ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Tentaţii irezistibile

On Noiembrie 28, 2013, in Leadership X3-Silver, by Neculai Fantanaru

Îndeplineşte-ţi rolul pe care trebuie să ţi-l asumi, reducându-ţi vulnerabilitatea în faţa tendinţei nestăpânite de extindere a zonei de excelenţă.

Floarea cea mai rară a geniului uman trebuie valorificată cu folos, îngrijită ca un giuvaier de cea mai mare calitate. Nicidecum abandonată într-un câmp gol, în plin sezon de înflorire şi de recoltare. Iar Clarice Starling, conştientă de atributele preţioase acestei creaţii magnifice se vede nevoită - asemenea unui grădinar iscusit - să o întreţină. Şi nu doar atât, nu să se limiteze doar la a se bucura de parfumul şi culorile ei. Ci să extragă din ea mierea dulce a virtuţii. Căci, această miere amestecată continuu în proporţii bine determinate, încălzită la foc mic până ajunge la punctul de fierbere, produce acel ulei de prima mână cu proprietăţi de energizare şi amplificare a funcţiilor mentale.

Clarice vrea să realizeze trecerea spre faza provocatoare de diagnosticare a omului, să călătorească şi să intervină în zona subtilităţilor pe care nimeni nu le observă. Vrea să ajungă la acea fineţe a înţelegerii elementelor din care este alcătuit omul, să identifice motivaţiile secrete care îi sustin personalitatea şi să determine cele mai bune opţiuni de control. Un singur gând pare a nu-i da pace: “Nu pot să rămân pasivă în faţa amplorii fenomenului de profunzime, vreau să învăţ să gândesc în detrimentul mediocrităţii şi al formalismului.

Asemenea unui maniac care urmăreşte persoane necunoscute, Clarice urmăreşte atentă firul judecăţii avansate şi greu de accesat a doctorului psihiatru, Hannibal Lecter. Cu orice preţ trebuie să exploateze şi ea energia din cele mai adânci abisuri ale fiinţei umane, de la limita inferioară la cea superioară a capacităţilor şi patternurilor de gândire. Să sondeze şi ea dimensiunile extrem de variabile ale simţirilor cele mai înalte, inversând proporţiile de desăvârşită armonie. Iată la ce chin istovitor o supun tentaţiile irezistibile.

Dar, vrând să dea ea însăşi un exemplu impresionant de gândire şi atitudine, în eluzivul joc al căutării celor mai fertile înţelegeri şi percepţii despre om, ţinute ascunse în carapacea mentală a doctorului Hannibal Lecter, are loc o distanţare temporară de rolul ei. O reticenţă faţă de obligaţiile şi responsabilităţile profesiei sale în etapele procesului decizional individual.

Aceste eludări justificate ale zonei profesionale blocate de regulamente şi directive, se concretizează în “pasul înainte”, devenit fundamentul evoluţiei ei. Decizia de a nu-i spune totul cu de-amănuntul şefului ei, păstrând pentru ea elementele cheie ale investigaţiei, este rodul unei determinări între visul de a accede la un nivel înalt de profesionalism şi tendinţa de a dobândi o cunoaştere avansată a omului. Poate chiar şi un IQ superior.

Leadership: Reduci constanta cooperării la sectorul afirmării pe plan profesional?

Pentru transpunerea în concret a gândurilor îndrăzneţe, perfect adaptate personalităţii care recepţionează în mod direct şi deschis mesajele cu caracter mobilizator, este nevoie de anumită capacitate şi de o anumită orientare.

Capacitatea de a vedea în profunzimea omului, destinată exclusiv extinderii propriului potenţial. Şi orientarea precisă asupra punctului focalizat, dedicat antrenării mecanismelor de autoreglare a stimei de sine. Amândouă variabile corespund consecinţelor decizionale induse de o anumită doză de nonconformism.

Dar între capacitate şi orientare există întotdeauna un al treilea element care le cuprinde pe ambele: tendinţa de a ascunde aspectele legate, direct sau indirect, de identificarea şi amplificarea graduală a utilizării de resurse absolut necesare formării continue şi realizării personale.

Iar o persistenţă a concentrării eforturilor de a fi cât mai fidel reconstrucţiei personalităţii, determinând o reacţie ambiguă, o anumită imprevizibilitate şi imprecizie în decizii şi acţiuni, va crea efectul de domino în zona ta de excelenţă, reducând acea constantă a cooperării cu alţi participanţi la sectorul îngust şi profitabil al afirmării pe plan profesional.

Leadership: Îmbată-ţi simțurile cu miere, fără să te înfrupţi cu dulceața ei !

În leadership, lucrurile trebuiesc privite din două unghiuri: o apreciere pozitivă a omului prin sporirea valorii lui, admisibilă numai prin faptul că îl fereşte de cramponarea de vechile limitări. Şi o apreciere negativă, datorată tentaţiei de a “tranzita” spre o altă formă de a fi, spre o altă destinaţie profesională decât cea prevăzută de rolul său.

Maxima “Îmbată-ţi simțurile cu miere, fără să te înfrupţi cu dulceața ei”, utilizată în contextul procesului responsabilităţii, având o conotaţie critică, devine punctul de reper necesar cugetării şi conştientizării riscurilor pe care le presupune o deviere de la rolul încredinţat în procesul de extindere al acordului de cooperare şi asociere încheiat cu ceilalţi parteneri sau superiori.

Tentaţiile de a te hrăni cu miere, acţiunile pe cont propriu care vizează extinderea zonei funcţionale, precum şi planurile individuale de insubordonare, pot avea o interpretare pozitivă, reprezentând o evoluţie, dar numai dacă câştigă teren vis a vis de mediocritate şi formalism.

In timp ce tentaţia de a te înfrupta prea mult cu dulceaţa din miere, va da naştere acelui fenomen de Gică Contra care, urmărindu-şi doar interesul propriu, profitând din plin de rolul ce i-a fost încredinţat, se va opune sistematic tendinţei generale.

Tentaţii irezistibile vizează acei lideri care, în dorinţa de a excela în activităţile practicate, se pierd pe cărările întortocheate ale subtilităţilor umane. Dacă nu doreşti să adaugi carierei tale un minus cu caracter definitiv, atunci îndeplineşte-ţi rolul pe care trebuie să ţi-l asumi, reducându-ţi vulnerabilitatea în faţa tendinţei nestăpânite de extindere a zonei de excelenţă.


* Notă: The Silence of the Lambs (1991) (Thomas Harris)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us