ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Rătăcire în căutarea adevărurilor ascunse

On Ianuarie 14, 2016, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Depăşeşte limita cunoașterii imediate, învăţând să te priveşti din perspectiva lucrurilor pe care le respingi.

Realitatea însăşi se conforma bănuielilor mele îndreptate către efectele unei magii desprinse dintr-un soi de update al nebuniei de mă contopi cu altcineva, hrănită din cunoaşterea unor relaţii, legi şi principii cauzale şi non-cauzale care aveau mereu farmec. Tindeam să cred că nu voi ajunge niciodată să le dau de cap.

Sigur că totul s-ar fi putut dovedit o utopie, până la sfârşit, dacă setea desprinsă din dorința de a mă induce în stare de confuzie, astfel încât să-mi croiesc mai uşor drum prin noile moduri de a fi şi de a părea, nu era prompt-combătută. Încă o dată am înţeles că trebuie să învăţ să văd dincolo de aparenţe, ca să pot afla mai multe lucruri interesante din arhivele unor reprezentări contradictorii ale posibilului şi imposibilului, care alternează între ele.

Promovarea unei viziuni şi a unei noi înţelegeri a realităţii îmi dădea curajul să-mi cizelez acele teorii-imagini, concepţii-cadru nu doar despre mine şi relevanţa a ceea ce mă despărţea de ce voiam să devin din perspectiva unei abordări neliniare a fenomenelor de corelare a cunoştinţelor. Ci mai ales despre ceea ce se cerea a fi explicat în faţa argumentelor rațiunii subiective de care făceam uz.

Leadership: Totalitatea experienţelor tale de interpretare a fenomenelor de alteritate ţi-au dezvoltat capacitatea de a detecta tipare, de a raţiona deductiv şi de a gândi logic, în termeni de analogii cu situaţiile în care te regăseşti drept un simbol al uniunii contrariilor?

Celebrul scriitor Umberto Eco mărturisea în romanul "Pendulul lui Foucault: "Am început să mă las legănat de simțul asemănării: orice putea să aibă misterioase analogii cu orice. Când m-am întors în Europa, am transformat această metafizică într-o mecanică, și de aceea am nimerit fără veste în capcana în care mă găsesc acum. De atunci m-am învârtit într-un crepuscul în care se anulau diferențele.”

Categoric, simţeam o legătură invizibilă între mine şi o experiență trăită prin elanul dezvoltatorilor de noi moduri de gândire, asemenea unui actor ce vrăjeşte miile de spectatori entuziaşti cu trăirea intensă a stărilor sufleteşti. Lucrurile respinse de mine erau confirmarea unei realităţi pe care nu o înţelegeam, amestecuri de elemente cu semnificaţii aparte, concrete sau abstracte, ce puteau fi corelate sau apropiate pe baza unor criterii de asemănare sau de contrast, de continuitate sau discontinuitate.

Alteritatea care îmi accentua unicitatea era o combinaţie dintre capacitatea de a vedea dincolo de aparenţe şi puterea de a vedea dincolo de ceea ce raţiunea şi evidenţa îmi oferea. Eram efectul asemănării dintre două personaje asemănătoare, dar diferite prin modul de reacţie a elementelor cu semnificaţii aparte: unul care îşi asumă toate difersificarile realităţii şi unul care îşi doreşte să afle adevărul prin ascunderea realităţii.

Credeam că trebuie să mă transform într-un simbol al uniunii contrariilor în termeni de analogii cu situaţiile în care mă regăseam, ca să devin stăpân pe toate poziţiile gândirii faţă de obiectele din jur. Tot ce se afla în jurul meu, întrepătrunzându-se cu o realitate care se extindea de la zi la zi într-o lume în continuă mişcare, căpăta valenţe de metaforă, de premoniţie, de opera de artă, ca un fel de călătorie iniţiatică şi ritualică într-un univers fantastic.

Construcţia unei identităţi distincte este rezultatul unei experienţe integratoare care adună toate lucrurile într-un punct al interpretării pe care o dai sensului vieţii.

Ceea ce într-un loc lucrurile mi se revelau drept un important ghid de orientare printre cele mai importante preocupări ale filosofiei, în alt loc ele mi se revelau drept o manifestare evidentă a ideii de eternitate. Ceea ce un lucru semnifica prin analogie într-un anumit tip de relaţie cu realitatea, un altul îmi displăcea fiindcă dovedea cât de mult fusese părtaș la emoțiile mele.

Dacă aş fi renunţat la tot ceea ce implica acea magie îndoielnică, cuprinzând ghicitul unor elemente ce încă nu se manifestaseră, doar dacă le pătrundeam meditativ prin aduceri aminte şi gânduri nespuse, ştiind cum să mă privesc din absenţa a ceea ce eram, cu siguranţă nu aş fi reuşit să mă înfăţişez ca o lume nouă.

Nu mi-a rămas, acum, când totul cade sub semnul îndoielii şi a variaţiilor logice, decât să-mi pun aceleaşi întrebări la care nu putea răspunde şeicul Ahmed Nurudin: "Ce fel de lumină sunt eu? Prin ştiinţă? Prin povaţa înaltă? Prin inima curată? Printr-o cale dreaptă? Prin credinţa nestrămutată?"

Adevărul ascuns pe care doar creatorii îl scot la lumină este o confirmare a lucrurilor pe care le deja le ştii, dar care capătă o semnificaţie aparte în funcţie de însemnătatea pe care le-o dai şi în funcţie de concluziile pe care le tragi despre natura şi cauzele lor. Adevărul ascuns al lucrurilor este ponderea dominantă a unei semnificaţii în raport cu cealaltă, semnificaţie pe care numai tu poţi să o atribui lucrurilor în funcţie de cum se desfăşoară ele în viaţa ta.

A căuta sensul unei noi realităţi prin observarea şi redefinirea tuturor lucrurilor din jur înseamnă de fapt să justifici o activitate care îţi poate schimba viziunea despre ceea ce credeai că ştii şi, mai presus de toate, despre cât de mult te-ai înşelat în privinţa a ceea ce ai lăsat să treacă de filtrul primei impresii.

Rătăcirea în căutarea adevărurilor ascunse nu este niciodată zadarnică, mai ales dacă se concretizează într-un spaţiu al ideilor care asigură o perspectivă nouă asupra lumii, vieţii şi propriei persoane. Nu uita că adormirea într-o convingere închipuită poate fi începutul unei transpuneri în realitate a unor idei de progres.

În fiecare moment din viaţă eşti creaţia realităţii la care aderi.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate