ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Uite, primeşte acest trandafir, de dorul unei mângâieri

On August 20, 2019, in Jurnal de Leadership, by Neculai Fantanaru

Un artist de mare simţire îşi exprimă emoţiile prin schiţarea subiectului unui tablou cu totul diferit, de unde nu mai poate ieşi odată ce s-a integrat în atmosfera lui.

De fiecare dată când sunt înconjurat de trandafiri mă simt eliberat de o greutate apăsătoare, sunt cuprins de un sentiment de pace şi recunoştinţă ca la vederea unui lucru unic, desăvârşit, din care se compune viaţa plină de sens a unui pictor care nu cunoaşte adversitatea în artă, în revelaţii, în vise. Aprecierea pentru frumuseţea naturii stârneşte o senzaţie de proaspăt, ceva viu, delicat, vrednic de admirat, posibil de atins doar prin limbajul sufletului, ca într-un tablou cu artă abstractă susceptibil de a fi înţeles doar de minţile deschise senzaţiilor şi impresiilor de ordin estetic.

Regatul trandafirul, admirat în toată nemărginirea timpului sub forma unui moment de înduioşare care nu şi-a consumat valorile, aspiraţiile, reperele de simţire, lasă lesne să se întrevadă un soi de nobleţe, te cucereşte prin simplitatea unei linii de contact între adâncul care îţi răscoleşte sufletul şi şoapta discretă a unei mărturisiri ardente, subliniind parcă un soi de eleganţă atemporală. Simt că nu mai sunt acelaşi om atunci când privesc o creaţie a naturii care, la fel de bine, prin asemănare, devine însăşi varianta mea de frumuseţe, de candoare, bun gust, nestinsă de vreo putere de resemnare în felul de a mă exprima, de gloria unui trecut strălucit sau de puterea ce-o strigă împrejurările unui sfârşit de lume.

Semnificaţia existenţei raportată la frumuseţea unei naturi feerice, care pulsează de speranţă, de dor, de gândire cosmică, se află în unitatea cristalizării de viziuni şi idei noi, binevenite şi familiare reformatorilor de pictură, distingându-se prin atenţia acordată aspectelor vieţii într-o desăvârşită armonie de culori şi printr-o caldă armonie de linii generoase care redau expresivitatea unei lucrări numită sugestiv “Înnoirea Omului”.

Este ca şi când ar trebui să-mi exprim emoţiile prin schiţarea subiectului unui tablou cu totul diferit, de unde nu mai poţi să ieşi odată ce te-ai integrat în atmosfera lui. Iată, în sfârşit, un mod simplu de evocare a unei privelişti aducătoare de pace, un bun prilej de a savura o formă de artă asociată cu meditaţia, pe care o pot înţelege doar prin simţuri, prin sensibilitatea deosebită în îmbinarea culorilor. Toate acestea fiind închinate pictorului care îşi etalează umilinţa de factură sublimă ce se degajă din sinceritatea trăirii unei opere de artă originale.

Leadership: Încercarea continuă de a expune şi valida estetic un sine "identic şi felurit” devine un fel de supra-temă a operei tale, din care natura îşi ia toate avantajele în ceea ce priveşte formarea unei personalităţi armonioase?

Delicată, uşoară ca vântul primăvăratic, mângâierea pe care mi-o dăruieşte arta este mai degrabă un dialog al sufletului, un compromis al mentalităţii estetice destinat unei înlănţuiri de variaţii în idei şi exigenţe de metodă, ordine şi rigoare. Pe această linie de reflecţie am încercat să iau cuvintele celebrului iubitor de artă Lodovico Dolce drept învăţătură a unei trăiri mai adânci decât trăirea socială, dintr-un moment special care nu se consumă niciodată prin asemănarea cu un simbol al frumuseţii, al pasiunii şi iubirii:

“Pictura nu este altceva decât imitarea naturii şi, cu cât operele o redau mai îndeaproape, cu atât maestrul e mai desăvârşit. Un pictor este cu atât mai bun şi mai mare cu cât operele lui sunt mai asemănătoare lucrurilor naturale.”

Trandafirul este reflectarea frumuseţii naturii într-o persoană înclinată spre artistic, aducând în prim planul privitorului acea măreţie a sufletului care surprinde foarte bine realitatea unei sensibilităţi acute, căreia îi place să se povestească. El se prezintă ca un servitor umil care face ca totul să se întâmple în mod natural, în opera unui creator al frumosului şi al adevărului, conform unei mişcări delicate de pensulă care denotă tocmai capacitatea de a te identifica cu înţelepciunea universală, superioară și bună, care ține totul la un loc.

Mi-am însuşit povestea lui de viaţă, preocupările sale de estetică, pe care natura le traduce printr-o dinamică perpetuă a creaţiei niciodată finite. Trandafirul este un colecţionar de emoţii, la fel ca şi pictorul, având un singur numitor comun: culoarea care atrage atenţia, care vrăjeşte, care exprimă viziuni, dorinţe, apartenenţa la universul frumosului natural, subliniind senzualitatea unei vieţi pasionale, factorul declanşator al unei înlănţuiri de stări, mişcări, gesturi, atitudini, de ipostaze.

Din toate aceste, eu aleg să transmit un mesaj despre felul Creatorului de a se reinventa:

Încearcă să surprinzi foarte bine realitatea dintre două prezenţe asemănătoare, încât arta pe care o obţii prin aportul esteticii să fie o mărturie a puterii tale de caracter şi o mărturie a simţirii pe care ţi-o impune un exemplu uimitor de minune a naturii.

Uite, cititorule, primeşte acest trandafir, de dorul unei mângâieri ca semn de recunoştinţă pentru faptul că m-ai citit până aici şi ai înţeles că cine sunt cu adevăr contează doar prin prisma a ceea ce simt atunci când privesc o lucrare originală a naturii, ca şi când aş fi eu însumi garanţia ei de bună execuţie.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate