ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Sensul omului într-un vis numit realitate

On Mai 18, 2021, in Aptitudini şi Abilităţi, by Neculai Fantanaru

Visul este o lume sublimată a cărei realitate, transpusă pe un plan superior de existenţă, poate să dezvolte sentimente înălţătoare, de natura intelectuală.

Viaţa mea pare să fie povestea unei dedublări a fiinţei mele, datorată în parte unui fel de pătrundere în interiorul unui vis care m-a impresionant într-o aşa de mare măsură încât şi acum simt cum sunt atras de o forţă spirituală ieşită din comun. Este, şi aceasta, o caracteristică a artistului rafinat care, excelând prin bogăţia fanteziei, capătă dedublare prin forţa şi farmecul discursiv al unei experienţe de transformare a realităţii obiective într-un univers interior inedit.

Visul însuşi, actul eliberării de presiunea zilnică, fuga de banalitate, faptul de a fi parte dintr-un ansamblu de imagini, idei, emoţii, senzaţii, într-un montaj de decoruri şi momente alternativ îmbinate într-un plan nemaiîntâlnit (artistic şi interpretativ în acelaşi timp), mă face să tresar din contemplarea aflată la limita cu nostalgia. Pe plan spiritual, visul în care îmi întrupez cu înțelepciune puterea artistică este victoria unui suflet care caută mereu o imagine de dincolo de aparenţe.

Nu degeaba creaţia mea este dată unui vis atât de înalt, încât foarte puţini îl pot cuprinde cu mintea, cu sufletul, cu acel instinct al artei care nu acceptă înţelegerea simbolisticii decât printr-o străduință încordată.

Leadership: Imaginea cu care îţi poţi transforma realitatea este o reconectare la acea parte din tine care are curajul să accepte că ceea ce ai devenit este de fapt ceea ce îţi lipseşte?

La urma urmelor, visul este doar un vis, dar în interiorul lui există viaţă, exista opere de artă nemaipomenite, există tot ceea ce nu se vede în realitatea lumii obişnuite, fiind perceput cu lupa unei versiuni reinterpretate a adevărurilor ascunse sub fardul unor aparențe schimbătoare. Dacă lucrurile stau astfel, atunci un artist nu poate fi decât visătorul care visează şi apoi trăieşte în vis.

Iar dacă visul mă face să simt că mă ridic deasupra tuturor situaţiilor ambigue, ambivalente, prea complexe, constituite din perspectiva unei lumi care a hotărât să păstreze în durata ei de viaţă doar lucrurile materiale, asta se datorează umilinţei cu care omul spiritual se cufundă în omul fizic sensibil, uitându-se înainte la ceva ce Dumnezeu a promis, care încă nu a fost creat, dar a fost visat spre a deveni o creaţie nemuritoare.

Cumva, imi lipseşte puterea de a accepta faptul că ceea ce reprezint în această lume nu este un act de cunoaştere prin care, ordonând semnificaţiile, se introduce un sens specific. Mai degrabă, ceea ce sunt, este strâns legat de posibilitatea unei reflexii involuntare într-o existenţă perpetuă, dar anonimă şi imaterială, din care aspectele practice ale vieţii par să fi dispărut cu desăvârşire.

Şi dacă sunt parte dintr-un vis plăsmuit cu suflet de artist,superiori potentia spiritualis submissionem, este pentru că în vis sunt întotdeauna mai deschis cu mine însumi. Forţă şi farmec discursiv capătă o asemenea dedublare a mea, ca o a doua persoană inclusă în dialogul-monolog dintre reflexie şi imaginaţie, dintre percepţie şi iluzie. La urma urmelor, arta este visul întregii creaţii care se repetă la nesfârşit prin intermediul aceloraşi visători.

Leadership: Poţi să-ţi induci prin autosugestie o altă imagine a fiinţei tale, încât ceea ce proiectezi în dimensiunile creaţiei şi ale realităţii să deschidă o fereastră între timp şi spaţiu?

Asemenea consideraţii m-au condus la o estetică diferenţiată a permanentei transformării mele. Am devenit altcineva, vizibil distins prin alte nuanţe decât aceea a stocării vitalității personale într-un cosmopolitanism multistratificat, în oricare din modalităţile de contact cu privirea mea din altă lume, din altă realitate.

Am înţeles că întinderea minţii mele este mai amplă decât cerul şi pământul, immortale et aeternae, asemănătoare cu cea spiritelor sublime ataşate de multiplicitatea stărilor existenţei manifestate reflexiv printr-un Vidhysonsum (unitatea unei multiplicităţi, o unitas multiplex).

Încă demult, mi-am dat seama că fiecare om este parte dintr-o creaţie care mai întâi a fost vis, apoi a devenit realitate. Celelalte forme de artă: muzicală, vizuală, lingvistică, convenţionale sau neconvenţionale, adoptă un punct de vedere dinamic, aşa cum o cere natura lucrurilor. Dar ca să ajungă la nivel de “operă de artă”, adică să aibă însuşirea de a fi o plăsmuire autotelică expresivă şi originală, ele trebuie să treacă prin filtrul subiectivităţii, prin filtrul intransigent al unui al treilea ochi care are o conexiune spirituală cu o stare evolutivă de conştiinţă.

Mă întreb dacă nu cumva fac parte dintr-un vis oarecare, ce nu lasă o impresie vizibilă. Sau poate că sunt însăşi proiecţia creaţiei mele din realitate. O altă metamorfoză a fiinţei mele aşteaptă să se desfăşoare? Fiindcă singura operă de artă care îmi reflectă realitatea este o formă de gândire distinctă, o formă de manifestare a subconştientului ce constă într-o succesiune de imagini care mă fac să trăiesc o experienţă transformatoare, o treaptă către autocunoaştere.

Leadership: Poţi trece prin filtrul individualităţii tale întreg materialul experienţei directe, cât şi sugestiile provenite din imaginile văzute într-un nou context care oferă foarte multe informaţii despre o lume “sublimată”?

Visul este ca o bibliotecă care îşi recuperează cărţile pierdute, sau degradate în timp. Iar dacă am fost vreodată înţelept, şi fiindcă marea înţelepciune se trage din studiul artelor şi esteticii, este pentru că am recunoscut în visul meu o altă imagine a fiinţei mele sincretice. Şi tot în vis mi-a apărut un trandafir, simbol al tainei divine, a cărui pecete este DISTINCŢIA şi SINCERITATEA, puritati et nobilitatis. Şi tocmai despre această bibliotecă vorbeşte Umberto Eco în romanul său de căpătâi, “În numele trandafirului”:

“Nimeni în afară de două persoane nu intră în ultimul cat al Edificiului. Nimeni nu trebuie. Nimeni nu poate. Nimeni, chiar dacă ar voi, nu ar izbuti. Biblioteca se apără singură, este de nepătruns ca şi adevărul pe care-l găzduieşte, amăgitoare ca şi minciunile pe care le păstrează. Labirint al minţii, ea este şi un labirint pământesc. Poţi să intri, dar nu poţi să mai ieşi. Şi spunând asta, aş dori că domnia ta să te supui regulilor abaţiei.”

O altă imagine a fiinţei mele se naşte din aceste considerente, înţelese şi mărturisite de un bibliotecar a cărui determinare a devenit poveste a vieţii mele. Şi nu trebuie să mi se pară absurdă respingerea acestei imagini de către necunoscătorii în ale artei şi filosofiei din spatele simbolurilor.

Cert este un singur lucru: dacă într-o bună zi mă veţi întâlni într-un vis cu semnificaţii adânci, fără să ştiţi cum arăt sau cum îmi sună vocea, este pentru că orizontul vostru s-a deschis în faţa unei creaţii pe care nu o puteţi înţelege, decât crezând. Păşiţi în biblioteca mea, în spaţiul nesfȃrşit al gândurilor mele, iar dacă ele se vor bucura de vreo trecere, niciodată timpul nu le va şterge din amintirea voastră.

Creaţia căreia îi corespunde visul transformat în realitate este, mai întâi de toate, o înţelegere a ceea ce se petrece în interiorul structurii psihice a unui artist al cărui univers se defineşte prin „pendularea între figurativ şi abstract”.

Sensul omului într-un vis numit realitate este acela de a descoperi cealaltă latură a firi sale, cea artistică, care nu a avut niciodată şansa să strălucească. Nu uitaţi că cea mai înaltă creaţie a unui artist este surprinderea realităţii într-un vis care nu conteneşte să uimească printr-o iluzie optică, printr-o nesecatuită capacitate imaginativă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate