ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Quo Vadis

On Martie 25, 2010, in Leadership de Succes, by Neculai Fantanaru

Susţine-ţi cu tărie viziunea, fără să imprimi un ritm alert de dezvoltare care să împiedice adaptarea adecvată a orientării oamenilor spre viitor.

Există numai trei mari întrebări pe care oamenii, de la o generaţie la alta, indiferent de statutul lor social, şi le-au pus destul de des, şi al căror răspuns încă nu se cunoaşte: De unde venim? De ce ne aflăm aici? Încotro ne îndreptăm? Dintre aceste trei întrebări, cea mai importantă, cea mai des vehiculată în ultima perioada de timp este, fără umbră de îndoială, Încotro ne îndreptăm?

Pe mine mă frământă totuşi o altă întrebare: suntem oare pregătiţi să ajungem în locul unde suntem aşteptaţi?

Imaginaţi-vă pentru o clipă că ar exista un singur om, înzestrat cu o viziune aparte, unică prin felul ei, care ar avea capacitatea, forţa mentală şi tehnologia necesară ca să ne redirecţioneze paşii şi să ne controleze viitorul. I-am respecta fără nicio ezitare ideile şi convingerile? Am accepta să ne conducă destinele spre progres, având certitudinea că este singura noastră cale spre fericire? Sau l-am împiedica să-şi ducă la împlinire viziunea ce depăşeşte limitele imaginaţiei umane actuale?

Cât de utile ne sunt uneori poveştile în găsirea răspunsurilor. „Robur Cuceritorul”, de Jules Verne tratează acest subiect în amănunt. Acţiunea se petrece undeva pe la sfârşitul secolului al 18-lea. Este important să menţionez faptul că la acea vreme aerostatele (baloanele cu aer cald) erau singurul mijloc de transport aerian.

Leadership: Demersurile de a pune la dispoziţia oamenilor perspectiva ta de a vedea lucrurile facilitează o dezbinare între ceea ce este necesar şi ceea ce ne temem?

Robur, un inginer în vârstă de 40 de ani, care nu se temea de nimeni şi de nimic, a izbutit să creeze un aparat de zbor desăvârşit, ce sfida legile mecanicii, şi care putea să facă înconjurul pământului, străbătând straturile atmosferei. Dar o astfel de invenţie revoluţionara era considerată imposibilă de minţile înguste ale savanţilor vremurilor de atunci, care se arătau neîncrezători şi chiar suspicioşi.

Aşa că, pentru a dovedi tuturor cât de departe poate ajunge progresul, că viitorul aparţine numai maşinilor zburătoare, şi că aeronava lui este reală şi funcţională, Robur a răpit doi dintre cei mai influenţi oameni din America, Uncle Prudent şi Phil Evans, preşedintele şi secretarul Institutului Weldon, i-a luat bord şi a pornit cu ei într-o lungă călătorie.

Deşi cei doi s-au convins pe parcursul celor câteva luni de zbor că aeronava este reală, mult mai stabilă decât orice balon, mult mai rapidă, mult mai încăpătoare, mai confortabilă, totuşi ei nu au vrut să recunoască performanţele acestei maşini zburătoare. Ci au ţinut morţiş că adevăratul vehicul atmosferic este balonul şi că doar acestuia îi aparţinea viitorul.

În finalul povestirii, Robur, s-a adresat cetăţenilor Statelor Unite, veniţi în număr mare să asiste la inaugurarea celui mai nou model de balon: Go Ahead, după ce a dovedit în prealabil că aeronava lui, Albatrosul, este de departe mult mai performantă:

- Cetăţeni ai Statelor Unite, experienţa mea s-a încheiat; dar părerea mea este, în prezent, următoarea, că nu trebuie să grăbim niciodată lucrurile, nici chiar atunci când este vorba de progresul omenirii... Naţiunile încă nu sunt coapte pentru mine. Plec, aşadar, luând cu mine secretul descoperirii mele. Dar nu va fi pierdut pentru omenire. Îi va aparţine atunci când va fi destul de instruită ca să poată profita de el şi destul de înţeleaptă ca să nu abuzeze. Rămas bun, cetăţeni ai Statelor Unite, rămas bun ! ”

Leadershipul este calitatea de a le spune oamenilor ceea ce vor ei să audă astfel încât tot ei să-şi asume vina de nu-şi fi ascuţit înţelegerea şi gândirea.

Le poţi impune oamenilor cu forţa să-ţi accepte ideile, oricât de novatoare ar fi ele?

Invenţia lui Robur ar fi trebuit să fie glorioasă, un triumf desăvârşit. Ar fi fost schimbarea ce ar fi îndreptat oamenii spre progres şi dezvoltare. Din păcate, orice viziune, chiar şi materializată, nu poate fi pusă în aplicare atâta timp cât nivelul de instruire al oamenilor şi moravurile societăţii nu o acceptă. Viziunea lui Robur, oricât de bine ar fi fost ea argumentată, prin diverse modalităţi, că este reală, nu a fost acceptată de oamenii cu un nivel de cunoştinţe inferioare lui.

De aceea, în final, el preferă să plece, luând cu el secretul descoperirii sale, fără să se uite critic în urmă, către oamenii nerecunoscători, conştient fiind că nu-i poate sili să îmbrăţişeze schimbarea, să înţeleagă lucruri pe care nu vor să le cunoască, să le explice, fără voia lor, o taină pe care ei refuză cu încăpăţânare să le fie dezvăluită.

Ştiinţa nu o poate lua înaintea nivelului general de instruire al oamenilor, iar Robur care era esenţialmente un geniu al ingineriei, un spirit elevat şi, totodată pătrunzător, care a îndrăznit să dea la o parte cortina prezentului, s-a convins de acest mare adevăr atunci când a încercat să-şi susţină şi să-şi argumenteze teoria.

Ce rol trist ar fi jucat dacă ar fi încercat să schimbe mentalitatea învechită a oamenilor. Daca ar fi insistat să-şi susţină punctele de vedere, păstrându-şi iluziile despre oameni, că aceştia vor fi totuşi dornici să înţeleagă ştiinţa de peste ani, tehnologia – rezerva sigură a viitorului, ar fi riscat să fie catalogat drept nebun, sau chiar mai rău, un impostor.

Leadership: Îţi poţi atinge cele mai înalte crezuri şi obiective dacă nivelul de instruire al celor din jur este inferior nivelului tău de cunoaştere?

Atunci când ştii că există persoane care nu sunt de acord cu tine, nu poţi înregistra succese. Degeaba te dedici unei chemări care te implică total, la cele mai adânci niveluri ale fiinţei, în acţiunile pe care le desfăşori, în proiectele pe care le dezvolţi şi le derulezi, dacă cei din jur nu îţi împărtăşesc pasiunea, ci preferă să trăiască într-o confortabilă răbdare a timpului. Mai întâi este necesar ca oamenii să aibă puterea de a se schimba ei înşişi şi să poată alege o perspectivă nouă, să aibă capacitatea de a se mobiliza şi de a privi către un orizont nou, mai vast, mai ambiţios.

O mare parte din munca ta poate fi dedicată încercării de a-i ajuta pe oameni să evolueze, să recunoască schimbarea. Dar, categoric, nu vei avea mari şanse să fii acceptat ca lider, chiar dacă le explici, le arăţi, le dai indicaţii, le expui viziunea ta grandioasă, atâta timp cât nivelul lor de cunoştinţe generale este sub limita ta. În loc ca ideile tale să le încânte sufletele de bucurie, s-ar putea să le stârnească repulsie, şi în loc să fii admirat pentru iniţiativele tale lăudabile, pentru intenţiile tale nobile, să fii denigrat.

Avansul gnoseologic al unui om de viitor aparţine conţinutului de convingeri diferite asupra modului în care funcţionează lumea, stocat într-o cauză măreaţă pentru care uneori nu merită să lupţi.

Niciun lider, oricât de progresist şi vizionar ar fi, oricât de multe abilităţi ar avea, nu-şi poate atinge ţelul dacă nivelul de instruire al celor din jur este inferior nivelului său evoluţie. Dacă nu există o viziune generală mai largă a celor pe care îi conduce şi, bineînţeles, dacă lipseşte motivaţia individuală şi un climat organizaţional adecvat, orientat spre progres, spre inovaţie şi competiţie.

Un lider care nu este atent la aceste aspecte şi imprimă un ritm alert ce împiedică o adaptare adecvată, va suferi un eşec în cel mai bun caz, iar în extremis, poate fi etichetat chiar nebun.

Quo Vadis este îndoiala pe care ţi-o dă o activitate ce se poate dovedi a fi doar pierdere de timp. Este îndoiala pe care ţi-o arăţi în final asupra propriei tale raţiuni a considera lucrurile ca fiind nu necesare, ci accidentale. Aşadar, susţine-ţi cu tărie viziunea fără să imprimi un ritm alert de dezvoltare care să împiedice adaptarea adecvată a orientării oamenilor spre viitor.

Un om de ştiinţă ar trebuie să-şi dezvolte capacitatea de a vedea o schimbare acolo unde esenţa omului şi adevărului unei noi perspective se contopesc şi se definesc reciproc.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate