niciodată, deoarece sunt flexibil cu ceea ce vine şi apreciez momentele prezente.

Aşadar, stiloul sau pensula nu sunt doar un quantum, ci în acelaşi timp un magnum, pentru că fiecare din ele reprezintă un agent generator de inspiraţie, şi cu ajutorul unui asemenea agent se pot obţine o sumedenie de lucrări artistice.

Aşa este. Personalitatea mea este inconfundabilă deoarece stiloul şi pensula duc la îndeplinire, numai prin puterile mele şi printr-o încredere spontană în ajutorul Celui de Sus, acea mare cerinţă a unei opere de artă: trebuie să fie în întregime concepută și modelată de minte înainte de a fi executată. Prin urmare, perspectiva mea de receptare a realităţii evidenţiază o anumită dependenţă de creaţie care se transmite printr-un accesoriu indispensabil artei (stiloul sau pensula), exprimând o anumită stare sufletească şi o forţă intelectuală care se manifestă în tendinţa de a căuta noul cu orice preţ, tendinţa de a surprinde rapid metamorfozele din natură, tendinţa de a amplifica redarea frumuseții naturii.

Scrisul este o meditație asupra veridicității artei mele.

Cât despre experienţa mea de cunoaştere care din loc în loc îşi spune cuvântul, chiar dacă cititorul nu este întru totul familiarizat cu formulările mele pline de spirit, ea este în plin acord cu principiul raţiunii suficiente care spune că gândirea se autodirijează prin intermediul operaţiilor ei specifice cu noţiuni (generalizare, abstractizare, analiza, sinteză, comparaţie etc.) spre emiterea unor adevăruri ce s-ar putea dovedi vitale pentru teoria picturii şi asigurarea unei reuşite plastice demne de toată laudă.

O lucrare artistică, integrată în spaţiul leadershipului, trebuie să fie congruentă cu veridicitatea unui mesaj de tipul: “să apreciem fiecare imagine creată cu artă, la fel cum apreciem o viziune menită să fie atât de longevivă şi de consecventă cu sine.”

Povestea neştiută a creaţiei mele începe cu un stilou fermecat care se transformă în mesagerul unei pensule plină de viaţă și tare visătoare, cu ajutorul însuşirii mele de a reface un întreg univers artistic printr-o acumulare (aproape lacomă) de alte ipostaze: sunt când pictor, când magician, când scriitor, un sfânt sau un om de ştiinţă. De fapt, sunt orice vreau eu să fiu, cu precizarea că orice sunt se poate focaliza spre infinit în orizontul tainelor, al credinţei şi al minunilor.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate