ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Rostul omului în spaţiul închinat tăcerii

On Octombrie 23, 2013, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Asigură omului din tine o forţă mobilizatoare majoră, controlând instinctele, sentimentele şi reacţiile în raport cu realitatea exterioară.

Agent FBI, Clarice Starling. Nu mai fusesem niciodată atât de singură, intimidată de reacţiile de îndoială ce se desfăşurau în mine. Eram atât de aproape de graniţa delicată dintre ridicol şi desuetudine, între oroare şi valoare. Căci ajunsesem în locul cel mai înfricoşător, în mijlocul tăcerii de mormânt care înfrigurează trupul.

Dacă un pictor m-ar fi văzut în starea în care mă aflam, încărcată de atâtea sentimente de nelinişte pe care le resimţeam chiar la nivel fizic, mai cu seamă în mijlocul disperării de a nu putea face nimic, şi-ar fi putut întemeia demersul artistic pe căutarea purităţii originale a unei inimi care tânjeşte de dor după Dumnezeu. Totul în jur era mai negru ca oricând, fără speranţa promisiunii unei explozii de culoare, ca într-un peisaj sinistru de Salvator Rosa. pe care experienţa vizuală îl face de fiecare dată accesibil doar unei imaginaţii halucinante care nu-şi poate şterge amintirea.

Iar tăcerea, năucitoare, sursa căldurii de ardere dinăuntrul meu care nu mai putea fi alimentată simultan sau alternativ cu vreun combustibil energizant, devenise o piatră de mormânt. Niciun elan, nicio forţă mobilizatoare nu venea de la noile întrebări pe care mi le puneam. Toţi îngerii mă abandonaseră în acel moment negru al doliului, la care ancheta m-a “invitat” să asist. De unde să preiau energia revitalizantă pentru întărirea stimulilor de control?

Leadership: Îţi permiţi o experienţă vizuală care să completeze scenariul cel mai dur al vieţii, asumându-ţi destinul unei fiinţe care nu se manifestă încă în străfundul sufletului decât sub formă de acceptare a unei despărţiri de realitatea imediată?

Înmormântarea se dovedise un bun prilej de experimentare a funcţionalităţii mele, în viziunea unei lumi triste. În atmosfera unei realităţi psihologice impuse. Pe care o trăiam printr-o ceaţă vie şi tremurătoare care-mi îngheţa cu uşurinţă sângele, avertizând prin aceasta că nu este momentul să mă arăt curajoasă. Eram observată, eram pândită, încolţită de acea combinaţie stridentă de negru şi alb, care devenise compromisul maxim acceptabil de factorul obiectiv al motivaţiei mele.

Ceva mă chinuia, încetul cu încetul. Umilinţa de a fi urmărită, sorbită din priviri. Starea de nelinişte dusă până la extrem. Eram prinsă într-un joc al ironiei sorţii, izolată de gardul ruginit de sârmă ghimpată al neîmpotrivirii. Ca şi cum învinuirile, cele mai aspre, ar fi planat asupra mea. Asta era atunci viaţa mea. O redută a propriei limitări.

Să-i privesc pe toţi bărbaţii aceia din jurul meu. Pe toţi. Unul câte unul. Să fiu privită de ei cu o stranie reticenţă, pe care dacă ai fi întâlnit-o de prea multe ori te-ar fi făcut să crezi că viaţa nu merită a fi trăită. Era o cărare pe care nu păşisem niciodată. Flacăra disperării ridica temperatura stimei de sine, agitaţia moleculelor din sistemul meu funcţional se acutiza. Amploarea acestui fenomen de strâmtorare psihică, accentua nivelul indispoziţiei pe care o puteam accepta şi suporta.

Leadership: Dispui de certitudinea cunoaşterii sensului şi a valorii vieţii, precum şi de aprecierea limitelor lor de valabilitate, prin intermeiul unei stări de luciditate care confirmă intenţiile tale de a depăşi condiţia de învins?

Mă simţeam prost, intrasem aşa, în gol, într-un spaţiu pustiu şi încordat care mă încerca cu multă reţinere, chiar cu frică. O intruziune într-un real părăsit de orice nădejde, de orice fărâmă de compasiune, accentuând anxietatea. Nu aparţineam nimănui. Aş fi plecat bucuroasă, numaidecât. Dar, intimidată, nu găseam niciun pretext. Aşa că m-am resemnat cu gândul că în curând totul se va sfârşi.

Diferiţi munţi pot fi formaţi din aceeaşi rocă, diferite câmpii pot avea acelaşi sol, diferiţi arbuşti pot face fructe asemănătoare. Iar gândurile care cotropesc omul, golindu-l de orice substanţă revitalizantă, sunt adăpostite în acelaşi lăcaş, în funcţie de sistemul propriu de reglare a rezistenţei setate iniţial. Când gândurile acestea declanşate din exterior şi consumate în interior nu încetează la timp, se aşterne vălul gros al dualităţii dintre ignoranţa tihnită şi inteligenţa anxioasă.

Clarice Starling a căzut pradă unei clipe de trăire încordată, copleşită de un sentimentul instabil, de vinovăţie. Părea să pândească scăparea din prinsoarea lanțurilor de oțel ale minţii. A minţii rătăcite în labirintul pustnic al complicităţii asumate în jurul convenţiei dintre tăcerea nemărginită şi ascultarea cea mai supusă.

Limitele de valabilitate ale sensului şi valoriii vieţii ei păreau cuprinse între îndoială şi regret, între delir şi suferinţă, însă acestea erau combătute prin intermediul unei stări de luciditate de tipul "Aminteşte-ţi motivul pentru care te afli aici" ce o determina să-şi tempereze atitudinea, implusul, conştiinţa.

Leadership: Îţi poţi asigura o forţă mobilizatoare majoră controlându-şi instinctele, sentimentele şi reacţiile în raport cu o realitate pe care n-o poţi schimba, încât să nu cazi în patima momentului care te poate face prizonierul propriei limitări?

Două forţe acţionează concomitent asupra unei minţi condiţionate de realitate: o forţă de presiune, care acţionează asupra schimbării de fond a emoţiilor, generând conflicte interne. Oferind pe această cale un bun prilej de experimentare a funcţionalităţii în viziunea unei lumi triste, reprezentată de acea combinaţie stridentă de negru şi alb, care poate deveni compromisul maxim acceptabil de factorul obiectiv al valorii şi motivaţiei individuale.

Şi o forţă de răspuns, dotată cu o anume putere de decizie, alimentată simultan sau alternativ cu “combustibil energizant”, dar care rămâne subordonată puterii centrale - puterea gândului.

Aceste două forţe se anulează reciproc sau îşi amplifică potenţialul în funcţie de capacitatea de a face să se întâmple ceva, de a crea o alternativă la acceptarea unui statu-quo rigid şi de a trece foarte repede la o stare de dispoziţie bună.

Omul care nu-şi asigură o forţă mobilizatoare majoră, controlându-şi instinctele, sentimentele şi reacţiile în raport cu realitatea exterioară, dură, nu poate fi decât lipsit de punctul de sprijin al identificării cu caracteristicile şi atuurile lăuntrice care pot face din el un lider.

Momentul care te poate face prizonierul propriei limitări se produce atunci când devii conştient de faptul că oricât ai încerca să fugi de realitatea exterioară vei fi nevoit să te conformezi Sinelui care trăieşte suferinţa ca pe un obiect de studiu psihologic, sau ca un simptom al slăbiciunii de a nu-şi putea înăbuşi glasul conştiinţei care îi spune că "Nu există Dumnezeu".

Rostul omului în spaţiul închinat tăcerii scoate în evidenţă dezvoltarea şi intensificarea acelor forţe interne care determină adaptarea la nou, mai ales în situaţii extreme neprevăzute şi apărute intempestiv. Orice destabilizare internă atrage după sine acţiuni haotice, nepotrivite şi inadecvate.

O călire a materialului intern se impune obligatoriu, mai ales pentru cei ce vor să se menţină lideri. Dezvoltarea rezistenţei la stres, ca şi dezvoltarea capacităţii de răspuns rapid şi adecvat situaţiilor care nu pot fi anticipate, este o cerinţă stringentă în domeniul conducerii.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate