ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Profunzimea unei înţelegeri superioare

On Mai 10, 2016, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Caută în tine toate resursele necesare dezvoltării forţei de a acţiona, privind mereu în urma ta.

Ştiam ce trebuia să uit sau să reţin, ce mă aştepta din perspectiva unei concepţii precise asupra propriei fiinţe, analizând lucrurile mai adânc, punându-le într-un loc sigur, într-un sertar al inimii ce se putea ţine întredeschis la nevoie. Am ştiut, aşa cum ştie un pictor să-şi aleagă modelele, să selectez toate acele puncte de interes, firimituri ale cunoaşterii asimilate prin experimentare, împinse până la manifestare într-o anumită formă. Ele puteau fi redimensionate prin parcurgerea unui traseu al identităţii şi unităţii.

Trebuia să am grijă ca ele să se potrivească în imaginea pe care o voiam ştearsă din memorie.

Ciudat, era exact aceeaşi imagine pe care voiam s-o proiectez în viitor, în întreaga ei complexitate, cu toate continuităţile şi contradicţiile ei, prin puterea raţiunii unui căutător de lumi noi, chiar dacă sensurile curenţilor de bună dispoziţie se modificau în funcţie de perspectiva pe care urma să o adopt.

Ca să înţelegi teoriile sau ipotezele unui artist care îşi gândeşte viziunea asupra subiectelor inspirate dintr-un update al realităţii, trebuie să faci uz de imaginaţie pentru crearea unei imagini fabuloase.

Leadership: Poţi să-ţi cultivi o imagine de sine care derivă, treptat, din reflectarea subiectivă, conştientă şi sintetică a Eului aflat în situaţia concretă de a-şi ascunde gândurile din care se hrăneşte realitatea?

În lume toate-s trecătoare. Imaginea dezolantă a acestui adevăr este reflectată în examinarea profundă a vieţii prezente pe care arta o foloseşte ca pe o pârghie pentru a evidenţia strălucirea unei taine moralizatoare. Omul în care conştiinţa lucrează mereu, determinantul oricărei rezistenţe de ordin aprioric, învăluindu-se în această taină ca un personaj care nu mai poate ieşi din povestea în care a fost integrat, trage întotdeauna foloase de pe urma ei.

Taina aceasta a percepţiei faţă de lucrurile înconjurătoare, faţă de tot ceea ce ţi se întâmplă, poate să personifice ideea de a te căuta acolo unde poţi să nu găseşti nimic, sau unde poţi să afli totul printr-o viziune a unităţii universale.

Iar cheia unei taine ascunsă cu grijă poate fi o poveste moralizatoare, cand vine vorba de a te conecta autentic la realitatea existenţei operei numită sugestiv “informaţie”, la o reprezentare a ei ca „peisaj“ al cărui șarm poetic este extras parcă dintr-un decor de film. Este moralizatoare pentru că te învaţă să te priveşti diferit, în ansamblu, ca o fiinţă care patrunde mai multe planuri de construcţie a imaginii lumii, nu doar fizic, ci si spiritual, energetic.

La sfârşitul zilei accesam toate experienţele adunate de-a valma în mintea mea, de la imaginaţie şi de la singurătate, combinându-le sporadic şi găsindu-le loc în interiorul unor explicaţii care nu ţineau cont de adevărurile celebrei maxime: “în toate treburile, să luăm în seamă sfârşitul”. Încercând să împac lucruri care erau de neîmpăcat, puteam să întăresc hotărârea de a duce la îndeplinire un mereu alt plan care-mi stimula disponibilitatea de a mă recunoaşte şi a mă descoperi în totalitatea defectelor şi calităţilor mele.

Leadership: Ştii să apreciezi arta adusă de-o imagine dezolantă, fără a suferi o transformare în modul de a te servi de cele trecătoare?

Când priveşti în urmă spre a descoperi ce există deja în tine (puterea de a uita, de a ierta, de a răbda) te aştepţi să auzi chemarea, glasul unic al inimii care va răsuna puternic în împrejurările viitoare prin acțiunea raţiunii capabilă să contureze o nouă identitate. Arta este rezultatul unei priviri mai largi în exteriorul tău cu intenţia de a conştientiza o nouă modalitate de a-ţi percepe propriile emoţii şi a-ţi înţelege tendinţele, fără să suferi vreo dezamăgire din cauza eventualelor schimbări de imagine.

A suferi o transformare în modul de a te servi de cele trecătoare înseamnă să renegi ceea ce ce eşti în timp ce viaţa îţi aruncă o privire plină de mister pe sub genele umbroase ale unor perspective de profundă reflecţie. Fără să uiţi că tot ce ţi s-a întâmplat poartă sâmburele unei revelaţii foarte preţioase ce are nevoie de o manifestare exterioară.

Aici, arta pe care încerc s-o evidenţiez este compatibilă cu viziunea despre lume într-un punct al experienţei de a exista ca fiinţă care îşi doreşte să atingă o relaţie cu ipostaza de descoperitor al unei realităţi alternative, fără să ţină cont de limitele pe care le impune forţa simbolizatoare a amănuntelor care pot deveni în timp tot mai marginale.

Leadership: Ai ajuns în faza de a te identifica într-o mare măsură cu acele convingeri care susţin legătura dintre experienţele şi aşteptările tale anterioare, în corespondenţă cu "that loneliness that drives you crazy" ?

Leadershipul este meritul iniţiativei de a te construi în jurul propriului Ego supus unei solicitări de tip „găsirea unor legături între experienţele şi aşteptările tale anterioare”, deoarece reprezentativitatea ta (din unghiul unei perspective mai largi asupra lumii) survine după ce ți-ai adunat şi asumat curajul de a te recunoaşte în totalitatea defectelor şi calităţilor tale.

Una dintre condiţiile artei este să nu creezi o imagine falsă, înşelătoare, asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul tău. Fac aici o paralelă cu o mare personalitate din istoria lumii. Ceea ce l-a ajutat pe celebrul Tyllerand să gândească profund, încercând permanent să descopere un nou izvor de putere la rădăcina fiecărei înfrângeri, a fost nevoia imperioasă de a-şi nota propriile experienţe în taina clipelor de singurătate.

Încă din fragedă tinereţe el îşi consulta Egoul, punându-şi tot felul de întrebări. De pildă: din ce motive l-au îndepărtat părinţii din casă şi nu l-au iubit? Pe ce principii se bazau ei? Ce morală, ce religie sau ce interes le dicta o asemenea purtare? Ce valoare umană pot avea o religie şi o morală care îngăduiau o atât de cruntă nedreptate ca aceea a cărei victimă era?

După cum îl caracteriza Jean Orieux: "Cardinalul de Tyllerand, magicianul care a făcut toate jocurile lumii, le-a stăpânit, le-a subjugat cu o naturaleţe nemaiîntâlnită, întrecându-l cu mult în dibăcie pe stăpânul Bonaparte, avea o cultură deosebit de vastă. Dar mai presus de toate, era o minte pătrunzătoare, speculativă şi dovedea multă chibzuinţă în acţiunile sale. Era celebru pentru vederile sale largi, posedând mai mult decât oricine calităţile superioare ale omului de geniu."

Cel ce experimentează „that loneliness that drives you crazy„ este de fapt un căutător al adevărului care doreşte să beneficieze de lumina inteligenţei, virtutea de a suporta în linişte şi cu speranţă greșelile fiecărei zile, singurul capabil să se întremeze după orice grea încercare. Ascensiunea pe care o îmbrăţişează leadershipul este lungimea unui pas înainte făcut de omul care se confruntă cu limitele conştiinţei sale, căutând a descoperi ce sens ascuns are viața și rolul lui în ea.

Bine spunea Friedrich Nietzsche: "Viaţa înseamnă a transforma constant în lumină şi în flacără tot ceea ce suntem şi tot ce întâlnim" pe parcursul fiecărei zile. Un om al transformărilor de sine, cuprinzând în granițele conştiinţei sale conceptele „rău și bine” pentru a accede în orizontul înţelegerii depline, se apropie de acea măreţie pe care soarta şi celelalte deosebite însuşiri ale genialităţii au făgăduit-o spiritelor sublime.

A te identifica într-o mare măsură cu acele convingeri care susţin legătura dintre experienţele şi aşteptările tale anterioare înseamnă să reflectezi la ceea ce te-a determinat să devii altcineva faţă de valoarea gândirii de a pătrunde cât mai adânc în concreteţea lucrurilor, în limitările propriului tău realism.

Eşti condus în viaţă de convingerea că orice imagine pe care o întreţii cu perseverenţă şi încredere poate deveni dependentă de crearea şi propagarea unei noi forme de artă? Iar arta pe care încerci s-o evidenţiezi este compatibilă cu viziunea despre lume într-un punct al experienţei de a exista ca fiinţă ce îşi doreşte să atingă o relaţie cu ipostaza de descoperitor al unei realităţi alternative?

Profunzimea unei înţelegeri superioare nu se atinge prin simplitatea de privi totul cu inocenţă, ci prin asumarea curajului de a te recunoaşte în totalitatea defectelor şi calităţilor tale.

Un om poate să ajungă în faza de a se recunoaşte şi a se identifica într-o mare măsură cu convingerile care susţin comportamente sănătoase, cu acele „Da” și „Nu” ale conştiinţei, numai dacă priveşte mereu în urma lui spre a descoperi ce există deja în el însuși - puterea de a uita, de a ierta, de a răbda.

El aşteaptă în taină să audă chemarea, glasul unic al inimii, care va răsuna puternic în împrejurările viitoare prin acțiunea raţiunii care îşi conturează o nouă identitate.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us