ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ştiinţa şi Intangibilul

On Ianuarie 11, 2015, in Leadership T7-Hybrid, by Neculai Fantanaru

Realizează o extindere a cunoașterii științifice, asigurând regenerarea continuă a mentalităţii specifice superiorităţii.

Puteam eu oare să mă încred în plăsmuirile unei lumi inexistente, să plutesc cu gândul deasupra limitelor omeneşti? Puteam eu oare să-mi impun convingerile, îmboldit de forţa înălţătoare a unor reflecţii angrenate într-un imaginar transcendent, pe care numai un creator universal le poate asambla în plan metafizic? Cum, eu care mă credeam îndrumat de o mână nevăzută, asemenea unui cugetător care nu se limitează la ceea ce cunoaşte ci la ceea ce înţelege, eu să îndrăznesc să mă armonizez cu ordinea internă a universului fără să-mi neg existenţa?

Mi se părea că mă uit într-o oglindă, încercând să definesc universul prin imaginea mea reflectată într-o infinitate de unghiuri, tot aşa cum Dante Alighieri a construit în mintea lui abisul, făurind epopeea spectrelor. Asta echivala cu fragmentarea întregii mele fiinţe în mici părticele, posibile doar prin integrarea conştiinţei într-un soi de supra-conştiinţă care deschidea totul în faţa mea, revelând adevărurile pe care se edifica întreaga materie. Însemna să accept apartenenţa mea la universalitate. Putea oare cineva să înţeleagă întinderea sacrificiului pe care îl făceam?

Alexandre Dumas îşi surprindea la un moment dat personajul: „Închipuieşte-ţi că stăpânul suprem, după ce a creat lumea, după ce a fertilizat haosul, s-ar fi oprit la a treia parte din opera sa... Şi închipuieşte-ţi că, după ce a pregătit totul, după ce a plămădit totul, după ce a fecundat totul, în momentul când să-şi admire opera, Dumnezeu ar fi stins soarele şi ar fi zvârlit cu piciorul lumea în noaptea veşnică.

Aceste vorbe erau pentru mine o adevărată cumpănă de ape între două prăpăstii - ştiinţa şi intangibilul, două maluri de pământ dezvoltând un câmp de forţe propulsatoare spre înălţimi încă necucerite, drumul şi destinul meu. Demoralizat, realizasem încă o dată că mă găseam în faţa unei geometrii complicate a cărei semnificaţie îmi scăpa, în faţa unei alcătuiri incomprehensibile. Fără să pot discerne dacă era vorba despre căutări ale cunoaşterii sau ale spaţiului şi timpului. O adevărată provocare pe tărâmul metafizicii.

Leadership: Poţi să dezvolţi o nouă direcţie de abordare a ştiinţei printr-un sacrificiu de ajustare a percepţiilor despre existenţă, lume şi realitate, încât să devii mai mult decât ţi-ai fi putut imagina că vei deveni vreodată?

Cunoaşterea cea mai înaltă pe care o poate cineva poseda, prin exercitarea unei voinţe programate de a construi o nouă abordare a adevărurilor despre viaţă, într-un mod în care să nu se reducă amprenta sa asupra lumii, se dobândeşte prin experienţa trăirii „întregului”, prin evadarea în fantastic şi miraculos. La fel cum pentru un pictor o culoare nu este mai utilă decât alta, pentru musician, un sunet decât altul, tot aşa spaţiul care îi conferă omului de ştiinţă o evidentă unicitate este cuprins între fluxul gândirii, al conştiinţei sau al existenţei subiective şi încercarea de a discerne o semnificație în orice situaţie.

Un anumit tip de infantilism păstrat constant, o uşoară nebunie instalată în interiorul graniţelor gândirii, a must-see that becomes a must-have, în dependenţă directă cu interesul pentru un anumit domeniu precum şi cât de mult il acoperă, toate acestea permit o parcurgere mai uşoară a drumului spre leadership. O nouă direcţie de abordare a ştiinţei se obţine printr-un sacrificiu de ajustare a percepţiilor despre existenţă, ceea ce înseamnă să extragi o semnificaţie mult mai amplă din modul prin care selectezi, organizezi şi interpretezi informaţiile receptate din mediul înconjurător cu ajutorul trăirilor cele mai intense, a imaginaţiei, a intuiţiei, a acţiunii şi a consecinţelor ei.

Existenţa, văzută prin prisma ştiinţei, poate fi o formă de manifestare a relaţiilor dintre trăiri şi evenimente puse într-o singură idee, un efort de coordonare a unei multitudini de explicaţii oferite procesului şi dinamicii unei gândiri împărtăşite. Iar intangibilul reprezintă totalitatea a ceea ce încă nu ai asimilat la nivel de cunoaştere, încât să produci o schimbare în materie de exprimare prin creaţie.

Dificultăţii abordării ştiinţei care întruneşte condiţiile de a deţine „adevărurile adânci”, din perspectiva cunoaşterii bazate pe convingeri reformatoare, i se poate imprima o direcţie de aprofundare a existenţei şi a lumii, create după un tipar personalizat. Dar asta numai printr-un sacrificiu de ajustare a percepţiilor despre realitate, numai prin încercări continue de generare a unor reflecţii vizavi de ce înseamnă de fapt „a fi” într-un anumit segment de timp.

Leadership: Poţi să-ţi menţii o atitudine de superioritate prin intermediul unei activităţi indispensabile procesului creativ, încât focalizarea conştiinţei şi a existenţei tale să meargă spre ideal şi spre Absolut?

Leadershipul are drept criteriu de distincţie faţă de alte domenii de activitate consecinţele care decurg din convingerile individului, şi prin aceasta asigură regenerarea continuă în viitor a mentalităţii specifice superiorităţii, una de tip „Închipuieşte-ţi că stăpânul suprem”. Or ideea de superioritate vizează, prin construcţia de decoruri şi teme alese de inspiraţie, tocmai încununarea unei opere de mare complexitate, acea recunoaştere a trecutului, a prezentului şi a viitorului dedicate atingerii unui ideal de tipul „toate-într-unul”, reunind o diversitate de reflecţii, cercetări, exerciţii de gândire, opinii critice, etc.

Dacă reuşeşti să te upgradezi până la nivelul de predictibilitate al unui cugetător care nu se limitează la ceea ce cunoaşte ci la ceea ce înţelege prin „îndoieli”, scormonind mai adânc în miezul unor aspecte particulare ale realităţii, abia atunci te vei putea apropia de desăvârşirea ideală a omului care îşi grăbeşte transformarea de la statutul de observator la statutul de la "gândire superioară".

Iar numai un asemenea om îşi poate justifica raţiunea de a fi, asumându-şi consecinţele însuşirii unor adevăruri nespuse, încorporării unei varietăţi de experienţe şi unor noi modalităţi de gândire care i se potrivesc. Numai un asemenea om îşi poate pune potenţialul de integrare a conştiinţei într-un soi de supra-conştiinţă, în slujba plămădirii unei noi identităţi. Numai un asemenea om va putea aduce o contribuţie importantă la dezvoltarea ştiinţei de a fundamenta o legătură între existenţă şi leadership.

Absolutul este cea mai înaltă formă de cunoaştere la care aspiră un creator dornic să-şi împărtășească perspectiva și viziunea asupra a ceea ce i se poate întâmpla într-o zi din viață, prin micile felii de inspiraţie ce decurg dintr-o realitate care parcă refuză să se lase descifrată.

Ştiinţa şi Intangibilul aduc în prim plan cele două laturi ale formării omului ce aspiră la o cunoaştere mai profundă. Prima este latura obiectivă, care se realizează prin intenţia de a intra în legătură cu o putere superioară, suportând deschiderea mentalităţii spre o pricepere mai adâncă a lumii, a vieţii şi a realităţii. Cealaltă este latura subiectivă, care ţine de tendinţa omului spre individualizare, spre conştientizarea adevăratului sine, creativ.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate