ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Senianymo

On Iulie 26, 2020, in Leadership 360˚, by Neculai Fantanaru

Frumuseţea în artă este să te ştii întotdeauna pictat cu ochii care nu se văd, dar care se pot întrezări în fundalul unei vederi din altă lume.

Sunt mirajul unui trandafir fiindcă mă văd reflectat într-o lume mai pură, însufleţitoare, mai aplecată spre bine şi frumos, chiar dacă sunt mărit și deseori distorsionat de nostalgia unui timp pregnant, repetitiv. Sunt puterea trandafirului de a se face ascultat, înţeles, adorat, prin nobleţea unei autenticităţi artistice, grăitoare şi perene. Sunt istoria nespusă a unui trandafir dublat în plan artistic de trecerea de la spaţiul emoţional la spaţiul unui eveniment literar de mare anvergură şi vizibilitate care presupune, în principal, o concentrare asupra interiorităţii.

Sunt mai mult decât un om, sunt un dar al naturii, un adorator al naturii, un spirit întrupat al naturii. Iată de ce, în artă este atât de important să ţinteşti spre absolut, acceptând valoarea de simbol al unei înnoiri periodice. Pentru că a fi un om de mare rafinament, şi totodată un produs al naturii, constituie combinaţia impecabilă dintre imaginaţie şi culoare, dintre deschiderea omului spre înfrumuseţarea sufletului, cultivarea gustului către select şi frumos, şi sinceritatea cea mai pură.

Am realizat în timp că pictura este produsul naturii judecat într-un fel omenesc, înveşmântat într-un limbaj omenesc cu toate limitările şi imperfecţiunile lui, dar întotdeauna redat printr-un cod psihologic al culorilor. Iar atitudinea de abordare a portretului în pictură poate fi justificată prin relaţia omului cu el însuşi, dar şi cu natura, într-o eternitate a sentimentului de apropiere a divinului, a trăirilor exprimate metaforic, în manieră expresivă, spre acuratețea unei imagini vizuale.

Leadership: Poţi să te angajezi într-un proces imaginativ care reflectă concepţiile, grijile şi preocupările emoţionale ale celui ce se visează ca făcând parte dintr-un demers artistic cu deschidere către natura divină?

Cred că numai aici, în lumea picturii, în tehnica pensulaţiei, în acest pact nescris cu divinitatea, mă simt cel mai în largul meu, altul decât sunt în viaţa reală, cu o pondere atât de mare a emoţionalului în decizia de a dezvolta ce e mai bun într-o poveste despre dualitatea sufletului omenesc. Munca unui artist este opera creată de o fiinţă divină după acceptarea înțelegerii naturii: eternă, neschimbată, perfectă.

Este o mândrie, nu o corvoadă să te ştii înălţător prin expresia artei pe care ţi-o aruncă în faţă sentimentul apropierii de fiecare tușă a pensulei și a lecturării ei minuţioase printre detalii impresioniste. O mândrie şi mai mare este să faci din arta ta expresia unei aventuri a sufletului trecut printr-o memorie tainică a naturii. Dacă prin moarte devenim un fel de memorie a naturii, atunci prin viaţă devenim destinul unei picturi care se păstrează întotdeauna nealterată în faţa ochilor de sfinţi.

Ciò ha portato al suggerimento che tutti i miei ricordi sono fragili in natura.

Este un impuls de mare însemnătate. Atunci când scriu despre artă, la fel ca atunci când scriu despre un trandafir care mă fascinează până la adoraţie, făcându-mă să retrăiesc o altă viaţă, mă delectez cu imaginea mea proiectată într-un spaţiul dublu: al viselor fără sfârşit şi al călătoriilor astrale. Cu siguranţă, întreaga cunoaştere de care mă leagă existenţa visului modelat prin artă este un proces imaginativ care reflectă concepţiile, grijile şi preocupările emoţionale ale celui ce se visează ca făcând parte dintr-un demers artistic cu deschidere către natură divină.

Leadership: Eşti pregătit să te integrezi într-o lume în care poţi fi orice, cu condiţia să-ţi duci arta la nivelul unui instantaneu de înţelepciune sau a unei imagini irezistibile?

Graţie rezonanţei mele cu inteligența iubitoare a naturii, cu energiile ei subtile, mă simt demn de o întinerire spirituală pe care trandafirul o consideră drept miracolul unei expresivități artistice deosebite. Însuşi trandafirul, aşa cum este el, splendid, candid, de peisaj, mă introduce parcă într-un curent artistic definit de un colorit grav, într-un stil de artă abstractă de felul Rayonismului, prin care pictorul rus Mihail Larionov îşi propunea să sugereze a patra dimensiune în pictură, să dea impresia că opera este atemporală și aspațială, printr-o spiritualizare a imaginii vizuale realizată prin tehnica razelor colorate paralele și contrastante.

Astfel am ajuns să cred despre mine, ocupându-mă de problema creaţiei, că sunt autorul unei conştiinţe noi legate nu doar de frumuseţea naturii, cât de tema naturii Athempisyon (un pact nescris cu divinitatea) surprinsă printr-o comparaţie de excepţie: sunt mai mult decât un pictor, sunt ceea ce pictorul a uitat să deseneze despre el însuşi într-o căutare a celuilalt personaj pe care numai opera literară poate să-l redea întocmai. Sunt o imagine vizuală în pictură pentru că reuşesc să surprind atât de viu, grăitor, colorat, o încercare de a cădea la învoială cu viaţa.

Senzitiv, expresiv, vibrant, trandafirul îmi face semn că aude ce-i spun, ca printr-un noian de gânduri pure, atâta timp cât sunt pregătit să mă integrez într-o lume în care pot fi orice, în care orice suflet poate să se situeze în plan spiritual. Partea divină a unui pictor este reflectarea unor lumi aflate undeva între aproape şi foarte departe, între ceresc şi pământesc, între dimensiunea sufletească umană şi luxul naturii înflorite.

Dacă trandafirul ar fi fost un artist al culorilor într-o lume veşnică, pur, instinctiv, vibrant, probabil mi-ar strânge călduros mâna ca a unui creator de lumină suspendat între vis şi realitate. Iar dacă trandafirul ar fi fost un scriitor, scriind despre viaţă sub semnul ficţiunii, atunci probabil aş fi fost adaptat la psihologia unui personaj care moare şi revine pe pământ în altă ipostază de a fi.

O imagine irezistibilă în leadership poate să apară ca o imagine irezistibilă a creaţiei împărţită între ceea ceea ce te conține (nivelul spiritual) și ceea ce te atrage (să zicem orizontul unei lumi alternative).

Pentru asta, trebuie să fii un artist care trăieşte mereu între aici şi acolo, între trecut şi prezent, între spaţiu şi timp, între universal şi particular, între viaţă şi moarte.

Senianymo - i-am dat acest nume trandafirului meu, însemnând deschiderea omului la viaţa artistică, fiindcă este singurul care îmi ascultă sufletul, gândurile, durerea sau bucuria, contopind în el două forţe: a creaţiei şi a divinităţii. El este specia aleasă a Creatorului, simbolul transformării mele interioare, este chipul lui Dumnezeu transpus într-o profundă lecţie de renaştere, transcendenţă şi reinventare înfloritoare.

Îi aud mesajul şi apoi ţin seama de el chiar dacă mi se pare ceva nebunesc sau imposibil.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate