Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Priveşte-mă cu ochii îndreptaţi spre eternitate

On Iulie 07, 2023
, in
Leadership eX-Elite by Neculai Fantanaru

Opera de artă este un mesaj vizual ce rezonează cu sufletul celor care o descoperă.

Sunt la mare, savurând din plin litoralul grecesc. Privesc în jur, cu emoție, cu admirație, cu perspicacitatea unui Sherlock Holmes aflat printre tablouri, ca și când ar trebui să găsesc printre varietatea imaginilor din jur o parte infinit de măruntă a personalității mele. Una distinctă care îşi făureşte o nouă imagine asupra modului în care "extraordinarul" din cotidian devine un Shatiitusni Oridaass Etta Inevaenci , o rostire a sentimentelor născute dintr-o căutare înălțătoare a adevărului interior".

Și ce văd? Văd peste tot lucruri, pârghii de inspirație, de la nişte simple șezlonguri multicolore, la palmierii verzi care par a se fi răspândit în mod natural. Nisipul îşi schimbă culoarea atunci când valurile se retrag. Vântul călduț bate permanent, dar în rafale domoale, iar apa este de un albastru intens, la fel de caldă și plăcută ca în orice colţ al insulei. Bineînţeles, în tot acest amalgam de locuri, vederi, forme geometrice, atracţii, contraste, limbaje vizuale și sonore, printre care am toate şansele să regăsesc starea de visare specifică unui apus de neuitat, trebuie să mă străduiesc nu numai să imit natura, ci s-o şi întrec în ceea ce priveşte Creaţia.

Practic, tot ce este în faţa mea apare în strălucirea unui mare spirit şi caracter, unealtă aleasă a Creaţiei concepută pentru a intensifica coloristica în căutarea luminii vitalității, ca şi când ar trebui să plonjez într-o lume fantastică şi aparent iluzorie, o frântură din holograma raiului, doar ca să cresc puterea supranaturalului în arta picturală. Până la urmă, asta înseamnă să fii pictor: trebuie să explorez coloristica supranaturalului în arta picturală, încât să transcend limitele cunoscute ale realității și să creez o dimensiune nouă și mistică în cadrul unui tablou viu, autentic.

Leadership: Viziunea ta are un conținut care împinge conceptul de artă spre ideea de "efort interpretativ" menit a afla sensuri ascunse ale subiectului aflat în prim plan?

Poate că marea, aşa cum o privesc cu ochi plini de uimire, înfășurându-mi privirea în valurile ei dansatoare, mă supune unui test ocular. Nu degeaba mă simt epuizat în încercarea de a surprinde, într-o formulă instantanee, o stare punctuală, sau de a surprinde estetic esenţa spaţiului care hrănește gândurile fără margini, înşirând constelații de posibilități. De fapt, artistul în orizontul mării se adânceşte, se pierde, se regăseşte, se bucură şi oftează, eliberând astfel valenţele unei neconvenţionale creativităţi ce pictează cu multe cuvinte neuzuale.

Fundamentul de pe care acest lucru devine posibil depinde de totalitatea vederilor concentrate într-o singură viziune, proces de substituție sau de restrângere subordonat acțiunii și gândirii, exprimând un conținut care împinge conceptul de artă spre ideea de "efort interpretativ" menit a afla sensuri ascunse ale subiectului aflat în prim plan. Dar vederea rămâne o taină dacă nu iau în considerare cuvintele lui Andersen, din celebra poveste "Mică Sirenă:"

- Dar de ce nu avem şi noi suflete nemuritoare? întrebă îndurerată mica prinţesă pe bătrâna regină a mărilor. Mi-aş da bucuroasă sutele mele de ani doar ca să fiu o muritoare pentru o singură zi şi să am speranţa că voi cunoaşte şi eu fericirea din lumea aceea minunată de dincolo de stele. Chiar dacă uneori mă simt mai fericită decât muritorii de deasupra. Dar, până şi eu am să mor într-o bună zi, şi asemenea spumei mării, am să plutesc la suprafaţa marii fără să mai aud vreodată muzica valurilor sau să văd florile cele frumoasă sau soarele lor. Nu pot face nimic să capăt un suflet nemuritor?

Leadership: Creaţia ta aduce în prim-plan subtilitățile ascunse ale subiectului care te priveşte la nivel profund, şi care se vrea peren la nivelul comparaţiei dintre realitate şi imaginar?

Cred că singura cale de a intra în sfera experienței estetice, schimbându-mi percepția asupra lumii înconjurătoare prin intermediul vederii, viziuni, şi interpretării sensurilor vieţii dintr-o chemare a mării, este să aduc în prim-plan subtilitățile ascunse ale subiectului care mă priveşte la nivel profund, ale subiectului care se vrea peren la nivelul simbolurilor şi metaforelor. Numai un asemenea subiect ar putea să ilustreze specificul spiritualităţii: “explorarea dimensiunilor profunde ale existenței umane care depășesc aspectele materiale și raționale ale vieții”.

Opera de artă este o punte între realitate și vis, între văzut și înțeles, mai ales dacă mă raportez la un personaj de poveste care vrea el însuşi să devină real în realitatea mea. De fapt, cred că asta este ceea ce realizează un artist. Aidoma operei de artă, văzută ca o formă de comunicare transcendentă prin estetică și emoție, ca un refugiu pentru contemplare și introspecție, artistul ştie să contopească două lumi aparent străine: o lume care înflorește în imaginație și o lume care prinde viață în realitate.

Leadership: Poţi să conferi creaţiei tale o perenitate care sugerează “trăirea momentului evocat”, creând o siguranţă afectivă în sensul permanenţei operei de artă care înfăţişează realitatea ca poveste?

Artistul care aspiră la o anumită perenitate are un alt mod de a-şi crea siguranţa afectivă, evident în sensul permanenţei operei de artă. Nimic nu-i de prisos, totul este necesar. Ca să ajungă dincolo de ceea ce vede, fără a coborî arta la nivelul unei banale imitaţii, el trebuie să găsească fereastra către esența umană, unde realitatea și visul se contopesc într-o lume misterioasă în care se scrie povestea celor nevăzuți și neauziți.

Deci, opera de artă nu este doar o călătorie spirituală prin culori, forme și texturi, ci reprezintă şi o manifestare sublimă a fragilității și a efemerității vieții, în contrast cu căutarea unei dimensiuni superioare a spiritului.

Mica Sirenă ştie că imaginea ei nu este trecătoare, ci eternă, ea însăşi nefiind limitată la sfera muritorilor, ci depășind granițele nemuritorilor. În acest sens, ochiul artistului devine un mod cu totul singular de a forma corespondenţa dintre ceea ce se vede, stimulat de emoţii, şi ceea ce se posedă prin această vedere, fiind mai presus de toate cele cunoscute prin simţuri şi prin minte.

Atenţia focalizându-se doar asupra calităţii nerepetabile a modului de a forma o punte între realitate şi vis, artistul realizează o imagine care nu este constrânsă de pământesc, ci transcendentală, şi asta deoarece el însuşi nu vrea să fie încarcerat în efemer, ci liber în eternitate...

Forma pe care o ia leadershipul în sensul de Creaţie, coincide cu imaginea exprimată de artist într-o călătorie prin timp şi spaţiu, care revelează conexiuni neașteptate între prezentul etern și momentul atemporal.

Priveşte-mă cu ochii îndreptaţi spre eternitate ca să mă poţi întâlni în momentul prezent de care niciodată nu te vei putea desprinde. Asta se poate înţelege mai bine în termeni de creaţie care se foloseşte de o povestire pentru a exprima o trăire menită să pună în valoare noblețea sufletului omenesc, puterea de sacrificiu și de dăruire, sinceritatea și empatia.

Într-adevăr, sunt scriitori precum Andersen, Fraţii Grimm, Charles Perrault, care au lăsat un mesaj ascuns în fiecare operă a lor. Mulţi copii au citit poveştile lor, dar le-au citit prea devreme, fără să le înţeleagă mesajul. Numai un artist ajuns vârsta deplinei maturități artistice ştie să vadă ceea ce pentru alţii trece neobservat.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…