Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Surprinde-mi privirea cu o parte din culoarea cerului

On Mai 23, 2022
, in
Leadership S4-Quartz by Neculai Fantanaru

Încearcă să imortalizezi imaginea în care te reflectezi, scoţând în evidenţă relaţia dintre ceea ce eşti obişnuit să priveşti ca „interior” şi ceea ce eşti obişnuit să vezi ca fiind „exterior”.

Din nou, privirea mi s-a oprit asupra culorii care marchează zona de parcare pentru persoanele cu handicap. Aici, în micul dreptunghi pietonal proaspăt vopsit, nuanţa pregnantă (albastru-ciel) părea desprinsă din fundalul picturii "Bathing Pool" a lui Hubert Robert, unde un singur punct este reunit cu totalitatea. Numai o privire exersată, deosebind şi distingând un ton deschis de altul închis, poate să coreleze culoarea aceasta vie, vibrantă şi intensă, cu caracterul spontan al picturii de mare artă abstractă şi, învăluind-o cu privirea-i creatoare, să se proiecteze într-un prezent care nu mai crede în viitor.

La culoarea albastru-ciel se poate adăuga şi reacţia artistului la realitate, răspunsul lui personal la această realitate izvorând dinspre interior către lume, mai real decât experienţa reală, nu mai puţin reală decât o poveste de viaţă emoţionantă. Totuşi, culoarea bleumarin mă transpune într-o lume stranie care uimeşte la prima vedere prin îmbinarea fantasticului cu o poveste de viaţă incredibilă, dar în acelaşi timp îmi deschide mintea şi sufletul spre o nouă modalitate de a face artă, în lumea exterioară, sau în aparenţele stilizate ale naturii, construind o nouă formă de limbaj estetic pornind de la propriul meu interior.

Aici, în acest dreptunghi unde culoarea albastru-ciel se amestecă puţin cu cea a cerului, se aşează cu naturaleţe pictorul, cu faţa spre răsărit, cu pensula în mână şi cu mult senin în suflet. Nu-şi are locul lui ştiut mai înainte, se vede bine asta, fiindcă a umblat ceva timp în căutarea subiectului potrivit, privind în lung şi în lat, cercetând fiecare colţişor al naturii. Culoarea o are deja, este deschisă şi plăcută la vedere, foarte asemănătoare cu topazul (piatra perfecţiunii). Dar pentru ca opera misterioasă de creaţie să înceapă, simţind că i s-a lămurit bine în suflet ce are de făcut, el trebuie să-şi descarce prin mâna inspiraţia şi, prin suflet, toată bucuria.

Leadership: Poţi să aduci un plus de comparaţie unei experienţe concomitent “introspectivă şi vizuală” născută din atentă observare a unei imagini care se reflectă într-un spaţiu finit inclus în infinit?

Aşa cum pictorul trebuie să facă apel mai degrabă la imaginaţie decât la reprezentarea materială pentru a produce o nouă culoare, o nouă estetică, o experienţă concomitent introspectivă, tot astfel percepţia vizuală asupra contextului spaţio-temporal în care sunt folosite tonalităţile trebuie să fie încadrată într-o versiune de acuarelă, calmă și neutră, în care desenul, o etapă preliminară a compoziției, oferă un efect de oglindă.

Hotărâtor aici este dualismul om-natură. Putându-se efectua reglaje de claritate până în ultima clipă, acest plus de comparaţie va fi plătit scump printr-un insuficient sens al sinelui, în cazul în care omul nu reuşeşte să se transpună într-o viziune a naturii, într-o filozofie a spiritului.

În orice caz, pictorul din mine îşi lasă amprenta stării sale sufleteşti în lucrările pe care le realizează. Iar în acel moment de inspiraţie totul devenea albastru-ciel, fiindcă eram încadrat într-o zonă “mirror” a cerului lipsită de stele strălucitoare, operand ca un iluzionist, adică punând într-o relație de oglindire și autorizare mutuală două tipuri de forţe: o forţă a sufletului ce descrie lucrurile altfel faţă de cum sunt, şi o forţă a imaginii, "un dincolo de" indescriptibil în cuvinte.

În special sufletul meu rezonează mai mult decât orice cu albastru-ciel. Culoarea aceasta este ca o fărâmă universală de plăsmuire a infinitului într-un finit nedeteriorat de intemperii, în măsura în care capătă o formă, o mereu altă formă, un alt desen, o altă imagine, într-un real care pare ireal îndată ce crepusculul începe să picteze cerul.

Leadership: Poţi să-ţi singularizezi creaţia sub forma unei reprezentări vizuale, prin atenta observare a unei imagini care se potriveşte tuturor stărilor sufleteşti pe care le ai?

Mi-am dat seama bine despre culoarea albastru-ciel, ca poartă în sine o anumită semnificaţie. Şi, pentru a desfăta în mod absolut şi a fermeca un suflet receptiv la frumuseţea ei, ea are nevoie de emoţiile fireşti ce rezidă din rigoarea şi simplitatea formei pe care o îmbracă. La vederea acestei culori simt că sunt într-o conexiune inexplicabilă cu reflexul divinului, al suprasensibilului, simt că sunt printre stele, că sunt prins într-un vis care mă scoate din monotonia vieţii, dând trăiri intense şi aşteptări mai mari.

Extrem de semnificativ în acest sens este imaginea văzută de privitor într-o imagine cu un nivel maxim de profunzime şi performanţă a culorilor. Bine remarca lui Viktor Lazarev, vizavi de marele pictor Rembrandt:

"Sarcina lui Rembrandt rezidă tocmai în depăşirea acestui cadru atemporal al portretului în pictură, în a-l face dinamic, în a-l obliga să trăiască în timp. El şi-a propus drept ţel să întruchipeze într-un singur portret o imensă sumă de momente consecutive, pentru ca acest portret să poată da o biografie exhaustivă a celui înfăţişat. Şi de aceea omul este receptat în portretele sale târzii nu static, ci într-o continuă devenire. Se creează astfel impresia că pe imaginea văzută de privitor se stratifică insesizabil o serie de imagini anterioare şi consecutive, fapt prin care se restabileşte continuitatea torentului psihic."

Fără îndoială, cel ce caută în mod constant vederi particulare ale culorilor, încât să poată creiona portretul ideal cu un simț al sinelui puternic conturat și foarte consistent, trebuie să se eternizeze şi să se cufunde într-un univers al naturii unde principalul colaborator artistic - simţirea cea mai pură - are darul de a evoca un moment impresionant pentru privitor, momentul culminant a ceea ce s-ar putea numi "experienţa concomitent introspectivă".

Orientarea leadershipului spre artă cuprinde experienţa introspectivă pe care o capeţi în momentul când reuşeşti să compari o imagine care te invită la acţiune - cu o imagine care redă întocmai trăirile, gândurile, sentimentele tale.

Surprinde-mi privirea cu o parte din culoarea cerului dacă vrei să-mi înţelegi mai bine latura artistică pe care, într-un fel, am ţinut-o întotdeauna ascunsă. Am început să văd lumea altfel: plină de culoare, plină de emoţii, cu alți ochi, ca să înțeleg că se poate croi o nouă cale printre altele, de regăsire de sine și de autodăruire. Până la urmă, arta te face mai sensibil, oricât de capricios ai fi.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…