ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Sfinţenia uitată a lucrurilor mici

On Martie 18, 2021 in Leadership On/Off, by Neculai Fantanaru

Marile opere nu impresionează doar prin unitatea lor, ci prin banalitatea cu care reuşesc să se deschidă privirilor cele mai agere.

Ieri m-am oprit la unul din anticariatele de pe strada Lăpuşneanu, fapt pe care îl consider un gram de bun simţ pentru orice minte care se deschide către misterul Varkishes, Darul Zeilor, sursa Înţelepciunii de Sus. Ca de fiecare dată, într-un colţ al anticariatului era aşezată o cutie mai veche de carton în care se găseau numai cărţi la preţul de 1 RON.

Şi ce să vezi, şi să nu crezi, mai mult decât ceea ce priveşti fără să te încerce vreo emoţie. Iată aruncată acolo, în cutie, o carte genială scrisă pentru copii, apărută în anul 1979. Interesant. Numai eu dau peste cărţile astea banale, dar genial scrise, poate pentru că ştiu la ce să mă uit? Fiindcă eu ştiu să văd ceea ce alţii nu ştiu să vadă?

Cartea prezintă modalităţi de surprindere a realităţii în momentul petrecerii acesteia. Ea vizează în principal observarea animalelor, a plantelor, a obiectelor şi fenomenelor din natură. Găseşti aici informaţii despre morcovi, ardei, urşi, găini, narcise şi trandafiri.

Dar, atenţie ! MARE ATENŢIE: contează felul cum este transmisă informaţia, felul cum se leagă informaţia de materie, felul cum este simplificată informaţia, felul cum este produsă informaţia în cadrul unui experiment care desemnează exact inversul probabilităţii de apariţie a acestui eveniment. Genial structurată, genial scrisă !

Găseşti aici tot ce-ţi trebuie pentru a înţelege adevăratele acorduri ale analizezi stilistice. Ai pârghii. Ai ancore. Ai identificatori. Ai referenţiali. Delimitatori. Substituenţi. Repere. Tot ce este necesar pentru actul de creaţie artistică. Şi toată lumea trece pe lângă cartea asta. Şi nimeni n-o citeşte... Şi nu vă spun cum se numeşte, nici cum arată, nici cine a scris-o, tocmai ca să învăţaţi să acordaţi atenţie lucrurilor (aparent) banale care pentru cei mulţi trec neobservate. Autorul nu este necunoscut...şi va rămâne necunoscut.

Leadership: Urmarea descoperirii tale poate să pună o reflexie a fiinţei tale în fiecare mic detaliu al unei forme de gândire localizată la nivelul conceptului „Too Far To Be Saved” ?

De fapt, sunt foarte mulţi oameni care privesc fără să vadă ceea ce oricum nu se prea vede, iar dacă s-ar vedea, ei oricum tot nu ar vedea şi nici n-ar înţelege ce anume ascunde vederea adevăratei credinţe. Fenomenul acesta intrat sub incidenţa banalităţilor se numeşte ignoranţă, acea continuitate a delăsării în faţa valorii unui diamant neşlefuit care aşteaptă să fie descoperit, dar nimeni nu-l descoperă.

Aşa stau lucrurile. Cei mai valoroşi oameni din viaţa ta, cei care contează cu adevărat, nu sunt cei sus puşi la rang de CEO sau VIP. Ci tocmai aceia care înţeleg şi reuşesc să facă legătura între necesitate şi întâmplare.

De fapt, unii oameni au linia lor adâncă de ochire a esenţialului aflat sub aparenţa polimorfă a unei inter-lumi aflată la răspântia dintre ştiinţă şi artă, fiind înzestraţi cu acea capacitate a pictorilor de a realiza o radiografie a esenţialului dinăuntrul operei de artă. Şi ei merg cu o consecvenţă de neînvins pe această linie, fiind în plină concordanţă cu legile unei mistici de sorginte platoniciană, ceea ce înseamnă că au o logică aparte în ceea ce priveşte aprecierea exteriorităţii lucrurilor şi fondul lucrurilor care redefinesc relaţionarea cu hazardul.

Într-adevăr. Cărţile sunt precum oamenii: nu le poţi citi pe toate decât dacă le simţi undeva în interior, dacă e ceva subtil ce te atrage la ele. Or, în alt caz, cel mai valoros om din viaţa ta, adevăratul super hero, s-ar putea să fie tocmai acel individ necunoscut care te trage de mânecă cu câteva secunde înainte să fii lovit de o maşină. Fii sigur că niciodată n-o să te salveze de la înec Mihai Bendeac, n-o să-ţi sară în ajutor Andra Măruţă, iar adevăratele valori ale sistemului tău cognitiv n-o să le identifice niciodată Smiley în locul tău.

Şi, cu adevărat, cele mai importante lecţii despre viaţă, despre creaţie, despre univers, le vei afla din lucrurile banale, de la oamenii banali care, la fel ca şi cărţile banale, trec aproape întotdeauna neobservaţi, dar apar brusc în momentele cheie ale vieţii tale.

Or interiorul cărţilor, dacă ajungi să-l cuprinzi cu forţa minţii, vei simţi că şi el te citeşte pe tine prin forţa atracţiei universale. Te acaparează printr-o constantă a luminii spirituale (sufletul aservit legăturilor materiei care ignoră frontierele spaţiului şi timpului), făcând apel la subtilitatea cu care artistul îşi imortalizează impresiile cele mai tainice, conferind operei sale valoarea unor confesiuni intime care devin eterne în existenţă, şi totodată în infinit.

Leadership: Poţi evita o degradare în caracterul unei revelaţii despre tine, punându-te în faţa unei realităţi abstracte pe care o poţi recunoaşte când o întâlneşti cu privirea, dar o poţi simţi ca fiind ceea ce ţi-a lipsit dintotdeauna?

Aceasta este cosmogonia rară a cărţilor: ele se scriu neîncetat, se regândesc neîncetat, se revarsă neîncetat în direcţia înţelegerii lucrurilor mici şi mari, constituind logica inerentă a unei teorii izvorâtă dintr-o coerență internă (sau uiversală). Este o idee mai veche asupra căreia ar trebui să insist. Tot de atâtea ori, omul fuge după eternitate şi n-o găseşte tocmai pentru că eternitatea constă în menţinerea organizată şi uşor accesibilă a lucrurilor mici pe care lumea le ignoră.

Este vorba despre marea victorie a lucrurilor mici, neluată în considerare de oamenii mari. Este vorba de sfinţenia uitată a lucrurilor mici care oferă imaginea cuprinzătoare şi corectă a "Marii Opere". Prin sfinţenie înţelegându-se acea selecţie a lucrurilor, a întâmplărilor, a experienţelor de viaţă de care nu vrei să te desparți și care devin în timp o reflexie a personalității tale în mişcarea unui univers liber, expresiv, autentic.

Aceeaşi observaţie a fost remarcată de criticul de artă Victor Ieronim Stoichiţă, fiind întemeiată de tradiţia medievală reprezentată de Vincenţiu Beauvais care complica lucrurile cu obişnuita dezinvoltură a epocii de atunci:

"Mai ales în acele vremuri, atenţia era îndreptată spre păcatul original care va avea tot timpul trei cauze, anume: ignoranţa, lăcomia, slăbiciunea. Faţă de acestea reacţionează trei forţe divine: sapientia (forţa intelectuală), virtus (forţa morală) şi necessitas (forţa practică). Acestora le corespund trei activităţi umane: ştiinţa (theoretica), etica (practica) şi arta (mecanica)."

Iată tâlcul acestei remarci: oricărei cauze existenţiale îi corespunde o forţă care reacţionează cu aceeaşi intensitate, şi oricărei activităţi intelectuale îi corespunde o acţiune de instruire, informare, formare şi însuşire a cunoştinţelor. Iar dacă vom reuşi să facem o punte între cele două modele deterministe de orientare în lume (cauzele existenţiale şi activităţile intelectuale), poate vom reuşi să înaintăm cu o ambiţie de neînvins spre aflarea şi înţelegerea lucrurilor sfinte.

Un vizionar îşi orientează demersurile existenţiale spre autenticitatea unei lumi edificată în acele operele de cunoaştere care nu sunt direct puse în valoare, ci printr-un soi de intuiţie a incidentalului.
                       
Sfinţenia uitată a lucrurilor mici stă în spatele legăturii dintre necesitate şi întâmplare, fapt pe care unii îl reneagă cu desăvârşire, iar alţii încă sunt departe de vremea când totul va fi mult mai simplu de înţeles şi de acceptat.

Fapt semnificativ. Fără un gram de incursiune lucidă într-o lume nouă, înţelepciunea cu care se hrăneşte simţirea fiinţei (netrucată de efectele vieţii moderne) nu se va plia niciodată într-o cutie a minţilor deşarte care nu-şi alocă timp dezvoltării personale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate