Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Singura aruncare a zarului

On Decembrie 19, 2009
, in
Leadership Y5-SuperZoom by Neculai Fantanaru

Măsoară-ţi nivelul de experienţă cu ceilalţi oameni, fără să te situezi cumva mai presus decât ei.

Din păcate, de probleme nu scapă nimeni. Indiferent cât de mult se implică în muncă, în dezvoltarea personală, în tot ceea ce îşi propun să realizeze, oamenii se vor confrunta cu numeroase dificultăţi. Mai ales angajatorii. În perioade de criză, profiturile companiilor scad, ceea ce duce, inevitabil, la reducerea investiţiilor şi reducerea numărului angajaţilor. Evident, dorinţa cea mai mare a unui angajator este de a-şi păstra angajaţii, mai ales pe cei buni.

Dar dacă totuşi o companie înregistrează o scădere accelerată a numărului de clienţi şi profitul ei începe să se micşoreze de la o zi la alta? Mai întâi angajatorul poate încerca să reducă costurile salariale fără a reduce numărul de angajaţi. Însă dacă şi această opţiune nu acoperă pierderile şi prin aceasta nu se realizează rapid un echilibru, atunci el este nevoit sa desfiinţeze mai multe posturi. Ceea ce reprezintă o mare problemă.

Cu câteva luni în urmă, un manager de resurse umane dintr-o companie destul de mare, a concediat peste 30% din angajaţi fără să-şi stabilească însă nici un criteriu de selecţie, ceea ce conduce la ipoteza ca angajaţii disponibilizaţi, chiar şi cei loiali şi eficienţi, nu s-au regăsit printre „numerele lui câştigătoare”. Ca şi cum ar fi decis soarta fiecărui angaja printr-o singură aruncare a zarului, cu riscul pierderii propriului loc de muncă.

Recent am aflat că respectivul manager de resurse umane abia ieşise de pe băncile facultăţii şi nu deţinea experienţa necesară pentru a ocupa acel post. Mi-ar fi uşor să-mi închipui un scenariu despre cum a reuşit să fie numit într-o funcţie aşa înaltă un proaspăt absolvent. Dar asta este o altă poveste.

Leadership: Îţi înalţi conştiinţa la nivelul la care oamenii să te poată accepta fără să te culpabilizeze, pornind de la efectul unei ascensiuni ultrarapide asupra caracteristicilor pe care le reflectă imaginea ta?

Ca sa desfiinţeze posturile, angajatorul trebuie să facă o analiză a posturilor care sunt redundante (adică care sunt în plus şi de care se poate lipsi). Următorul pas, cel mai important, este să stabilească anumite criterii pe baza cărora să facă aceste concedieri. De exemplu: să-i concedieze pe acei angajaţi care au mai multe locuri de muncă sau care nu sunt singurii susţinători ai familiilor lor şi să li se ofere nişte compensaţii băneşti.

Apoi să reducă numărul celor care au primit multe sancţiuni, apoi pe aceia care au înregistrat rezultate slabe la evaluarea profesională, etc. Sau, în cazuri extreme, dacă compania se confruntă cu o situaţie de criză serioasă, să apeleze la concedierea colectivă. Dar, aşa cum spuneam, cel mai important lucru este să-şi fixeze anumite criterii pe baza cărora să realizeze concedierile.

Este riscant să-ţi asumi răspunderea ca angajator, să disponibilizezi sau să concediezi angajaţi fără a stabili nişte criterii obiective. A da cu zarul în această situaţie înseamnă să fii un manager slab, căci laşi „norocul” să decidă soarta angajaţilor tăi, ei fiind cei pe care se bazează instituţia sau compania. Un lider eficace fixează nişte criterii bine stabilite pe baza cărora realizează concedierile.

Pentru a evita luarea unor astfel de decizii aberante, tu, în calitate de manager de resurse umane, trebuie să respecţi legislaţia în vigoare sau regulamentul intern al companiei în care sunt precizate pe ce criterii se fac disponibilizările cât şi compensaţiile de care ar beneficia cei rămaşi fără loc de muncă.

Caracteristicile pe care le reflectă imaginea ta reprezintă proprietăţile cele mai importante ale unei ascensiuni care se face, în primul rând, pe criterii valorice şi nu pe criterii de vechime sau de bune relaţii cu şefii?

Aceste caracteristici, în funcţie de ceea ce te defineşte ca profesionist, sunt date de valoarea realizărilor tale anterioare, de consecinţa logică a faptelor pe care ţi le asumi şi de natura obligaţiilor pe care le stabileşti în sarcina partenerilor sau angajaţilor.

O conştiinţă liberă de vinovăţie este condiţionată de prezentarea pe scurt a imaginii pe care ţi-o permite conexiunea cu putinţa unei ascensiuni fulminante prin intermediul sferelor tale de activitate. Acestea din urmă favorizeazã o dezvoltare armonioasã a experienţei de imagine, de relaţionare şi înţelegere în orientările pe care le abordezi.

Singura aruncare a zarului este asociată cu oferirea şansei de a lua singur decizii, obligatoriu cu prezentarea avantajelor şi dezavantajelor aferente, din care răzbate raţiunea morală de a identifica punctele forte şi punctele slabe ale soluţiilor alternative privind rezolvarea anumitor probleme. Această singură aruncare este înşelătoare pentru că nu întotdeauna nimereşte combinaţia câştigătoare pentru o mai bună fundamentare a deciziilor, cât și pentru o planificare mai eficientă a activităților la nivel de echipă.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…