ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Romanele unor lumi închise

On Aprilie 10, 2014, in Leadership GT-Accent, by Neculai Fantanaru

Exprimă-ţi identitatea prin trăirea experienţei de sine, realizând comuniunea dintre o lume închisă şi constrângătoare, şi lumea cunoaşterii nelimitate.

Sunt doar o întrebare fără răspuns în această lume, fără de care nu aş putea exista. Sunt actorul din mijlocul unui spectacol, fără experienţe asimilate, dotat cu o minte fără întoarcere, pentru care numai un maestru al hiperrealismului ar putea avea răspuns: “Gândesc chiar dacă lumea nu există.”

De ce sunt ceea ce sunt? Această întrebare complicată se cere întreţinută de multe alte întrebări, tot aşa cum sângele circulă în organism asigurând hrana tuturor organelor şi celulelor, virând în contul existenţei mele nelămuriri şi contradicţii de la care nu-mi pot lua gândul. Vădit lucru, lumea mea seamănă tot mai mult cu romanul unui exilat ilustru în pagina unui destin care-şi asumă o istorie mai puţin obişnuită, romanul unui caz de conştiinţă care trăieşte printr-un destin al nimănui, dar care are configurată ideea unui fragment din cartea lui Umberto Eco (De la arbore spre labirint):

“Personajul lui Borges nu numai că nu uită nimic, dar în cadrul fluxului memorial care-l obsedează reușește să facă să ne scape singurul lucru care contează pentru găsirea soluției. Textul borgesian, povestindu-ne despre un personaj care-și amintește totul, în realitate ne vorbește în chip metanarativ despre un cititor care nu-şi amintește nimic și despre un text care face totul pentru a-l determina să uite.”

Leadership: Experienţa pe care o trăieşti sub imperiul unui destin atipic favorizează impulsul trezirii tale din veghea aparentă a unei lumi suprarealiste?

De ce sunt ceea ce sunt? Dar îndoiala pe care o provoacă această întrebare, tot mai intensă şi mai plină de trăire, pentru care răspunsurile cele mai convenabile m-ar lua prin surprindere, şi pentru care însăşi universul, întruchipat într-o infinitate de semnificaţii şi-ar găsi cu mare dificultate locul în continua sa expansiune, favorizează cumva impulsul trezirii din veghea aparentă a unei lumi suprarealiste.

Ideea pe care această întrebare o declanşează despre mine însumi, nu este aceea pe care şi-o formează omul de rând, a cărui gândire se înscrie în fenomenul numit “normal-mode”. Ci aceea trăită de un spirit independent, eliberat din neantul unei lumi închise, obligat parcă să păstreze în adâncul lui adevăratul secret al creaţiei universale. În timp ce alţii experimentează ştiinţa fără să vadă stratul reformei radicale a cunoaşterii, eu o recompun după legii proprii.

Mă simt foarte încărcat de gânduri, bulversat de micile revoluţii interioare pe care le declanşează timpul şi spaţiul, cu a lor putere de concepere a lumii. De parcă aş fi atras de gravitaţia unei materii necunoscute, aflate în afara universului. Ca orice scriitor aplecat spre frontierele ficţiunii şi ale Necunoscutului, în procesul creator al unei arte fără egal, îmi construiesc lumea sub semnul unei imaginaţii suprearealiste, care este de fapt rezultatul unei nelinişti interioare, un torent de simţiri din care se desprind mutiple şi variate imagini despre mine însumi, false imagini în ochii altor persoane.

Sunt istoria secretă a unei lumi pe care o poţi înţelege doar închizându-te într-o solitudine interioară, despre care nebunia şi raţiunea, ca doi pugilişti îndrăgostiţi, deghizaţi într-o unitate de supraveghere, nu ştiu că sunt fabricate de acelaşi om.

Leadership: Ştii să faci din experienţa sinelui o cale a cunoaşterii fără egal prin intermediul poziţiei asumate de cerinţele unei arte care se refuză repetabilităţii şi inerţiei?

Ştii de acel jucător de şah care ani de zile n-a cunoscut niciun alt adversar decât pe sine? Fusese prizonier în timpul celui de-al doilea război mondial, închis într-o cameră goală. Învăţase să joace şah confecţionându-şi piesele din nasturii de la tunică, tabla fiind reprezentată de cearşaful cadrilat. Ani de zile nu jucase decât singur, cu adversarul său închipuit. Şi, când în cele din urmă l-a întâlnit pe campionul lumii la şah, pe marele Mirko Czentovic, în prima şi unica sa partidă cu un adversar real, a câştigat fără nicio problemă.

Acesta este rodul experienţei inegalabile a sinelui, din spatele marii ştiinţe, făcând radiografia uluitor de matură și precisă a leadershipului, care atinge acel nivel de măiestrie neînţeles şi neînchipuit de spiritele mărginite sau chiar de cele superioare. O enigmă pentru cei mici, un punct de întâlnire cu infinitul pentru cei cu adevărat mari.

Căci maniera proprie de a te dezvolta, fără să-ţi descompui cunoaşterea în factori de vulnerabilitate, reprezentând una din primele „producţii” ale existenţei bazate pe valorificarea resurselor lăuntrice, reconstituie la scară redusă lumile închise din perspectiva unui mod specific de a fi. În care sinele dă tonul.

O artă care se refuză repetabilităţii şi inerţiei se relevă ca o întâlnire cu tine însuţi într-o realitate care nu trebuie neapărat să fie credibilă, ci să atragă cât mai mult atenţia asupra ecoului pe care îl are amestecul (în cantităţi variabile) dintre „adevăr” şi „proiecţiile unei conştiinţe noi şi extinse”.

Marele alchimist, părintele ceramicii, Bernard Palissy, spunea referitor la ceea ce constituie siguranţa cunoaşterii depline, care nu poate stagna în mod definitiv, ci ocupă o mare întindere în profunzimea vremurilor: „N-am altă carte decât cerul şi pământul pe care tuturor le este dat să le citească.

Cerul şi pământul simbolizează punctele de reper ale unei cercetări în desfăşurare, urmarea unei iniţiative privind schimbarea percepţiei realităţii şi dezvoltarea unei reprezentări imaginare despre lume şi viaţă. Care constituie premiza implementării în leadership a unei gândiri fără de care omul nu ar putea concura spre piscurile cugetării, care cântăreşte totul. Şi a nemărginirii care întreţine marea ştiinţă.

Ascultă-te, şi astfel vei afla totul. De ce eşti ceea ce eşti? De ce ştii ceea ce alţii nu cunosc? Eşti istoria secretă a unei lumi pe care o poţi înţelege numai închizându-te într-o solitudine interioară?

Materia de bază a scrisului autentic este trăirea experienţei de sine în culisele unei realităţi incerte şi necunoscute, pe care puţini o anticipează, dar care are rolul de a pune în valoare uriaşa forţă de reinventare a unei poveşti care tratează viaţa din punct de vedere al unei conştiinţe extinse.

Romanele unor lumi închise evidenţiază acele latenţe ale sinelui la care nimeni nu are accesul, acele capacităţi superioare ale oamenilor, dezvoltate de-a lungul timpului. A acelor oameni cărora nu le ajunge conştiinţa pentru a învăţa să interacţioneze cu toate nivelurile realităţii, ci cărora trebuie să li se ofere tentaţia de a cunoaşte o altă dimensiune a lumii, chiar imaginară, care să vizeze gestiunea mai bună a unor tipuri de personalitate înnoitoare şi progresiste.

Liderul este un roman captivant, apreciat, complex şi modern, cu o simbolistică puternică, construit înainte de toate în jurul unui singur personaj puternic: himself.

Leadershipul este o anexă la ceea ce ştiinţa şi practica, întreţinându-se reciproc, ar trebui să ofere ca alternativă la consumul de materie intelectuală. Te poţi ridica spre un grad superior de înţelegere pentru doctrina unei identităţi lărgite numai dacă înveţi să faci din experienţa sinelui o cale a cunoaşterii fără egal în faţa celorlalţi oameni. În faţa mulţimii pregătite să înţeleagă întrebările existenţiale ori revelaţiile tale, ce pot deveni instrumentul de promovare a unor noi “produse” intelectuale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate