ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Produsul evoluţiei dincolo de sfârşit

On August 01, 2013, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Controlează modul cum treci prin fazele de supradezvoltare, fără să te îndepărtezi de reperele bine determinate ale unei funcţionări stabile.

Ajunsesem să regret fiecare moment care mă ţinea departe de mine însumi. Nu mai părea să existe nicio îndoială în privinţa a ceea ce se întâmpla de fapt. Fiecare efort investit în acceptarea sau respingerea oricăror ipoteze privind efectul producerii avalanşelor de idei şi revelaţii, devenise tot mai anevoios. Un obstacol care nu putea fi ocolit, asigurând prin contrast o mai bună înţelegere a propriilor defecte şi calităţi.

Pentru inovatorul unui limbaj tot mai complex şi specializat pe un anumit domeniu, timpul nu mai reprezenta un teren de joacă. Ci un carusel al derutei şi al instabilităţii, care se învârtea mereu, tot mai repede, când într-o direcţie, când în alta. Psihicul nu mai putea susţine greutatea aşteptărilor pe care le generam tot timpul.

Gradul de concentrare a gândirii, a atenţiei, părea a se menţine la un nivel scăzut. Gradul de canalizare a energiei psihice în direcţia unui singur tip de activitate scăzuse până la doza minimă de întreţinere a forţei creatoare. Dorinţa arzătoare de a evada din rutină, dorinţa de schimbare absolută devenise o unealtă de nepreţuit.

Greoaie, ştiinţa provoca o adevărată debandadă în mintea mea. Cu cât făceam mai multe descoperiri, cu atât mai mult se restrângea terenul meu de relaxare. Cu cât avansam mai adânc în necunoscut, cu atât mai mult mă îndepărtam de bucuria pură şi simplă a vieţii. Negreşit, efortul maxim se însoţea de suprasolicitare. În loc să permit minţii să se elibereze şi să atingă starea de destindere, blocam energia din mine în punctul de dezvoltare maximă.

Viitorul unui nou început

Aspiraţia mea pentru atingerea idealului absolut în creaţie se năruise dintr-o dată. Ca şi cum mi-aş fi pierdut raţiunea, ca şi când o mână grea, nevăzută şi rece m-ar fi împins spre un mediu neprietenos, spre compromisuri neplăcute. Iar această forţă de neclintit, folosindu-se de o anumită brutalitate a atuurilor ei, genera o întrerupere a acordului cu mine însumi.

Haosul nediferenţiat părea faţă de sfârşit. Nu eram hotărât. Nu eram pregătit să trag vreo concluzie. Poate că aş fi putut compensa trecutul, avântându-mă într-un viitor cu mai mult timp liber pentru a mă putea concentra pe lucrurile care într-adevăr contează.

Ajunsesem să mă asemăn întrucâtva cu eroul unui roman de George R.R. Martin. Intenţionam să mă apropii de sfârşit. Şi poate că astfel aş fi reuşit să intuiesc şi să construiesc începutul.

Leadership: Poţi să avansezi pe plan personal dacă te învârti în cercul unei dezvoltări continue?

Ştiinţa provoacă o adevărată debandadă în mintea ta? Ai ajuns să regreţi fiecare moment care te ţine departe de tine însuţi? Psihicul tău poate să susţină greutatea aşteptărilor pe care le generezi tot timpul? Dorinţa arzătoare de a evada din rutină, dorinţa de schimbare absolută devine de nepreţuit?

O parte a “veniturilor” precise, exacte, pe care le realizezi din leadership pot fi depăşite substanţial de “cheltuieli” ca urmare a faptului că poziţia ta faţă de tine şi faţă de ideea de schimbare se construieşte pe o premisă de care nu eşti sigur.

Veniturile, care pot fi limitate în anumite circumstanţe, depind în mare măsură de eforturile investite în studiul acelor avalanşe de idei şi revelaţii care se pot concretiza în rezultate deosebite. În timp ce cheltuielile sunt întreaga osatură a unei bune cunoaşteri şi a unei orientări adecvate în mediul încercărilor cu care te confrunţi de-a lungul unei îndelungate perioade de autoevaluare. Cu cât veniturile sunt mai mari, cu atât “restul” care îţi rămâne după plata acestor cheltuieli de bază este mai mare.

Frumuseţea artei de a conduce este totdeauna dată de apropierea de viaţă. De aceea liderii cei mai buni sunt constant “reînviaţi” de forţa creaţiei autentice într-un timp care le oferă oportunitatea profundă şi unică de a primi, de a încorpora şi integra o nouă relaţie suverană cu tot ceea ce înseamnă viaţă. Ei sunt întotdeauna interesaţi de consolidarea stabilităţii pe plan intern, aprobând întotdeauna “cererea” de întrerupere a funcţionalităţii lor atunci când fluxurile de inspiraţie se schimbă sau se adună.

Astfel este aprobată victoria asupra viciilor de ordin fizic, psihic şi cognitiv, aducând fără teama de a depăşi limitele admise de propria lor autoritate, o nouă şi binevenită culoare vieţii. Dorinţa arzătoare de a evada din rutină, dorinţa de schimbare absolută nu este o extremă, ci o unealtă de nepreţuit. Nimeni nu poate să avanseze pe plan personal dacă se învârte în cercul unei dezvoltări continue.

Leadership: Potenţialul tău de dezvoltare se desfăşoară în planul concret al existenţei tale?

Potenţialul tău de dezvoltare, care se cere împlinit în mod imperios şi scos la lumină, se desfăşoară în planul concret al existenţei tale, al valorilor fundamentale, a misiunii şi viziunii pe care ţi le asumi în numele propriilor nevoi şi interese. Dar mai ales în numele propriei tale personalităţi integrată perfect cu funcţionalitatea şi perfecţiunea.

Iar acest potenţial de dezvoltare se amplifică numai între anumite limite de suportabilitate bine stabilite de viaţă în relaţie cu leadershipul. El fixează o limită superioară de dezvoltare şi creaţie prin utilizarea informaţiei, şi una inferioară de stagnare şi inerţie.

Aspiraţia ta pentru atingerea idealului absolut în creaţie se poate nărui dintr-o dată dacă încerci să-ţi depăşeşti limitele admise pentru tine însuţi. Efectul nu va fi mai spectaculos, ci va contrar aşteptărilor tale.

Efortul supraliminal generează sfârşitul. Aceasta este o consecinţă a depăşirii unei bariere sau limite maxime cu putinţă de atins. Iar într-o eră în care se generează şi circulă rapid informaţiile şi ideile novatoare, este puţin probabil (dacă nu imposibil) să ţii pasul cu ele. Orice tentativă de a cuprinde şi de a înţelege totul, este sortită eşecului. Orice suprasolicitare a minţii generează efecte contrare, “veniturile” fiind infime faţă de “cheltuielile” enorme, şi nu vor avea o finalitate practică.

În leadership totul se construieşte pas cu pas. Dezvoltarea se realizează în timp, se modelează şi se corelează cu noile descoperiri din ştiinţă spre a atinge un nivel maxim posibil de productivitate şi eficienţă Orice tentativă de a răzbate dincolo de maximul admis de propriile tale capacităţi poate genera sfârşitul lamentabil.

Produsul evoluţiei dincolo de sfârşit nu este altceva decât rezultatul eforturilor care nu sunt pe măsura aşteptărilor şi nu reuşesc să menţină un ritm ridicat de dezvoltare a omului care aspiră cu tot dinadinsul la autodepăşire. Desemnează, în acelaşi timp, tranzitul spre un nou început, spre o direcţie mai bună, spre devenirea de sine în cadrul unui ideal de viaţă acordat la reperele bine determinate ale unei noi şi stabile funcţionări.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us