Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Triumful oamenilor grandioşi

On Aprilie 05, 2020
, in
Performance eX-Flash by Neculai Fantanaru

Grandorii îi trebuie doar o picătură de iniţiativă, o dovadă de ambiţie colosală şi un vis plin de sens ca să se manifeste ca o garanţie a nemuririi sufletului.

Am văzut de curând pe discovery un documentar despre piramida lui Khufu (Kheops). Mii de oameni au muncit din greu la această uriaşă construcţie. Au fost implicate toate rangurile şi specializările posibile, de la arhitecţi până la bucătari. Şi se spune despre Khufu că ar fi fost un conducător tare aprig, dar un visător plin de idealuri şi un foarte bun organizator. Gradul responsabilităţii sale era direct proporţional cu măreţia visului său, vis ce părea să împodobească marele lăcaş al zeilor.

Un singur lucru este cert. Au trecut aproape 5.000 de ani de când a fost terminată piramida, ani care s-au scurs atât de repede pentru marea istorie a lumii. Şi nimeni nu-şi aminteşte de armata de oameni care a muncit din greu la construirea ei. Din zecile de mii de muncitori care au contribuit la antica construcţie, istoria nu-şi aminteşte nici măcar de unul.

Cu toate acestea, piramida stă în picioare şi azi, nimeni nu îi poate contesta rezistenţa, nimeni nu îi poate şterge imaginea, iar timpul nu poate să-i şteargă ridurile din blocurle de piatră. Istoria răsună încă de numele lui Khufu, la fel de măreţ ca al unui zeu atotputernic, ca atunci când simţi o chemare din altă dimensiune a timpului și mergi pe treptele acestui timp vreme îndelungată.

Aşadar, iată concluzia: istoriei nu-i pasă de cei care muncesc din greu, nu este interesată dacă eşti bun sau rău, ci îl păstrează în nemurire pe acela care are o idee grandioasă şi o duce la materializare. Oamenii grandioşi au idei grandioase, iar prin grandoarea lor devin nemuritori, pentru că nemuririi îi place să pună deoparte numai materialul dur din care este plămădită şi idealizată o idee grandioasă.

Leadership: Întreaga perspectivă a existenţei tale face posibilă acea sclipire de creator ce se reflectă în fenomenul inspirației vizionare chemată să apere gloria unei materializări care duce Esenţa spre Tot?

Şi uită-te la oamenii care zilnic îşi măresc averile, sau râvnesc la plăceri trecătoare. Se îmbolnăvesc, mor, şi nu lasă nimic în urma lor. Mulţi se mândresc cu veleităţi de intelectual, dar numai impresii şi îngâmfare se revarsă în personalitatea lor. Virusul Covid-19 îi reduce complet la tăcere, de parcă fără virus ar fi avut ceva important de spus sau de făcut. Oricum nu lasă nimic în urma lor. Nimic grandios. Fiindcă nu au nimic grandios în ei înşişi...

Când Galileo Galilei a rostit expresia Eppur si muove ("Și totuși se învârte"), în perioada inchiziţiei, el n-a făcut dovada vreunei averi impresionante, n-a strălucit sub risipa de aur şi nestemate. Dar a dat un avânt nemaintalnit oamenilor de ştiinţă, care au contribuit şi mai mult la progresul omenirii. El a fost grandios prin curajul de a duce cu un pas înainte ştiinţa în nişte vremuri când ştiinţa era renegată. Grandorii îi trebuie doar o picătură de iniţiativă, o dovadă de ambiţie colosală şi un vis plin de sens ca să se manifeste ca o garanţie a nemuririi sufletului.

Iar când Iisus a spus: "Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele vor rămâne", el şi-a câştigat nemurirea numai prin această frază. Nu i-a trebuit o avere pentru asta. Nu i-a trebuit nicio funcţie de conducere că să pună bazele unei religii care domină lumea de azi. El a fost grandios, fiindcă a avut dreptate în privinţa cuvintelor sale. Nebunia totală a grandorii constă în subtila definire a unui ideal de gândire, îmbrăţişat de dragostea adevărată, pe care trebuie să-l atingi înainte de a te declara un sfânt.

Istoria ne învaţă să fim nemuritori, nu simpli muritori. Iar pentru asta, trebuie să învăţăm să fim grandioşi. Asta este ceea ce istoriei îi este necesar în relatarea anumitor episoade de neuitat: capacitatea de idealizare a unei mişcări de creaţie şi de creatori care să împingă lumea către un nivel superior de dezvoltare. Iar gloria unei materializări ce duce Esenţa spre Tot se referă la încercarea omului de a se ridica la statutul de Creator prin iniţierea unei schimbări mici care poate avea un impact major asupra evoluţiei lumii.

Satisfacţia de a fi părtaş la triumful total al grandorii trebuie să respecte acea lege întipărită de Creator în sufletul fiecărei fiinţe umane: "Tot ceea ce laşi bun în urma ta rămâne înscris în veşnicie".

Triumful oamenilor grandioşi poate fi obţinut prin implicarea totală a oamenilor în proiecte stabile de viitor care verifică ecuaţia veşniciei: "Tot ceea ce schimbi pozitiv în această lume se simte într-o altă lume la care doar celor merituoşi le este dat să o cunoască."

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…