ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un clasic al trandafirului roșu

On Aprilie 24, 2019, in Leadership Expert, by Neculai Fantanaru

Năzuieşte către ceva bine definit, apoi fă ajustările corespunzătoare pentru a-l oferi drept imagine al unei destinaţii artistice de excepţie care nu va înceta niciodată să fascineze.

Nu mi-am putut închipui niciodată că un trandafir abia înmugurit ar putea revărsa asupra mea atâta îmbelşugare la nivelul câmpului semantic al creaţiei, indiferent de suportul ori de forma de exprimare a informației, introducând în spaţiul acestei confesiuni densitatea vizuală a detaliilor care fac dintr-o scenă din viaţa obişnuită constatarea unei comparaţii inovative.

Interesant cum o expresie simbolică a nemărginirii spaţiale, extrasă din elementul pământ şi anexată la îndeplinirea unui vis frumos, secondată de o renaștere mistică în sfera spirituală, poate veni în întâmpinarea unei concepţii artistice, precum: “fascinaţia purităţii într-un univers fără sfârşit”.

Orice frumuseţe îşi câştigă admiraţia şi aprecierea în jurul revelaţiei unui scris consistent, plin de viaţă, abia cules dintr-un spaţiu al verosimilului artistic. Dacă grădina nu mi-ar fi prilejuit oprirea unei clipe într-un moment de neuitat, traversând un profund sentiment de apartenenţă la un cadru de comparaţie mai larg cu un cuvânt-imagine, probabil aş fi riscat să îmi formez idei şi păreri preconcepute despre ceea poate echilibra o situaţie confuză, cum este acea când nu ştii ce rost are lumea într-o perspectivă a esteticii disponibilă într-o serie de finisări şi culori vii.

În artă trebuie să iei în considerare factorul “frumos” din perspectiva exemplului care îţi este cel mai la îndemână, un exemplu de înaltă inteligenţă a naturii care să reprezinte totodată un simbol al eternei splendori a vieţii.

În acelaşi timp, trandafirul se poate face răspunzător de acceptarea unei noi viziuni de interpretare şi de edificare a unei arte plină mister, într-un anotimp fără nume, pentru care un artist ar garanta premisele elementare ale profunzimii unei abordări de substanţă în relieful virtual născut din opoziţia formă-fond. Contemplarea acestui material realizat în întregime optic nu costă decât un minim de deschidere în faţa unei abundenţe de emoţii pusă sub semnul prelungirii unei lumi tot mai fragile.

Pentru întâia oară am parcurs distanţa de la admiraţie la regret, de la esenţa unei dispoziţii lăuntrice superioare până la frumuseţea uitată a vieţii care se refuză oricărei îngrădiri şi etichetări, oricărei fixări conceptuale sau lingvistice, oricărei încadrări artificiale in un mondo vivente. Sensul pe care îl căutam într-un mod neostoit la o artă deschisă interpretării, prin evacuarea criteriilor estetice clasice, a prins viaţă dintr-un arbust erect care înfloreşte de la sfârşitul primăverii, până toamna târziu. Iarăşi spun: Senzaţional !

Leadership: Poţi să-ţi încadrezi experienţa cotidiană într-un exerciţiu util de virtuozitate care să constituie o prelucrare liberă a unei teme delicate, atât de complexă din punct de vedere emoţional?

O operă de artă este întotdeauna finisată prin adaosul de linii şi puncte ordonate de întregul semantism al unui univers simbolic, adaosul de poeticitate fiind analizat din variate perspective ale unei exprimări vizuale.

Desigur, dacă aş lua în calcul opiniile altor admiratori de frumos, cu o duioasă băgare de seamă, imaginându-mă creatorul unei forme mai elevate de cultură a imaginii, tot ceea ce ştiu despre acest living entity in her own right, aş fi probabil tentat să apreciez o operă de artă din punct de vedere al culorilor, pendulând între nuanțe de galben, roșu, alb, mov sau chiar multicolor.

Dar eu prefer întotdeauna roşul, fiindcă imită sângele provenit dintr-o sângerare a culorii care străbate infinitul, marea circulaţie universală, ca într-un fragment de manuscris timpuriu asociat cu un titlu construit din două formulări independente: “A thousand shades of passion” şi “The Magic Illustration of a Sunset”. La fel de bine ştiu să folosesc şi celelalte culori, în proporţia cuvenită realizării unei imagini mai complete asupra evoluției unei ştiinţe considerate fară precedent.

Virtuozitatea, specifică unui maestru al cuvintelor, impune o anumită tendinţă spre perfecţiunea conceptului pur izvorât din efervescenţa cotidianului, dintr-o sursă vie de inspiraţie, pentru a-l oferi drept imagine al unei destinaţii de poveste. În timp ce ponderea dominantă a unei imagini-simbol este dată de relaţia dintre expresivitate şi elaborare lăuntrică (actul dăruirii de sine).

Probabil cer de la mine mai mult efect de adâncime, dominant prin convertiri optice dintre plinuri şi goluri vizuale, asupra caracterului conceptual al reprezentării unei lumi cu însuşiri estetice diferite. Un artist al fineţii, dincolo de putinţa de a efectua străpungerea unui univers dominat de firescul supravieţuirii prin cunoaştere, alege de regulă seturile de reprezentari esenţiale formate din mixturi de culori pentru a integra o anumită interpretare într-un scris de mâna îngrijit şi plin de sens.

Aşadar, ceea ce mă ajută să mă simt preţuit, urmărind o profundă idee filosofică ca întindere spaţială cu trimitere la un proces de reflecţie asupra unei realităţi simbolice, este tocmai mândria de a recunoaşte că am găsit un model de comparaţie între viaţa mea şi un univers suav, delicat şi plin de farmec.

Leadership: Poţi să argumentezi imperativul unor eforturi echilibrate de constituire a unei viziuni artistice, în vederea valorificării ei din variate perspective durabile a diversității zonelor de conţinut?

S-ar spune că imperativul eforturilor mele de constituire a unei viziuni artistice, în vederea valorificării ei din variate perspective durabile a diversității zonelor de conţinut, ţine mai mult de semnul vizual sau de o apariţie formală, un dar făcut de Venus Pământului, un concept al Creatorului de Frumos căruia îi acord mental atributele unei întinderi spaţiale nelimitate.

Lucrurile create de Dumnezeu sunt înţelese prin curiozitatea infinită faţă de expresiile multiple ale emoţiilor care pot apărea la unele întâlniri fie ele romantice, fie îndelung închise şi încătuşate undeva în corpul unui simbol al perfecţiunii, al purităţii şi graţiei.

Trandafirul sprijină ochiul în măsurarea adâncimii scenei unei lumi cu prea puţine zgomote, făcută dintr-o apercepţie a profunzimii în om şi în artă. Ca mecanism combinatoriu menit să ducă de la simplu la complex, la construirea idelor mai complicate din senzaţii simple, trandafirul relaţionează foarte bine cu operaţii precum atenţia, înţelegerea, discernământul, considerarea sentimentelor, reconcilierea dintre două sau mai multe tradiţii, justificarea preferinţelor estetice pentru peisaj, aprecierea bogăţiei de simboluri, dobândirea unei noi identităţi, etc.

Folosind toate mijloacele artei în punctul înţelegerii mecanismului generator de expresivitate şi metamorfozare al cuvintelor străbătute de vibraţia unor pete de culoare, am întrezărit o nouă concepţie: “Remind yourself of the beauty that surrounds you”. Trebuia neapărat să o asociez leadershipului pe care l-aş defini ca un produs al artei de a trăi înţelesurile unei lumi care nu îşi are realitatea ei proprie, ci o realitate concepută ca o nesfârşită ordine providenţială de către un mare plăsmuitor de imagini şi metafore revelatorii.

Excelenţa estetică a unui limbaj vizionar-artistic decurge din expresivitatea cu care articulezi o idee a cărei valoare este general recunoscută, dar a cărei însemnătate o înţeleg foarte puţini.

Un clasic al trandafirului roșu este opera unui artist stăpân pe mijloacele artei sale, una desenată, pictată, sculptată sau fotografiată, care îşi poate găsi oricând corespondent într-un stil spontan al scrierii care te absoarbe, te face parte dintr-o poveste magică capabilă să atragă nu pentru că e atât de rară, ci pentru că este atât de delicată, atât de complexă din punct de vedere emoţional.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate